E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKoza Grubu'na kayyum atanıyor---

Koza Grubu'na kayyum atanıyor

Koza Grubu'na kayyum atanıyor
26 Ekim 2015 - 17:23 borsagundem.com

İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi

‘Teröre finansman sağladığı’ gerekçesiyle eylül ayı başında MASAK tarafından operasyon düzenlenen Koza İpek ve 22 şirketine dün de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile kayyum atanmasına karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla bir süre önce baskın yaptığı Koza İpek Grubu’na bağlı tüm şirketlere kayyum atandı. Koza İpek Grubu’nun basın yayın organlarını da içeren 22 şirketin kayyumunu oluşturan isimler de açıklandı. Kayyum talebi, emniyet ve savcılıkça atanan 3 kişilik bilirkişi olarak atanan akademisyenlerin hazırladığı rapor sonrasında gündeme geldi. Kayyuma temel olan emniyet ve bilirkişi raporunda, şirketlerde parasal hareketlilik için Smurfs Village (Şirinler Köyü) yönteminin kullanıldığı iddia edildi. İpek Grubu avukatı Baran Baycan kararın tebliğ edilmediğini söyledi. 

133. MADDEYE GÖRE
Akşam saatlerinde Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdiği açıklandı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) “Şirket yönetimi için kayyım tayini” başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen karar öncesinde başsavcılık, mahkemeye bir talep yazısı yazdı. Yazıda Koza bünyesindeki şirketler ile Akın İpek’in ortaklığı bulunan şirketler ve evinde el konulan faturalar, defterler, dijital kayıtlar ile tüm belgeler üzerinde inceleme yapmak üzere, konusunda uzman üç kişinin bilirkişi olarak görevlendirildiği belirtildi. Bu bilirkişilerin hazırladığı raporda, İpek Grubu şirketleri için “Ortaklıklardaki kişilerin neredeyse tüm şirketlere hakim aynı kişilerden oluştuğu, kurumların aynı adreste oldukları, farklı adreslerdekilerinse Ankara Yenimahalle merkezindeki Smurfs Village yani Şirinler Köyü yönteminin uygulandığı adreste toplandıkları” saptaması yapıldı. “Çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin organize şekilde bu kurumlarda olduğu” ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: “Çok yoğun ve fazla Smurfs Village (Şirinler Köyü) para hareketliliği olduğu, mali iz takibini kaldıracak şekilde iç içe geçmiş kurumsal belge hareketliliğinin olduğu ve bağış ve yardımlara dair hiçbir somut belge, dayanak ve uygunluğun olmadığı danışmanlık hizmetleri için gider pusulası düzenlenmek suretiyle para çıkışları yapıldığı, peçeleme ve muvazaa marifetiyle birçok işlem tesis edildiği ve örtülü kazanç sağlandığı, Vergi İdaresi vergi teknik raporlarının düzenlenmediği, sermaye piyasasını ilgilendiren hususlarda, ilgili kurulun hareket etmediği, MASAK’ın çalışma alanı kapsamında birçok karapara aklama eyleminin varlığının tespit edildiği, örgütsel amaçlara ulaşabilmek için muhalif kişilerle ilgili bilgi ve doküman hazırlandığı, tehdit unsuru olabilecek şahıs veya kurumlar için yazışmalar yapıldığı tespit edilmiştir.”

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın rapora dayanarak yazdığı talep yazısında, “Akın İpek’in ortaklığı bulunan, Koza Holding A.Ş. ve bağlı bulunduğu diğer şirketlerin, himmet adı altında toplanmış paraları, altın üretiminden kazanmış gibi göstererek, farklı isimler adı altında kurdukları paravan şirketler adına, çalıştıkları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bunları, liderliğini Fetullah Gülen’in yaptığı FETÖ/PDY terör örgütüne aktarılmasını sağladıkları” iddia edildi.

Kayyum nedir?
Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimsedir. Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanır. Ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi durumlarında da şirket için kayyum atanması istenir. Bazen de kayyum, savcılığın talebi ve mahkeme yolu ile yapılır.

ŞİRKETLERE ATANAN İSİMLER
Koza İpek Holding AŞ ve maden-enerji şirketleri: Özen Pala (Demiröz Mali Müşavirlik’te mali müşavir), Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hayrullah Dağıstan, Mustafa Şimşek, Hamza Yanık, Ali Yazlı (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi/ AK Parti’den Ümraniye Belediye Meclis Üyesi ve Encümeni), Cahit Demiral, Yasin Kalem.

