E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKur operasyonunun arkasında ne var?---

Kur operasyonunun arkasında ne var?

Kur operasyonunun arkasında ne var?
18 Ocak 2017 - 08:22 borsagundem.com

Külliye'deki ekonomi zirvesine katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gedikli'den kritik kararlar öncesi önemli tespit geldi

Başkent, bir yandan anayasa değişikliği görüşmelerine, diğer yandan ekonomideki hareketliliğe odaklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantıların ardından gözler, ekonomi yönetiminin alacağı kararlara çevrildi. Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberine göre bu toplantılara katılan isimlerden Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. Bülent Gedikli, süreci değerlendirirken, döviz kurlarındaki hareketliliğin perde gerisinde, Merkez Bankası’nı faiz artışına zorlama çabalarının olduğunu vurguladı.

FIRSATLARI KONUŞALIM

Ezberlerin bozulduğunu ve bölgedeki dengelerin de değişmeye başladığını hatırlatan Dr. Gedikli, “Türkiye fırsatlar ülkesidir. Fırsatları konuşmamız gerekirken, birileri sürekli Türkiye’ye ilişkin riskleri konuşmaya zorluyor. Bunlar üzerinden algı oluşturmaya çalışıyor. Biz de bunları bertaraf etmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Birilerinin yatırımcıları ‘Bekle-gör’ noktasına çekmeye çalıştığını belirten Gedikli, “Bu dönem, bekle-gör diyenler kaybeder, Türkiye’ye güvenerek yatırım yapanlar kazanırlar” dedi. Yayımlanan analiz raporları, reyting kuruluşlarının değerlendirmeleri, Forex piyasasında yaşananlar, Londra merkezli operasyonlar dahil, yapılanların hepsinin farkında olduklarını vurgulayan Dr. Gedikli, “Dövize yapılan operasyonun farkındayız. Merkez Bankası başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar da, kendisine uygun usullerle gereğini yapıyorlar. Dertleri, kurlarla alakalı belirsizlik oluşturarak, yatırımları durdurma, tüketiciyi frenleme ve bekle-gör politikasına geçirme” diye konuştu.

İTİBAR KAYBETMİŞLER

Türkiye’de, kamu borç stokunda bir sıkıntı bulunmadığını, hane halkının döviz borcu olmadığını hatırlatan Dr. Gedikli, "Burada bir şey bulamayınca, şirketlerin döviz borcu üzerinden bir algı operasyonuna giriştiler. Bunu da bankalarla ilişkilendirmek suretiyle yapmaya çalışıyorlar. Bu operasyonu da, ‘ekonomik denge’ ve ‘politik risk’ söylemiyle gerçekleştirme arzusundalar. Şimdi Fitch’in kredi notu indireceği iddiaları gündemde. Aslında bunların hepsi itibar kaybetmiş kuruluşlar. Biz de bu yapılanları eleştiriyoruz, sonuca ulaşmayacağını söylüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE'YE KOŞACAKLAR

Önümüzdeki süreçte, komşu ve çevre ülkelerde yaşanacak gelişmelerin önemine dikkati çeken Dr. Bülent Gedikli, "Suriye ve Irak gibi yakın ve hızlı pazarlar için Türkiye’ye yatırım önem kazanacak. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’ye gelmek isteyecek. Bugünden bunların görüşmeleri yapılıyor. Birileri de bu aşamada algı operasyonu yaparak, Türkiye’nin yönetilemediği algısını oturtma çabasında. Çünkü artık Türkiye’de milli ve yerli bir hükümet var. Şu an Türkiye, en iyi yönetilen ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de siyasi irade her türlü kararı, zamanı geldiğinde doğrudan alabiliyor. Birileri ise eskisi gibi vasilere tabi hareket edilmesini istiyor. O dönemler kapandı” değerlendirmesinde bulundu.

YABANCI SERMAYENİN ODAĞINDAYIZ

Yaşanan sürece karşın, Türkiye’deki tahvil ve hisse senedi piyasalarına önemli yabancı sermaye girişleri olduğuna dikkati çeken Gedikli, Abu Dhabi Investment Group’un 100 milyar dolarlık, National Standart Finance’ın 20 milyar dolarlık, Bank of China’nın, 300 milyor dolar karşılığı ödenmiş sermayeyi Türkiye’ye getirme kararlarına vurgu yaptı. Gedikli, "Türkiye, uluslararası sermayenin tam odak noktasında radarına girmiş vaziyette" diye konuştu.

