E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlü yükseldi---

Küresel piyasalar güçlü yükseldi

Küresel piyasalar güçlü yükseldi
10 Ekim 2017 - 09:04 borsagundem.com

Tatil rehavetinden kurtulan borsalar yükselişe geçti

Asya borsaları, Wall Street'teki hafif kayıpları görmezden gelerek yükselirken, Fed'in bu yıl içinde bir faiz artırımı daha yapabileceği beklentileri doları desteklemeye devam etti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.55 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi dünkü resmi tatilin ardından piyasaların yeniden açılmasıyla erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirerek yüzde 0.6 yükseldi. Güney Kore hisseleri, Pyongyang'la yaşanan gerilimin yatışabileceği beklentileri ve Samsung Electronics öncülüğünde teknoloji hisselerinin uzun bir tatilin ardından küresel piyasaların elde ettiği kazanımları yakalamasıyla bu ayın ilk işlem gününde yüzde 1.65 yükseldi. Seul piyasaları, resmi tatiller nedeniyle geçen hafta ve dün kapalıydı.

DÖVİZ

Dolar, olası Kuzey Kore provokasyonlarına karşı piyasaların temkinli davranmasıyla yen karşısında hafif değişim gösterirken, euro beklentilerin üstünde gelen Almanya sanayi üretimi verisinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın(ECB) para politikasını sıkılaştırma yanlısı açıklamalarının ardından kazanımlarını artırdı. Dolar yen karşısında 112.66 ile yatay seyrediyor. Dolar, Kuzey Kore endişeleriyle gerilemeden önce Cuma günü güçlü ABD saatlik ücretler verisiyle yen karşısında 113.440 ile üç ayın zirvesine yükselmişti. Dolar geçen haftanın son gününde Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir füze denemesine hazırlandığı haberlerinden olumsuz etkilenmişti. Pyongyang'ın iktidar partisinin kuruluşunu bazı provokasyonlarla kutlayabileceğine ilişkin endişeler bulunuyor. Euro, Almanya sanayi üretiminin Ağustos'ta altı yıldan uzun sürenin en büyük aylık artışını kaydettiğini gösteren verinin ardından değer kazandı. ECB yönetim kurulu üyesi Sabine Lautenschlaeger'in, ECB'nin 2018'de varlık alımlarını azaltması yönünde yaptığı çağrı da euroyu yükseltti. Euro yüzde 0.28 artışla 1.1774 dolara yükseldi. Euro Cuma günü 1.1669 dolar ile 17 Ağustos'tan beri en düşük seviyesini görmüştü.

PETROL

Petrol fiyatları, OPEC'in piyasanın yeniden dengelendiğinde dair işaretler olduğunu belirtmesi ve Nate kasırgasının ardından ABD petrol üretiminin sekteye uğramasıyla yatay seyrediyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.2 artışla varil başına 49.66 dolarda işlem görüyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 artışla varil başına 55.86 dolarda bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, jeopolitik gerilimden ve zayıf seyreden dolardan destek alarak bir haftadan uzun sürenin zirvesine yükseldi ancak Fed'in bu yıl içinde bir faiz artırımı daha yapabileceği beklentileri yukarı yönlü hareketi baskıladı. Spot altının ons fiyatı erken saatlerde 1,288.19 dolar ile Eylül sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1,286.86 dolarda bulunuyor. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.3 artışla 1,289.30 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika10 Ekim 2017 09:24

    Asya bugün yükselişte, BIST tepki yükselişi ve TL nin düne göre değer kazanmasından dolayı yükselişle açılır.