E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKONUTDER'den 'senetle ev satışı' uyarısı---

KONUTDER'den 'senetle ev satışı' uyarısı

KONUTDER'den 'senetle ev satışı' uyarısı
28 Nisan 2016 - 05:20 borsagundem.com

Konut kredi fazilerindeki artış nedeniyle senetli ev satışlarının arttığını söyleyen KONUTDER Başkanı Çelik, “Bankacılık sektörü bireysel konut alıcısının riskini alarak, inşaatçıyı bu riskten çıkarmalı" dedi

Emlak Konut GYO güvencesiyle İntaya, EYG ve İntes hasılat paylaşımı ortaklığı ile Başakşehir’de inşa edilen Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un mağaza ve dükkanları 14 Mayıs’ta satışa çıkıyor. Ticari ünitelerin satışı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışı riskine dikkat çekti. Konut sektörünün büyümeye devam ettiğini ancak taksitli ev satışlarının da arttığını söyleyen Çelik, “Bardağın dolu tarafından bakarsak sektör büyümeye devam ediyor. Bardağın boş tarafından bakacak olursak sektör bankacılık yapmaya başladı. Bankaların işini ellerinden aldık. Çünkü kredili satışlar iyice azalmaya başladı, kredisiz vadeli satışlar çoğaldı” dedi.

TÜM RİSK İNŞAATÇIDA

Gelişmiş ülkelerde mortgage sisteminin geliştiğini belirten Çelik, “Gelişmiş ülkelerde kredi riskini alan banka, satma riskini üstlenen firma oluyor. Türkiye’de konut kredileri yüzde 1’in üzerine çıkmaya başlayınca konut alıcısı da sektör de taksitli modele geçiyor. Şirket açısından bakınca sadece evi satıp, taksitleri almakla iş bitmiyor. O projenin gideri var ve bunlar için de finansman lazım. Müşteriler konutu taksit ile aldığı için firmanın elinde yığınla senet oluyor. Finansmanı sağlamak için gidiliyor bankalardan ticari kredi alınıyor” dedi. Sektörün bir yandan satma riskini bir yandan da taksit riskini aldığını, bankaların da sadece bu inşaat firmalarının riskini aldığını söyleyen Çelik, “Bütün risk firmaların üstünde. Oysa bankacılık sisteminde risk ne kadar dağılırsa kredi o kadar kaliteli olur. Bu yüzden taksitli sisteme artık son verilmeli, bankacılık sistemi de bireysel konut alıcısının riskini alarak, sektörü bu riskten çıkarmalı. Konut kredi faizlerinde devlet bankaları da elini taşın altına sokmalı” dedi.

Adım İstanbul ve Evvel İstanbul’un yer aldığı Kayabaşı’nın, İstanbul’un en planlı semti olduğunu belirten Çelik, projelerdeli cadde mağaza ve dükkânları 14 Mayıs Cumartesi günü açık artırmayla satışa sunuacaklarını açıkladı. Evvel İstanbul projesinde 10 adet, Adım İstanbul projesinde 120 adet 37 ile 1.198 metrekare aralığında toplam 130 adet mağaza ve dükkan bulunuyor. Tüm mağaza ve dükkanlarda minimum muammen bedeli KDV hariç 652 bin 542 TL’den başlayacak. Projenin reklam yüzü ise Medipol Başakşehir Futbol Kulübü Teknik Direktörü Abdullah Avcı oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)