BÖLGEDEKİ GÜCÜMÜZ ARTACAK

Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçmesinin önemine de işaret eden Dr. Gedikli, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin gelmesiyle, bürokrasinin etkinliği de artacak. Muhataplık noktasında önemli sinerjiler oluşacak, Türkiye’nin bölgedeki gücü de artacak" ifadesini kullandı.

MERKEZ'İ FAİZ ARTIŞINA ZORLUYORLAR

Döviz kurundaki hareketliliğin 'spekülatif' yaklaşımlardan kaynaklandığını vurgulayan Dr. Gedikli, “Merkez Bankası’nı faiz artışına zorluyorlar. Bunu yapmak isteyenler, ‘paradan para kazandıkları’ döneme dönmek istiyorlar. Oysa Türkiye, rotasını çizdi, yeni bir büyüme stratejisini devreye soktu. Artık yatırım, üretim ve ihracat dönemindeyiz. Faiz artırarak, üretim ve yatırımı desteklemek mümkün değil” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ragıp elibol18 Ocak 2017 20:45

    iyi şeyler yaparken siz,kötü şeyler olunca ötekiler...Millet te yedi..Asıl kızdıım,bu ülkede o kadar stratejik bilgi yönetimi alan insan varken neden stratejik ekonomi bilgsi dahi olmayan sizler..

  • misafir18 Ocak 2017 17:19

    Bana öyle geliyor ki Merkez piyasanın emrettiğini değil ,hükümetin emrettiğini yapıyor .Yoksa bu derece duyarsız kalamazdı.

  • emekli 18 Ocak 2017 13:03

    faiz faiz diyorsunuz bankalara niye dokunamıyorsunuz

  • Yola devam18 Ocak 2017 12:27

    Her şeyi dış mihraka bağlamak çok iyi taktik. ve toplumda iyi tutan bir taktik. Mağduriyet ağlaklığı toplumda çok iyi siyasal prim yapıyor. izlenilen hiç bir muhteşem politika bu sonuçları doğurmamıştır zaten. Eğer arada nadir ufak tefek yanlışlıklar yapılmışsa onuda birileri kandırdığı için olmuştur!

  • Kenan18 Ocak 2017 12:23

    Turizmin içine edildi burdan doviz girişi çok azaldı, ıraka rusyaya suriyeye ihracat azaldı doviz girdisi azaldı. petrol fiatları yukseldi doviz girdisi artıyor. bınların hiç etkisi yokmuş gibi herseyi dış mihraklara bağlayıp mağduriyeti oynamak....

  • Cüneyt 18 Ocak 2017 11:57

    Ekonomi anlayışı yöneticilik sıfır....

  • hayati18 Ocak 2017 11:48

    bence kripto danışmanlar ekonomiyi kasıtlı olarak kötüye yönlendiriyor. bu kadar yanlış ancak kötü niyetle açıklanabilir

  • KILIÇ18 Ocak 2017 11:32

    DOLAR 2800 GLDİGİNDEDE AYNI ŞEYLER SÖYLEMİŞTİNİZ 3800 OLDU YİNE AYNI ŞEYLER TABİKİ GÜVEN KOYMADINIZ .

  • Faiz18 Ocak 2017 10:23

    Faiz oranı yüzde 8 olan repo ihalesini kaldırdınız, faizi yüzde 10 olan geç borçlanma penceresini açık bırakıp bütün sistemi oraya yönlendirdiniz. Bu faiz artırımı değil mi?

  • fenasi18 Ocak 2017 09:32

    enflasyonu rakamları manipüle ederek %8,5 gösteriyorlar. yoksa gerçek rakam çok daha yüksek

  • FAFA18 Ocak 2017 08:48

    Tamam faizi yüksetme ,enflasyon yüzde kaç ,faiz yüzde kaç?Herkesin dolara gitmesine seyirci kaldınız,yazık ettiniz.

  • FAFA18 Ocak 2017 08:42

    Sayın Gedikli büyük hata yaptınız,geç kaldınız, tl'yi sahipsiz bıraktınız.İş işten geçtikten sonra harekete geçtiniz.Neyi beklediniz.Madem tedbir alabiliyordunuz,

  • Murik18 Ocak 2017 08:31

    Faiz artmadan, Yabanci sermaye gelmezzz !