Basın şirketleri: Ali Rıza Esmen, Çetin Altay, Hüdai Bal, (Daha önce Turkuvaz Medya Grubu’nda çalıştı, daha sonrasında TMSF tarafından Show TV yönetimine atandı.) Fatih İcin, Bilal Koyuncu, Ümit Önal (Turkuaz Medya Grubu’nda reklam grup başkanlığı yaptı. Digiturk Yönetim Kurulu Üyesi)

Diğer şirketler: Ali Yazlı, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Kemal Yıldır, Yusuf Atmaca, Şahin Dağlı, Özen Pala, Kemal Yıldır, Hasan Ölçer, Mehmet Tunçel, Mehmet Üzer, Nevzat Demiröz (AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün kardeşi, mali müşavir) Hikmet Keleş, Yasin Kalem, Hamza Yanık, Arif Yalçın.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,00
En Yüksek: 23,36
En Düşük: 22,78
Değişim 0,44 %
FK: 0,65
PD / DD: 0,25
İşlem Hacmi 1.466.002.541
Toplam Adet: 63.499.625
Ağırlıklı Ort.: 23,09
ETİKETLER :
YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MİKON28 Ekim 2015 16:43

    EMEKSİZ GELEN ZAHMETSİZ GİDER.ŞU DAKİKA TELEVİZYONDA KAPANDI.BU FİLİMDE BURDA BİTER.THE END.

  • kamiller27 Ekim 2015 14:10

    AK PAZ A kayyum atayın İHLAS a kayyum atayın öz varlık bitmiş bir de koza ya bakın

  • DİKKAT27 Ekim 2015 11:05

    Heran Kayyum ortadan kalkabilir ne olur ne olmaz ,Savcı nın aldığı kararın iptal edilme şansı yok mu,bakarsın Kayyum olayını kaldırırlar..İnşallah..

  • HAKİM27 Ekim 2015 10:50

    her yönüyle siyasi kin ve nefretin sonucu bu şirketlere el konulmuştur... atanan kayyımlara bakıldığında da bu net olarak anlaşılmaktadır. AKP lileri doldurmuşlar, birileri talimat vermiş hakim tasdik etmiş.. ancak bu yapılan sermaye piyasasına büyük darbedir... ne diyeyim bunca yatırımcının günahına girenleri allaha havale ediyorum... umarım bu kararı veren hakim, bu şirketlere yatırım yapanların da hakkını düşünmüştür...

  • borsacı27 Ekim 2015 10:19

    borsa 2008 den beri bu hükümetten dolayı artmıyor.

  • yani27 Ekim 2015 01:09

    darbe ye karşı olanlar darbeye muhtaç olmuş :))))

  • Broker 26 Ekim 2015 22:15

    Hersey siyasi, bu siyasal egemenlerin niyeti borsadaki hileleri dolapları gerçekten temizlemek değil! Kervansaray da yatırımcıyı soymak için binbir ayrı işlem yapıldı ama büyük müsamaha devam ediyor! Çünkü mübarek operasyoncular parti yandaşı! Yandaşın olmayanı ez yandaşın olana her türlü hile hurda serbest!

  • hasan26 Ekim 2015 22:10

    rejimin çivisi çıktı.

  • Ali26 Ekim 2015 22:05

    Akp bu şirketlere kendi adamlaırını kayyum atayıp soyacak bence. Çok karlı ve başarılı şirketleri pararel bahanesi ile soruşturma açtı. Bu karları bir tolunu bulup cevine indirir bu akp li yandaşlar. Ülke gerçekten bir deli tarafından idare ediliyor. Hak ve hukuk adalet kalmamış

  • tARIK26 Ekim 2015 20:36

    Ülke bir deliye teslim olmuş ne hale geldi. İşleyen iş yapan firmaya kayyum ataması nerde görülmüş arkadaş.KRVN'a kayyum atasanıza. Anamızı ağlattı ve hala da ağlatmakta.Bu ülknein çekeceği var ben bunu anladım

  • Cego26 Ekim 2015 20:21

    Paralel dış mihraklar onlar bunlar. Hep karşı taraf suçlu bunlar sütten çıkmış ak kaşık

  • Cego26 Ekim 2015 20:07

    Kayyum batak firmalara yönetilemeyenlere atanır.bence partilerine kayyum atansa daha doğru olur. Allah bunları kahretsin vatandaşı düşünen yok.

