E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar geriledi---

Küresel piyasalar geriledi

Küresel piyasalar geriledi
25 Eylül 2018 - 09:07 borsagundem.com

Çin ve Japonya piyasalarının tatilden dönmesiyle birlikte piyasalarda gerileme görüldü

Asya borsaları, ABD ve Çin'in yeni gümrük vergilerinin yanı sıra petrol fiyatlarının dört yılın zirvesine yaklaşmasının küresel büyümeye yönelik risk endişelerini artırmasıyla değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi.
Ancak Japonya'nın Nikkei endeksi düşüş eğiliminin aksine yaklaşık yüzde 0.2 yükseldi.
Şanghay Composite yüzde 0.5, Avustralya borsası yüzde 0.3 geriledi. Hong Kong piyasaları tatil dolayısıyla kapalı.
Çin ve ABD'nin birbirlerinin mallarına getirdiği yeni gümrük vergileri dün yürürlüğe girdierken; her iki taraf uzlaşma istemiyor gibi görünmesi yatırımlara ve küresel ticarete zarar verebilecek uzun bir savaş riskini artırıyor.
Dow Jones endeksi yaklaşık yüzde 0.7 ve S&P 500 yüzde 0.35 geriledi. Gerilim ortamı bu hafta Fed'in beklenen faiz artırımı ve ABD Adalet Bakanı yardımcısı Rod Rosenstein'in geleceğine dair belirsizlik öncesinde temkinliliği artırdı. Rosenstein, 2016 başkanlık seçimlerinde Rusya'nın rolüne ilişkin özel soruşturmayı denetliyor. 

DÖVİZ

Dolar euro ve yen karşısında küçük kazanımlar kaydederken; yatırımcılar bu haftaki toplantısında faizleri artıracağı tahmin edilen Fed'in vereceği politika ipuçlarını bekliyorlar ve finansal piyasalar ABD-Çin ticaret gerilimi konusunda endişeli.
Euro Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euro bölgesi enflasyonu ve ücret artışına ilişkin güven duyduğunu ifade etmesinin ardından dün üç buçuk ayın zirvesini gördükten sonra hafif geriledi.
Fed'in günün ilerleyen saatlerinde başlayacak iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını 2015 sonlarından bu yana sekizinci kez artırması bekleniyor. Piyasalar, 2019 yılına yönelik görünümün daha az net olmasına rağmen, yılsonundan önce başka bir faiz artırımı daha fiyatlıyorlar.
Dolar endeksi  yüzde 0.15 artışla 94.323'e yükseldi.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının yürürlüğe girmesinin yaklaşması ve OPEC'in üretimi artırmak istememesinin piyasayı desteklemesiyle dün gördüğü dört yılın zirvesine yakın seyrediyor. Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.3 artışla 81.45 dolara yükselerek dün gün içinde gördüğü ve Kasım 2014'ten beri en yüksek seviyesi olan 81.48 dolara yakın seyrediyor. 

ALTIN

Altın fiyatları doların Fed toplantısı öncesinde yüksek seyir izlemesiyle yatay seyrederken, yatırımcılar ABD-Çin ticaret gerilimi konusunda temkinli olmaya devam ediyor. Spot altının ons fiyatı sınırlı değişim göstererek 1,198.80 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)