E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ağır yara aldı---

Küresel piyasalar ağır yara aldı

Küresel piyasalar ağır yara aldı
20 Kasım 2018 - 08:31 borsagundem.com

ABD, Asya ve Avrupa borsaları sert düşüş kaydetti. Asya borsaları talepteki düşüş beklentisi, ABD borsaları ise dolara olan güvenin azalmasıyla güç kaybetti

Asya borsaları yavaşlayan talep endişeleri nedeniyle düşen teknoloji şirketlerinin etkisiyle Wall Street'i izleyerek gerilerken, dolar ABD'de zayıf ekonomik verinin dolara olan güveni sınırlamasıyla değer kaybetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 geriledi. Şanghay Composite yüzde 1, Avustralya borsası yüzde 0.9 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu yüzde 0.8 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.1 düşüş kaydetti. Kapanışta, Dow Jones Endeksi yüzde 1,56 kayıpla 25.017,44 puana ve S&P 500 Endeksi yüzde 1,66 azalışla 2.690,73 puana ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 3,03 düşüşle 7.028,48 puana geriledi. Nissan Motor hisseleri Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn'un şirket parasını kişisel amaçlı kullandığı ve gelirini eksik beyan ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından yüzde 4.3 geriledi. Ghosn bu hafta yönetim kurulundan çıkarılacak. 

Çin Merkez Bankası Araştırma Bölümü Başkanı Xu Zhong, Çin ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi.

Zhong, “Kısa vadeli makro politikalar ile reform hedefleri karıştırılamaz. Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskı arttı. Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskı kismen önceki politika ayarlamaları kaynaklı. Çin kısa vadeli talep yönetimini iyileştirmeli, politika koordinasyonunu güçlendirmeli. Para politikası ekonomik büyümeyi teşvik etmekte daha az etkili.” dedi.

Gelir vergisi oranın düşürülmesi ve vergi toplama eşiğinin artırılmasının gerektiğine değinen Zhong, “Çin daha proaktif mali politika izlemeli. Daha proaktif politika yatırımları desteklemeye, güçlü teşviklerden kaçınmaya odaklanmalı.” dedi.

DÖVİZ

Dolar Fed yetkililerinin küresel görünüme yönelik temkinli açıklamaları ve zayıf ekonomik verinin Fed'in faiz artışlarını yavaşlatıp yavaşlatmayacağına dair soruları gündeme getirmesiyle başlıca para birimleri karşısında iki haftanın dip seviyesine yakın seyrediyor.
New York Fed Başkanı John Williams dün yaptığı açıklamada "Büyük olasılıkla faiz oranlarını biraz yükseltebiliriz, ama gerçekten çok güçlü ekonomi bağlamında olacak" dedi. Williams, Fed'in önceden belirlenmiş bir rotada olmadığını ve ekonomiyi düşük enflasyon ile güçlü tutmak için para politikasını ayarlayacağını kaydetti. Fed'in üst düzey yetkilileri daha fazla faiz artırımına işaret etseler de Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan geçen hafta küresel yavaşlama konusunda endişelerini dile getirdiler. Bu endişelerle piyasalar faiz artış döngüsünün son dönemlerinde olduğu düşünüyorlar. Dolar endeksi gerileyerek 96.17'de işlem görüyor. Endeks geçen hafta yaklaşık yüzde 0.5 gerileyerek Eylül sonundan bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti. Ancak bazı analistler doların tekrar yükseleceğine inanıyorlar. Dolar ayrıca ABD konut inşaat güveni verisiyle baskı altında kaldı. ABD konut inşaat güveni Kasım ayında 4.5 yıldan uzun sürenin en büyük aylık düşüşünü kaydederek artan borçlanma maliyetlerinin gayrimenkul sektörünü daralttığını ortaya koydu.

PETROL

Petrol piyasaları bozulan ekonomik görünüm ve ABD petrol üretimindeki artışın OPEC'in beklenen arz kesintilerinden daha etkili olmasıyla ivme kaybederek ilk baştaki kazanımlarını geri verdi.
Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.4 düşüşle 66.55 dolara geriledi. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD tatili öncesi hafif gerileyerek dar aralıkta işlem görüyor ancak doların baskılanmasıyla 1,220 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 1,221.26 dolara geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)