E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar kararsız seyretti---

Küresel piyasalar kararsız seyretti

Küresel piyasalar kararsız seyretti
15 Ekim 2018 - 08:40 borsagundem.com

Küresel piyasalar petrol fiyatlarındaki artışla birlikte büyümede gerileme olması beklentisiyle karışık seyretti

Asya borsaları, küresel piyasalarda Cuma günü görülen toparlanmanın ardından ABD-Çin ilişkilerine ve Çin ekonomisinin ivme kaybettiğine yönelik endişelerin yanı sıra yükselen dolar cinsi borçlanma maliyetlerinin etkisiyle tekrar düşüşe geçti.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş de piyasalarda baskı yarattı. Suudi Arabistan, İstanbul'daki konsolosluğuna girdikten sonra kaybolan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü nedeniyle
kendisine yönelik tehditlere cevap vereceği uyarısında bulunurken, petrol fiyatları buna bağlı
olarak yükseldi, Suudi Arabistan borsası sert geriledi. 
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1 gerilerken, Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 geriledi.
MSCI dünya borsaları endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 3.8 ile Mart ayından bu yana en sert haftalık düşüşü kaydederek bir yılın dip seviyesine geldi. Analistler düşüşün ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomiye olası etkileri ve ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş gibi sebeplerden kaynaklandığını belirtirken, yatırımcıların üçüncü çeyrek bilanço sezonu öncesinde temkinli hareket ettiklerini ifade ediyorlar. 

DÖVİZ

Dolar, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış müzakerelerinin bu haftaki AB devlet liderleri toplantısı öncesinde tekrar çıkmaza girmesinin ardından sterlin ve euro karşısında değer kazandı.
İngiltere'nin AB'den çıkışı için anlaşma büyük ölçüde sağlanmış olsa da İrlanda sınırının nasıl işleyeceği üzerinde uzlaşı sağlanamıyor. Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak AB
liderler toplantısı öncesinde uzlaşı sağlamak için hafta sonunda yapılan görüşmelere netice sağlanamaması üzerine ara verildi.
Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer yitirerek 1.1546 dolar, sterlin ise yüzde 0.4 değer yitirerek 1.3106 dolara geriledi. Sterlin Cuma günü 1.3258 dolar ile Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Dolar endeksi yüzde 0.1 yükselerek 95.349'ya çıktı.

PETROL

Petrol fiyatları muhalif görüşleriyle bilinen Suudi gazetecinin kaybolması sonrası artan jeopolitik tansiyonun petrol arzı hakkında endişe yaratmasıyla yükseldi. 
Ham petrol fiyatları, Güney Kore'nin Eylül ayında, altı yıldır ilk defa İran'dan ham petrol ithal etmediğini gösteren verilerden de destek buldu. ABD'nin İran'ın ham petrol ihracatını sınırlamaya yönelik yaptırımları Kasım ayında devreye girecek. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 1.3 yükselişle 81.44 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları Asya piyasalarının tekrar düşüşe geçmesine paralel olarak yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.4 yükselişle 1,222 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)