E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar güç kaybı yaşadı---

Küresel piyasalar güç kaybı yaşadı

Küresel piyasalar güç kaybı yaşadı
13 Ağustos 2018 - 08:47 borsagundem.com

Global piyasalarda Türk Lirası ve Güney Afrika Randı'ndaki düşüş hisse piyasalarına olumsuz yansıdı

TL'de devam eden satışlar Güney Afrika randına sıçrayarak değer kaybetmesine yol açarken dolar, yen ve İsviçre frankı gibi güvenli limanlara talebi artırdı. Euro, dolar karşısında bir yılın dip seviyesini görürken Asya borsaları satıcılı seyrediyor.
Yatırımcıların riskten kaçışı Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinin yüzde 1.3 düşüşle beş haftanın dip seviyesine gerilemesine neden oldu.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 geriledi.
S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.4 gerilerken, ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 2.85'e geriledi.
Çin lokomotif hisseler yüzde 1.9 gerilerken, Hong Kong hisseleri para birimlinin işlem bandının alt sınırına gerilemesiyle birlikte yüzde 1.6 düşüş kaydetti.

DÖVİZ

Yatırımcılar Türkiye'de iştirakları olan Avrupa bankalarının hakkındaki endişelerle dolar ve yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimlerine yönelirken, 13 ayın dip seviyesini gören euro yeni kayıplara karşı koymaya çalışıyor.
Dolar/TL Asya piyasalarındaki düşük hacimli işlemlerde 7.24 ile yeni tarihi zirveyi gördükten sonra geri çekildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kurdaki oynaklıkla ilgili aksiyon planı hazırladıklarını, bankalar ve BDDK ile gereken önlemleri hızla alacaklarını dün ifade ederken, BDDK bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50'siyle sınırlamadı. Bu adımların ardından TL sert kayıplarının bir kısmını geri aldı.
Güney Afrika randı ve Meksika pesosu TL krizinin diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini sarsmasıyla Dolar karşısında zayıf seyir izliyor. Euro ECB'nin Avrupa'daki bankaların Türkiye'de maruz kaldıkları risk hakkında endişe belirttiğini ortaya koyan Financial Times'da yer alan Cuma günkü haberin ardından sert şekilde gerilemişti.
Euro bugün 1.1368 dolara kadar gerileyerek geçen yıl Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.27 düşüşle 1.13775 dolarda işlem görüyor. Rand dolar karşısında 15.70'e gerileyerek Haziran 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları nedeniyle arzın sıkışacağı endişelerine rağmen artan ticaret gerilimlerinin özellikle Asya'da talep büyümesi görünümünü zedelemesiyle geriledi.
Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 72.60 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların Türkiye'deki finansal kriz nedeniyle başlıca para birimleri karşısında 13 ayın zirvesine yükselmesine paralel olarak kayıplarını artırdı ve art arda üçüncü günde de geriledi.
Spot altının ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,207.41 dolara gerileyerek 1,204 dolar ile Ağustos başında gördüğü 17 ayın dip seviyesine yakın seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)