E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar bu toplantıya odaklandı---

Küresel piyasalar bu toplantıya odaklandı

Küresel piyasalar bu toplantıya odaklandı
21 Ağustos 2014 - 09:11 borsagundem.com

Kürsel piyasalar bugün başlayacak Jackson Hole toplantısı ve yoğun makroekonomik veri akışına odaklandı

Küresel piyasalar dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından bugün başlayacak Jackson Hole toplantı ve yoğun makroekonomik veri akışına odaklandı.

ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarında makroekonomik verilerin beklentilerden daha iyi geldiği notu ve üyelerin faiz artırımı ile ilgili tartışmaları parasal genişlemeden çıkış ve faiz artırım sürecinin tahmin edilenden önce başlayabileceğine ilişkin algıyı artırırken, piyasalar bugün başlayacak Jackson Hole toplantısını ve açıklanacak makroekonomik verileri takip edecek. Analistler, Jackson Hole toplantısında yarın konuşma yapacak Fed Başkanı Janet Yellen'in söylemlerinin piyasanın yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, dolar endeksinin yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine yükseldiğine dikkati çekiyor. ABD'de dün yükselen dolar endeksi ve kısa vadeli faizlere karşın, hisse senedi piyasaları da günü yaklaşık yüzde 0,30 yükselişle tamamladı.

Avrupa tarafında, avro dolar paritesi Fed toplantı tutanaklarının ardından 10 Eylül 2013 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, hisse senedi piyasalarında ise sınırlı da olsa düşüşler görüldü. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,21 düşüşle günü 9.315 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak imalat verilerinin takip edileceğini ifade ediyor.

Yurt içi piyasalarda ise dün, önceki iki günde gerçekleşen hızlı yükselişin ardından kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Küresel piyasalarda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanmaya devam etmesinin etkisiyle dolar/TL'nin 2,1880 seviyelerine kadar yükseldiğine dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinin bu etkiyle bugün güne negatif başlayabileceğini tahmin ediyor. Yurt içinde siyasi gelişmelerin ve yurt dışında yoğun veri akışı ile Jackson Hole toplantısından gelecek haberlerin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek, 79.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı uluslararası yatırım pozisyonu

10.00 Fransa, ağustos ayı imalat sanayi PMI

10.30 Almanya, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, temmuz ayı perakende satışlar 

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri 

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, ağustos ayı Philadelphia Fed imalat endeksi

17.00 ABD, ağustos ayı ikinci el konut satışları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)