  • bingo26 Ekim 2015 19:22

    dikkat edin paralel borsadanda kaçacak 3 günde 10 000 000 lot sattılar kozada ipek yukarı koza sat arkadaşlar bunlar hisseleri bu hafta sonuna kadar bitirecektiler mubareklerle anlaştılar hisse çıkmak için dikkat edin derim

  • ada26 Ekim 2015 19:18

    bu kafa ile türkiyeye yatırımcı gelecekmiş.küllahıma anlatın.hangi şirkete ne zaman akp hükümetinin el koyacağı belli değil.bütün şirketler risk altında.

  • ada26 Ekim 2015 19:16

    en iyisi ipek ailesini bir meydanda toplayın hepsini kurşuna dizin.böylece içiniz rahat eder.

  • Borsazede26 Ekim 2015 19:10

    Bizim halkımız mazoşist olduğu için oyunu AKP ye verecektir yine.

  • osman26 Ekim 2015 19:07

    Havuz oluşturun şirketleri yandaşlara peşkeş çekin seçimde de alırsınız oyu

  • borsavirus26 Ekim 2015 18:51

    borsaya veda ettiğime hiç pişman değilim. bugün ipek kozaya olan yarın her şirkete olabilir. yabancı gelir de bu borsadan 1 lot bile kağıt alır mı? borsa bitmiştir..

  • muhalif26 Ekim 2015 18:35

    ulan kervn'a kayyum atasanıza terbiyesizler ille hocanın şirketimi olması lazım adam bizi biçti spk görevini yap adalet istiyoruz

  • kralll26 Ekim 2015 18:31

    yurt dışına giden milyar dolarlar daha neler gec bile kalındı. Normalde hemen uzanlar gibi tüm malvarlıklarına el koyacaksın birde tutuklama kararı cıkaraksın. Rusayada yukosun sahibi ülkenin 1 numaralı zenginini tutukladılar sibiryaya yoladılar...

  • exper26 Ekim 2015 18:25

    Bir şirketle bu kadar uğraşılmaz, derdiniz ne ise söyleyin de Vatandaşta öğrensin.

  • Borsacı26 Ekim 2015 18:23

    Bilinçli olarak yapılmış Koza ve yatırımcısına zarar vermek için özellikle seans içi yapılmıştır. Bu hem yerli hem yabancı yatırımcıyı ürkütmüştür.. Böyle keyfilik sanırım başka ülkede yok .. Bindiğimiz dalı kesiyoruz bu aynı Zaman'da sermaye piyasasına darbedir. Benden olmayan ölsün zihniyetinin ülkemize bir yararı yoktur.

  • cenk26 Ekim 2015 18:22

    Bir zahmet sngyo ve klgyo ve kervn ata spk boe zahmet

  • Hukuk Yok Ülke Bitmiş26 Ekim 2015 18:00

    Neden piyasalar kapanmadan açıklandı! Bilinçli olarak fiyatlar etkilenmesi için mi yapıldı? Ayrıca gerekçe nedir? Şirketin mali durumu iyi faaliyeti doğal yollardan zaten yürüyor!

  • emekli borsacı26 Ekim 2015 17:59

    madem kayyaum atayacaksın akpaz a ata cünki sirket borçlarını ödetemiyor. akpaz sahibi urfadan akp milletvekilki adayı,böyle hukuksuzluk olmaz hukuuk olmayan ülkede kimse yatırım yapmaz cebinde tl bile taşımaz

  • ali26 Ekim 2015 17:54

    akepe zorla bana oy vermeyin dedirtiyorsun. kayyum da neyin nesi.

  • as26 Ekim 2015 17:51

    sebep ? şirket batık değil ki ? böyle zorbalık mı olur canım. iyice cılkını çıkardılar

  • guli26 Ekim 2015 17:48

    alark da aynı olay mı var acaba çok merak ediyorum bir hisse bu kadar mı düşer inanıp yatırım yapanlar benim gibi birikimlerini hiç eder

  • paraaaaaaaaaaaaa26 Ekim 2015 17:47

    zaten gecen cuma günü piyasadan döviz kaçırdılar ve buğünde bunun sermaye araçlarında fiyatlandırması yapıldı.borsa ve dövizde değer kaybı bunun ispatıdır ehh tabiyki bu haberde hiç şaşırtıçı değil.

  • İKİLİ26 Ekim 2015 17:44

    2003 de bunlar iktidara gelirken fiyatları neydi, şimdi gidiciler aynı fiyatlara düşücek

  • yatırımcı26 Ekim 2015 17:42

    allah belanızı versin, bunca yatırımcının günahı ne?