E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonutu o söylenti mi vurdu---

Konutu o söylenti mi vurdu

Konutu o söylenti mi vurdu
03 Kasım 2017 - 13:07 borsagundem.com

'Evler ucuzlayacak' söylentisi konutu etkiledi, talep potansiyelin altında kaldı...

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre maraton koşarken, yürüme moduna geçmek durumunda kalan gayrimenkul sektörünün hareket alanı daraldı. Sektörü zorlayan ise konut kredilerindeki faiz artışının yüzde 1’lerin üstüne çıkması, enflasyon, döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve çok hızlı artan malzeme ve işçilik maliyetleri oldu.

Bunun yanı sıra fiyatlarda düşüş olacak beklentisi de sektörü etkileyen bir başka unsur oldu.

Habere göre sadece temmuz, ağustos, eylül aylarında inşaat maliyetleri bir önceki aya göre yüzde 22.1 oranında arttı. İşçilik ücretleri ise 11.9 oranında arttı. Zor bir dönem geçirmesi nedeniyle bu yıl maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan sektörde fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi, hatta enflasyondan arındırıldığında fiyatlarda bir düşüşten bahsediliyor.

Bu nedenle sektörün yeni yıldan itibaren maliyet kaynaklı fiyat artışına geçmesi beklenirken, yeni yılın da zor olacağı bu nedenle fiyatlara yansıtmaların biraz daha erteleneceği ifade ediliyor. Bu durumda ise firmaların yeni proje için ya ruhsat almayacağı ya da ruhsat alıp bekleme moduna geçeceği konuşuluyor.

"Herkes şu anda maliyetlere katlanıyor"

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, sektörde yüzde 20’lere yakın bir üretici enlasyonu olduğunu belirterek, “Piyasadaki üreticilerin hepsi şu anda maliyetlerine katlanıyor. Bu nedenle ya stoklardan satış yapıyor. Ya da piyasadaki talep kaldıramadığı için maliyetinin altına satış yapıyor. İkisi de sürdürülemez model” dedi. Bu maliyetlerin yansıtılması acaba piyasayı daraltır mı sorusuna ise Tuğsuz şöyle cevap veriyor: “Fiyat artışının yansıyacağı tarihteki piyasa koşulları önemli. Kimse riskli gördüğü alanda daha fazla yatırım yapmaz. Bu nedenle bazı projeler için ruhsat alınmadan bir bekleme, bazılarında ise ruhsat alınsa da bir bekleme sözkonusu olabilir.”

"Konutun ucuzlaması mümkün değil"

“Maliyetler artarken ucuzlama da mümkün olmaz” diyen Tuğsuz, “Ucuzlama için üretimle ilgili büyük bir yenilik yapılması lazım. Böyle bir yöntem yok. Ucuzlamaz 1. enflasyon var 2. üretim için 100’lerce ürün bir araya getiriliyor ve üretim yapıldığı arsadan bir tane var. Orada üretim olmayınca da fiyatlar artıyor. Düşme ihtimali hiç görmüyorum” açıklamasını yaptı.

Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmut Dereli’de satışların artması için faizlerin düşmesi gerektiğini söyledi. “Bunun için faizlerin 2015 mayıs ayındaki seviyeye çekilmesi lazım” diyen Dereli, “Dolayısıyla faizleri aşağı çekilmedikçe, kurdaki dalgalanma önlenemedikçe konut satışlarında artış beklemek zor” şeklinde konuştu. TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun ise döviz kurundaki hızlı yükselişin son 9-10 günden bu yana insanları beklemeye geçirdiğini aktardı. Erilkun, "Maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda daha fazla azalma olabilir. Ancak fiyat düşmesi mümkün değil” açıklamasını yaptı. Erilkun, “Özellikle Kanal İstanbul ve Arnavutköy ve Hadımköy hattında yatırım yapacak firmaların bekleme durumu var. Çünkü öncelikle ellerindeki stoku bitirip ondan sonra hareket etmeyi planlıyorlar"diye konuştu.

KDV kadar kâr kalmadı

Sektörün bir beklentisi de KDV iadesi konusunda. Bir ürün alırken yüzde 18 KDV’yle aldıklarını, bunun sadece yüzde 1’nin hemen alabilirken yüzde 17’sinin ise proje bitene kadar devletin elinde kaldığı belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baykuş05 Kasım 2017 16:52

    abd bile dayanamadı bu konut krizine.Her yerde emlak reklamı.bizdede gün gelecek bu emlak olayı patlayacak.

