E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKurdaki yükseliş piyasa oyuncularının sonu oldu---

Kurdaki yükseliş piyasa oyuncularının sonu oldu

Kurdaki yükseliş piyasa oyuncularının sonu oldu
13 Ağustos 2018 - 09:16 borsagundem.com

BİST'te kredili işlem yapanlar büyük zarara geçmiş durumda

10 Ağustos 2018 Cuma inanması zor bir gün olarak tarihe geçti. Sabah güne 5.75’den harekete başlayan $, 6.25’e çıktıktan sonra 5.85’e geri döndü. Bir süre yatay seyrettikten sonra 15.00 itibarıyla başlayan yeni hareket dalgası 16:30 itibarıyla 6.80 seviyelerine ulaştı. Böylece TL’nin $a karşı değer kaybı bir gün içerisinde %22’ye ulaştı. Bu oran, Türkiye tarihinde serbest kur rejimine geçtiğimiz 2001’den beri, bir günde yaşanan en büyük devalüasyon oldu. Bundan önceki en büyük günlük devalüasyon ise 15 Ekim 2008’deki %8’lik orandı.

Hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok açıklama yaparken birinde sanayicilere “Döviz alma yoluna gitmeyin, B ve C planını uygulamak zorunda kalırım” dedi. Dolar kuru bugüne 7.20 seviyesinden % 12 değer kaybıyla başladı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mevduatlara el konulacak diye bir açıklama yapılmadı” denildi.

“Kara Pazartesi mi geliyor?” diye korkulurken artarda hamleler geldi. Berat Albayrak, Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak açıklaması yapmıştı. İlk hamle BDDK’dan geldi. Yerli bankaların TL verip döviz aldıkları swap ve benzeri işlemler toplamının öz kaynaklarının yüzde 50'sini geçemeyeceğini duyurdu. Böylece dolara talebi azaltacak bir hamle geldi. Sonra TCMB, piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla aldığı tedbirleri açıkladı. Ek olarak TL zorunlu karşılıkları 250 baz puan Döviz zorunlu karşılıklar 400 baz puan indirdi (TL’de 3 aya kadar % 10.5, dövizde ise % 12.0 idi) Böylece bankalara 10 mlr TL ve 6 mlr $ likidite sağlayacak. Hamleler ile kur 6.45’e kadar yani Cuma kapanışına kadar gerilese de tepki geldi.

Kurun son 10 gündeki yükselişi birçok sermaye piyasası oyuncusunun da sonu oldu. Gerek hisse senedinde kredili oyuncular gerekse VIOP’ta sermayesini eritenler SPK’yı da harekete geçmeye zorlayabilir.

Trump, Cuma günü Türk çelik ve alüminyuma vergiyi iki katına çıkardı. Bu 1.1 mlr $ ihracatı zora soktu. Ancak bunun telafisi mümkün. Ancak adamın nerede duracağı belli olmuyor. Üstelik, Türkiye’de başlayan krizin diğer gelişmekte olan ülkelere bulaşması gündemde. Bu sabah tüm gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor. Aynı trend borsalarda da var. Bu ise bizim için kötü haber!

STRATEJI

95,000 sınırında kapandık. Bunun altı hedge bölgesi.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 2500 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -1.9 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)