E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKredi notu tezgahı 'Büyük Açık' filmine konu oldu---

Kredi notu tezgahı 'Büyük Açık' filmine konu oldu

Kredi notu tezgahı 'Büyük Açık' filmine konu oldu
28 Eylül 2016 - 12:15 borsagundem.com

'Büyük Açık' filminde kredi derecelendirme kuruluşlarının kirli ilişkiler içerisinde nasıl çalıştığına ilişkin çarpıcı bir sahneye yer verildi.

'Finans Dedektifi' olarak anılan Michael Lewis'in kitabında yer alan gerçek ilişkileri konu edinen ödüllü 'Büyük Açık' filminde kredi derecelendirme kuruluşlarının kirli ilişkiler içerisinde nasıl çalıştığına ilişkin çarpıcı bir sahneye yer verildi. İşte Moody's ve S&P'nin adının geçtiği o sahne

İzleyeceğiniz sahne Darbe girişimine rağmen büyümeye ve yatırımcının ilgisini çekmeye devam eden Türkiye'nin ekonomik bir kıskaca alınma çabası sürerken 21 Eylül'de 'Tehlikeyi atlattı' dediği Türk ekonomisine 23 Eylül'de ''Yatırım yapılamaz'' diyen Moody'sin nasıl bir ilişki ağı içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor.

Kredi derecelendirme oyunu beyaz perdede!

2015 yapımı Oscar ödüllü "Büyük Açık" filminde uluslararası finans çevrelerinin dedektifi sayılan Michael Lewis'in "The Big Short: Inside The Doomsday Machine" adlı kitabından önemli bilgilere yer verildi. Filmde Amerikan finans sisteminin bir felakete doğru gitmekte olduğunu gören bankacılar, kredi derecelendirme kuruluşlarının bazı kağıtlara neden gereken notu vermediklerini araştırmak için Standard&Poor's'un yetkilisiyle konuşur.

Gerçek olaylar üzerinden yazılan senaryoya ilişkin iddiaları Standard&Poors reddedemedi.

YETKİLİNİN KURDUĞU CÜMLEYE DİKKAT!

Derecelendirme kuruluşu Standard&Poors yetkilisinin kurduğu cümleye tekrar bakalım. "Eğer bizden istedikleri değerlendirmeyi alamazlarsa müşteriler birkaç blok ötedeki rakibimiz Moody's'e gidip istedikler sonucu alıyorlar."

Türkiye 2011 yılında yüzde 8,5 oranında büyüyerek OECD ülkeleri arasında birinci, ekonomisi gelişmiş ülkeler arasında da (G-20'ler) Çin'den sonra ikinci sıraya yükseldi. Hükümetin morali yüksekti ve not artışı bekleniyordu. Ama Standard & Poor's 1 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye'nin kredi görünümünü "pozitiften durağana" indirdi.

ERDOĞAN: YEMEZLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Her şey açık net ortada. Üretim, ihracat, büyüme ortada. Eğer sen kalkıp kredi notunu durağana indirirsen bunu yemezler. Artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum." dedi.

23 EYLÜL'DE İNDİRDİ

Türk Hazinesi 2012 yılı sonunda Standar&Poors ile anlaşmasını iptal etti. Buna rağmen Standard&Poors Türkiye'yi değerlendirmeye devam ediyor. Moody's 23 Eylül 2016'da Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi.

Moody's en son 21 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "15 Temmuz başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu belirtmişti.Türkiye'nin kredi notuna ilişkin gözden geçirmenin önümüzdeki ay içerisinde tamamlanacağı söyleyen kuruluş, bu açıklamanın ardından 2 gün geçmeden 23 Eylül'de aceleyle not kararını açıkladı.

Aynı 23 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD temaslarını tamamladı ve Türkiye'ye döndü.

Kaynak: Sabah.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)