E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalar ABD ile sarsıldı---

Küresel piyasalar ABD ile sarsıldı

Küresel piyasalar ABD ile sarsıldı
24 Mayıs 2018 - 08:47 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin olumsuz sonuçlanacağı beklentisi borsalara satış getirdi

Asya borsaları ABD hükümetinin yeni gümrük vergilerine yol açabilecek otomobil ithalatlarına yönelik bir ulusal güvenlik soruşturması başlatması ve Başkan Donald Trump'ın açıklamalarının, ABD-Çin ticaret müzakerelerinde yeni aksaklıklar olduğunu göstermesinin ardından geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi otomobil hisselerinin gerilemesiyle yüzde 1.2 geriledi.Güney Kore'nin KOSPI endeksi  yüzde 0.3 geriledi.
ABD Ticaret Bakanlığı, 1962 tarihli Ticaret Genişlemesi Kanunu'nun "Section 232" başlığı kapsamında otomobil ve kamyon ithalatına yönelik ulusal bir güvenlik soruşturması başlatılacağını açıkladı. Bu adım, Mart ayında ithal çelik ve alüminyuma uygulananlar gibi gümrük vergilerine yol açabilir.
Trump dün Çin ile yapılan herhangi bir ticaret anlaşmasında "farklı bir yapı" çağrısında bulunarak müzakerelere ilişkin belirsizliği ve piyasadaki endişeleri artırdı. Çin Ticaret Bakanlığı Çin'in ABD ile olan ticaret fazlasını belirli bir seviyeye kadar düşürmeyi taahhüt etmediğini ve ABD'nin ticaret müzakereleri sırasında vaat edilen önlemleri mümkün olan en kısa zamanda uygulamasını umduğunu ifade etti. Çin lokomotif hisseleri yüzde 0.1 geriledi. 

DÖVİZ

Dolar Fed'in çok sert olmayan son toplantı tutanakları ve Trump'ın ithal otomobillere yeni gümrük vergileri getirme tehdidinin ardından ivme kaybetti.
Euro, euro bölgesinde ekonomik yavaşlama ve İtalya'daki siyasi risklere ilişkin endişelerle değer kaybederek, dolar karşısında yaklaşık altı ayın dip seviyesinde kalırken, yen karşısında dokuz ayın dip seviyesini gördü.
Dolar endeksi Fed tutanaklarının yayınlanmasından önce gördüğü beş ayın zirvesi olan 94.195 seviyesinden 98.865'e geriledi.
Fed'in dün akşam yayınlanan son toplantı tutanaklarına göre politikayapıcıların çoğu Mayıs ayı toplantısında, ABD'nin ekonomik görünümünün bozulmadan kalması halinde, bir diğer faiz artırımının "yakında" gerekli olabileceğini belirtti. Tutanaklar Fed'in bir süredir hedefinin üzerinde artan enflasyonu tolere edebileceğini gösterdi.
Buna ek olarak tutanaklar, yönetim kurulu üyelerinin genel olarak, rezerv fazlalıkları üzerindeki faiz oranlarını yaygın olarak beklenen 25 baz puan yerine 20 baz puan artırarak politika uygulamasında küçük çaplı bir ayarlama yapmayı kabul ettiklerini gösterdi. Fed yetkililierin tartışmaları, son derece teknik olsa da piyasa oyuncularına bir sürpriz oldu ve kısa vadeli ABD faiz oranları ve tahvil getirilerini azaltmaya yardımcı oldu. Trump'ın otomobillere yönelik yeni gümrük vergileri değerlendirerek ticaret savaşında yeni bir alan açmış görünmesinin ardından doların düşüşü hızlandı. Washington birkaç gün önce Çin'den ithal 150 milyar dolar değerinde ürüne gümrük vergisi getirme planlarını askıya alma konusunda Çin'le anlaşmıştı. Dolar yen karşısında yüzde 0.6 düşüşle 109.45'e geriledikten sonra 109.61 seviyesinde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları OPEC üyelerinin İran ve Venezuela'nın petrol arzına yönelik ortaya çıkan endişelerle üretimi artıracağı beklentileriyle geriledi.
ABD'deki ham petrol stoklarındaki şaşırtıcı artış fiyatları baskıladı ve Brent ham petrolü ve ABD hafif ham petrolü arasındaki farkı yaklaşık üç yılın zirvesine yükseltti. Brent ham petrol fiyatı yüzde 0.34 düşüşle 79.53 dolara geriledi. OPEC ve konuya yakın kaynaklar OPEC Washington'un petroldaki yükselişin artacağına ilişkin endişeleri dile getirmesinin ardından ve İran ve Venezuela'nın petrol arzına yönelik ortaya çıkan endişeler nedeniyle Haziran ayında yapılacak toplantıda üretimin artırılması yönünde bir karar alabileceğini belirtmişlerdi.

ALTIN

Altın fiyatları doların Fed tutanaklarının ardından kayıplarını artırmasıyla art arda ikinci günde de hafif yükseldi. Spot altının ons fiyatı dün yüzde 0.2 yükseldikten sonra bugün de yüzde 0.2 artışla
1,295.16 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)