E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güçlenmesini sürdürüyor---

Küresel piyasalar güçlenmesini sürdürüyor

Küresel piyasalar güçlenmesini sürdürüyor
09 Ocak 2018 - 09:15 borsagundem.com

ABD borsaları karışık seyrederken Asya ve Japonya piyasalarında yükseliş hakim oldu

Asya borsaları yükselerek rekor seviyelere yaklaşırken; yen, Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını hafif azaltmasının yatırımcılara para politikasını normalleştireceğini anımsatmasının ardından yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 artışla 590.89'e yükseldi ve Kasım 2007'de gördüğü rekor seviye olan 591.50 seviyesine yakın seyrediyor. Wall Street'De Dow Jones endeksi yüzde 0.05 gerilerken, S&P 500 yüzde 0.17 ve Nasdaq Bileşik yüzde 0.29 yükseldi. 2018'e on yıldan uzun sürenin en iyi başlangıcının yapılmasının ardından yatırımcılar bilançolar öncesinde temkinli olmaya başladılar. Japonya'nın Nikkei endeksi yenin yükselmesinin ardından kazanımlarını azaltarak yüzde 0.5 artıda. Endeks, piyasaların dünkü tatilin ardından bugün yeniden açılmasıyla 1991 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine yükselerek Cuma günkü kazanımlarını yakaladı.

DÖVİZ

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın piyasa işlemlerinde uzun vadeli devlet tahvilleri alımlarını azaltarak ekonomiye verilen büyük destek politikasının ileride sona erdirileceğine ilişkin spekülasyonları artırmasının ardından yükseldi. Yen dolar karşısında dün gördüğü iki haftanın dip seviyesi olan 113.40 seviyesinden toparlanarak yüzde 0.4 artışla 112.62'e yükseldi. BOJ, vadesine 10 ile 25 yıl kalan devlet tahvil alımlarını ve 25 ile 40 yıl kalan devlet tahvil alımlarını 10'ar milyar yen (88.39 milyon dolar) düşürdü. BOJ 2016'da getiri eğrisi kontrol politikasını benimsemesinden bu yana, yetkililerin herhangi bir değişikliğin tahvil getirilerini politika hedefi doğrultusunda tutmak anlamında olduğu ve gelecek politikasında ipuçlarına işaret etmediğini söylemesiyle tahvil işlemlerini azalttı. Bu adım büyük ölçüde teknik olarak değerlendirilirken, bazı piyasa oyuncularını ise şaşırttı. Geçen hafta yükselen euro ise yatırımcıların bir aydır süren yükselişinin ardından temkinli olmasıyla gerilerken; dolar, ivmesini artıracak bir katalizör olmamasına rağmen yen karşısında yükseldi

PETROL

ABD petrol fiyatları OPEC öncülüğündeki üretim kesintileri ve Amerikan sondaj faaliyetlerinde azalışın yaşandığı bir ortamda fiyatların daha fazla artacağına ilişkin spekülasyonlarla 2015'ten bu yana en yüksek seviyelerini gördü; ancak bu yükselişin sona erebileceği yönünde uyarılar yapıldı. Brent ham petrolü vadeli fiyatı yüzde 0.65 primle 68.22 dolara yükseldi. İşlemciler, fiyatların bu yıl içinde sona erecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya öncülüğündeki bir yıllık üretim kesintilerinin ardından daha sıkı bir Piyasa anlaşıyla ham petrol fiyatlarına aktarılan spekülatif paradan destek bulduğunu belirtti.

ALTIN

Altın fiyatları, Fed'in bu yıl daha fazla faiz artışı yapabileceğine ilişkin beklentilerin olduğu bir ortamda geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı ilk işlemlerde 1,315.40 dolara kadar geriledikten sonra yüzde 0.1 düşüşle 1,319 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)