  • kadir ekici03 Kasım 2017 23:13

    mütahitler az kazanıyor diyen arkadaşlar. 12 yıl önce mehmet cengiz ve ali ağaoğlu ne durumdaydı şimdi ne durumda. tayyip erdoğan ne durumdaydı şimdi ne durumda. emekli,asgari ücretli ne durumdaydı şimdi ne durumda. mukayese edin. malı kimler götürüyor görün

  • palavra03 Kasım 2017 23:08

    tvlerde boy boy gösterilen sözde lüks ama pahalı endüşük 1+1 200 bine olan evleri hangi asgari ücretli alack...millet ay sonunu getiremyor.bu ülkenin zenginleri fakirlerden çok mu ki sözde şakır şakır satılıyor bu evler....pöhh

  • checktelster03 Kasım 2017 21:27

    la 100 bin liralık maliyetli en kral daireyi milyona sat vay şuraya yakın buraya yakın deniz göruyor ada görüyor ultra lüx diye diye bidw habere bak kar yapmıyorlarmış.

  • Ckync03 Kasım 2017 19:25

    Ev dediğin ne ki banyo ile Mutfak çok güzel olsun tamam . Al sana 1 milyon. Gerisi dört duvar yalan mi...

  • Ckync03 Kasım 2017 19:24

    Peynir ekmek gibi satılıyordu. Oldu Mu şimdi. 1 milyon tl ye ev satılıyordu çok ucuz deniliyordu. Algı ile ev alıp satma dönemi kazanmali artik

  • İşçi emeklisi03 Kasım 2017 17:15

    ALLAH akıl fikir versin 500-600-700 bin liraya daire alanlara... Ben emekli maaşı ile aç yaşıyorum evim kira yaş 64 canım TÜRKİYEM...

  • Orkun 03 Kasım 2017 17:07

    Konut ihtiyacı çok ama alabilecek insan oranı nedir? Sadece beraber yürüdük bu yollarda şeklinde malı götüren belli bir kesim ikinci üçüncü dördüncü beşinci konutu alıyır. Sosyal adalet dibe vurmuş.

  • Koray 03 Kasım 2017 17:04

    İki yıl içinde inşaatı devam eden büyük kentsel dönüşüm projeleri bitsin o Zana’n konutun halini görecepiz.

  • iso03 Kasım 2017 16:58

    Konut fiyatları düşmeyecekmiş bak sen :) Kime satacan acaba? 600 bin TL'ye ev satıyorsun. Adam bunun 400 binini kredi çekse 760 bin TL geri ödüyor. 200'de peşinat. Geldi mi ev sana 960 bin TL'ye :) Siz keriz kerkmeye devam edin 3-5 sene sonra göreceğiz. Hele kredi faizleri böyleyken... 200 bin TL 10 yıl ödemeli konut kredisindeki ortalama faiz AYLIK 1475 TL! (ödemesi 3200)Adam 200 bin TL'lik eve 900 TL kira veriyor. Niye kredi çekip ev alsın akıl işi değil.

  • Sdk 03 Kasım 2017 16:54

    Üst gelir gurubunda biraz fazlalık var. orta ve alt gelir gurubunda sıkıntı yok bence 3 ayda satacağına 6 ayda sat gençler evleniyor, bi dünya çürük bina var hâlâ, nüfus artıyor hatta mülteciler bile akın ediyor. konutta patlama olmaz arsa yok sınırlı evde sınırlı yani artmaya mecbur

  • jbdalsjbdalb balon03 Kasım 2017 15:45

    balon oldu

  • MİSAFİR03 Kasım 2017 14:31

    hayır öyle bir şey yok, arz fazlası ve fahiş fiyatlar yüzünden satış yapılamıyor, plansız ve programsız tamamen üst gelir grubuna yönelik yapılan inşaatlar, ve ülkedeki güven ortamı yeni yatırımcıların iştahını kesiyor... istanbul bu kadar beton yığınını kaldıramıyor... yeter artık!

  • Itri03 Kasım 2017 14:08

    Parayi hic riske etmeyip faize yatirsan %15 kazanirsin. Bir dunya riske girip, gece gunduz demeden calisip, onlarca iscinin maasini odeyip sadece %20 kar mi etsin mutahit. Adam bir apartman icin en az 1 milyon tl bagliyor, bitirip satincaya kadar 2 yil geciyor. Ne kadar sermaye, ne kadar risk o kadar getiri.

  • enayi 03 Kasım 2017 13:32

    nasıl maliyetlere katlanıyor para kazamıyor konut işene giripte ihya olmayan varmı size yüzde yüz para kazanmaya kazanmıyor diyorsunuz :D