E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar karışık seyretti---

Küresel piyasalar karışık seyretti

Küresel piyasalar karışık seyretti
13 Mart 2018 - 09:04 borsagundem.com

ABD borsalarındaki güç kaybı Asya borsalarına da olumsuz yansıdı

Asya borsaları Wall Street'in ivme kaybetmesiyle yükselişine ara verirken, dolar azalan ABD tahvil getirilerinin etkisiyle geriledi. Yatırımcıların dikkati Fed'in bu yılki faiz artış hızına ilişkin ipuçları için günün ilerleyen saatlerinde (TSİ 1530) açıklanacak ABD enflasyon verisine çevrildi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi hafif değişim gösterdi. Endeks Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisinin beklentilerin üzerinden gelmesi ve ücretlerde düşük artışın enflasyon ve Fed'in faizleri daha hızlı artıracağına ilişkin endişeleri azaltmasının ardından yüzde 1.5 yükseldi. Ancak ABD hisselerinin dünkü karışık performansı Asya'daki risk iştahını düşürdü. ABD'nin S&P 500 endeksi ve Dow Jones endeksi  Trump'ın geçen hafta ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin sanayicileri baskı altında bırakmasıyla gerilerken, Nasdaq teknoloji hisselerindeki kazanımların desteğiyle yeni bir rekor seviyeye yükseldi.

DÖVİZ

Yen Japonya Başbakanı Shinzo Abe hükümetini içine çeken siyasi skandalın Abe'nin gevşek para politikası da dahil olmak üzere ekonomik politikalarını sürdürebilmesine ilişkin şüpheleri artırmasıyla dolar karşısında değer kazandı. Yen Japonya'daki usulsüzlük olayının piyasa katılımcılarının dikkatini çekmesiyle dün Dolar karşısında yüzde 0.4 yükseldikten sonra bugün 106.44'de işlem görüyor. Japonya Maliye Bakalığı devlete ait bir arazinin Abe'in eşi ile bağları olan bir okula değerinin çok altında bir fiyatla satılmasıyle ilgili belgelerde tahrifat yapıldığını kabul etti. Ancak olayın örtbas edildiğine yönelik şüpheler Abe'nin kamuoyundaki saygınlığını zedeleyerek üçüncü defa Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) başkanı seçilme ihtimalini de azaltabilir. Başlıca diğer para birimleri hafif değişim gösterirken, dikkatler TSİ 1530'da açıklanacak ABD TÜFE verisine çevrildi. Reuters anketine katılan ekonomistler TÜFE'nin Şubat'ta yıllık bazda yüzde 1.8 artmasını bekliyorlar. Beklentilerin üzerine gelecek rakam Fed'in bu yıl üç adet olan faiz artırım tahminini dörde yükselteceğine ilişkin beklentileri artırabilir. Fed'in 20-21 Mart tarihlerinde yapacağı politika toplantısında faiz artırımı son karar olarak değerlendirilirken, Haziran ayında bir başka artış da fiyatlandırılıyor. Ancak işlemciler ABD'de daha fazla faiz artış ihtimalinin, teorik olarak pozitif olsa da doları baskı altında tutan diğer faktörler göz önünde alındığında doların yükselmesini sağlamayacağının farkındalar.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol üretimindeki aralıksız yükselişin piyasaları baskı altında bırakmasıyla dünkü kayıplarını artırarak geriledi. Brent ham petrolü varil fiyatı yüzde 0.2 düşüşle 64.85 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların yüksek seyir izlemesiyle gerilerken, yatırımcılar enflasyon görünümü ve Fed'in faiz artışı yaklaşımını belirlemek için günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD TÜFE verisini bekliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,321.34 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)