E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut satışları ağustosta arttı---

Konut satışları ağustosta arttı

Konut satışları ağustosta arttı
24 Eylül 2016 - 05:41 borsagundem.com

FETÖ darbe girişimi sonrası düşen konut satışları artışa geçti. Konut kredi faizlerindeki düşüş ve kampanya atağı işe yaradı. Ağustosta konut satışı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 arttı

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası konut satışları azalmıştı. Temmuz ayında ülke genelinde yapılan satışlar bir önceki aya oranla yüzde 23.4, geçen yıla oranla yüzde 15.8 düşmüştü. Ağustos başında konut sektörü büyük bir kampanya başlattı. Yaklaşık 60 bin gayrimenkul 120 ay vade, yüzde 20 peşin ve 0.7 vade oranı ile satışa çıktı. Ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile bankalar konut kredi faizlerini düşürdü. Sektöre canlılık kazandırmak amacıyla atılan bu adımlar işe yaradı. Türkiye genelinde ağustosta 114 bin 751 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 artış gösterdi.

Ülke genelinde yılın 8 ayında satılan konut satısı 826 bin 893 oldu. Geçen yıl 1 milyon 289 bin konut satışı ile rekor kırılmıştı. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre yaşanan tüm olumsuzlara rağmen bu yıl 2015’in gerisinde kalmayacak. Yılın son çeyreğinde de konut satış rakamlarının artacağı öngörülüyor. Konut sektöründe yapılan kampanyalar ve faizdeki düşüşe ek olarak hükümetin son aylarda yaptığı düzenlemelerle satışların artması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde 150 metrekareden büyük evler için yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e geçileceği açıklanmıştı. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım da yüzde 75 olan banka kredi kullanma oranının yüzde 80’e çıkarılacağını açıkladı.

İPOTEKLİ SATIŞ ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre banka kredili yani ipotekli konut satışları ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 artarak 36 bin 458’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 31.8 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 artarak 53 bin 784 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 46.9 olarak belirlendi. İkinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 artış göstererek 60 bin 967 olarak gerçekleşti.

YABANCIDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

YABANCILARA yapılan konut satışlarındaki düşüş ise sürüyor. Darbe girişiminin olduğu temmuz ayında yabancıya satış en düşük seviyesini görmüştü. Temmuzda yabancıya konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48.5 azalarak bin 44 olmuştu. Ağustosta ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak bin 512 oldu. Gayrimenkul sektörü temsilcileri yabancıya satışı arttırmak için yurtdışı turuna çıkıyor. Eylülde Dubai’deki gayrimenkul fuarına katılan şirketleri Kuveyt ve Cidde fuarlarına da gidecek. (Hürriyet / Gülistan Alagöz)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yilmaz24 Eylül 2016 08:50

    Asıl gösterge geçen yılın aynı (ağustos) ayı ile olan karşılaştırma.. darbenin yapıldığı Temmuz ayı değil.. Ağustos ayında da yapılan onca reklam ve %0'70 faizle 10 yıl vadeli kampanyaya rağmen sadece %2 artış yaşanmış. Bunun neresi toparlanma.. üstelik yabancılara satışta %26 azalmış ki bu geçen aylardaki yüksek düşüş trendinin sürdüğünü gösteriyor.. bence konuttaki balon patlamaya başladı...