E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKovboy bitirdi Ninja başlattı---

Kovboy bitirdi Ninja başlattı

Kovboy bitirdi Ninja başlattı
01 Kasım 2014 - 06:24 borsagundem.com

FED’in tahvil alımlarını sonlandırmasının ardından BOJ’un sürpriz parasal genişleme hamlesi borsaları coşturdu

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) para politikasını beklenmedik bir biçimde daha da gevşeterek daha fazla tahvil ve diğer varlıklardan alacağını açıklamasıyla risk iştahındaki artış global hisse senedi piyasalarını coşturdu. BIST 100 endeksi de günü yüzde 0.85 artışla 80.579 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.25 yükselişle günü bitirdi. dolar ise 2.21 TL’den işlem gördü.

Milliyet'teki habere göre BOJ’un nisanda satış vergisinde yapılan artış sonrasında ekonomik büyüme ve enflasyonun beklendiği ölçüde hız kazanamamasının ardından aldığı kararlar, küresel finans piyasalarında sürpriz olarak değerlendirildi. ABD Merkez Bankası ise (FED) çarşamba günü tahvil alımları yoluyla piyasalara milyarlarca dolar sürmeyi bu ay sonu itibarıyla sonlandırdığını açıklamıştı.

Daha önce 60-70 trilyon yen aralığında olan para arzı hedefini yıllık 80 trilyon yene (723.4 milyar dolar) yükselteceğini açıklayan BOJ, ETF ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından alımlarını da üç katına çıkaracak.

Enflasyonu yükseltecek

BOJ’un son adımları, hükümetin ekonominin desteklenmesi için harcamaların artırılmasına hazır olunduğu yönünde verdiği işaretleri izlerken, devlet emeklilik fonunun da yerli ve yabancı hisse alımını artırmaya hazırlandığı döneme denk geldi.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, “Fiyat hedefimize erken ulaşılmasını sağlayabilmek için nicel ve nitel gevşemeyi artırma kararı aldık dedi. Bankanın enflasyonun gelecek yıl yüzde 2’ye çıkarılması hedefini de teyit eden Kuroda, “Deflasyon zihniyetinden kurtulma çabalarının kritik bir dönemindeyiz” şeklinde konuştu. Reuters’in geçen hafta yaptığı ankete katılan ekonomistler, BOJ’un politika gevşetmesini beklediklerini, ancak bunun bu kadar erken yapılacağını tahmin etmediklerini belirtmişlerdi. Ankete katılan ekonomistlerin çoğu BOJ’un gelecek yılın başında harekete geçeceğini düşünüyordu.
Bazı ekonomistler, talep zayıf kaldığı sürece sisteme daha fazla para aktarılmasının etkili olacağından kuşku duyuyor. Ekonomideki görünüme ilişkin bir rapor da açıklayan BOJ, martta sona erecek mali yıla ait büyüme beklentisini yarı yarıya azaltarak yüzde 1’den yüzde 0.5’e düşürdü. BOJ 2014 ve 2015 mali yıllarına ilişkin enflasyon tahminlerini de hafif düşürdü, ancak enflasyon hedefini korudu.

Rusya faiz yükseltti

Bu arada, Rusya Merkez Bankası, yüksek enflasyona dair endişelerle politika faizini 150 baz puan ile beklentilerin üzerinde artırarak yüzde 9.5’e yükseltti.

Altın dip yaptı

Spot altının ons fiyatı yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek 2010’dan bu yana görülen en düşük seviye olan 1.173 dolara geriledi. Yurtdışı piyasalardaki hareket içeriye de yansıdı, altının kilogramı 83 bin 200 liraya geriledi. Brent petrolün varil fiyatı da yaklaşık yüzde 1.5 düşüşle 85 doların altına geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)