E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKonut fiyatları yarı yarıya düşürülebilir mi?---

Konut fiyatları yarı yarıya düşürülebilir mi?

Konut fiyatları yarı yarıya düşürülebilir mi?
15 Eylül 2017 - 06:42 borsagundem.com

Avukat Mustafa Güneş, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılacak değişiklikle Türkiye’de konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğunu açıkladı

Ağırlıkla gayrimenkul sektöründeki hukuki konulara odaklanan Mgc Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, ‘arsa payı eşit dağılımında’ yapılacak değişiklikle konut fiyatlarının yarı yarıya düşürülmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda arsa payının kural olarak eşit dağıtılmasını öngördüğünü aktaran Güneş, “Bu durumda örneğin arsa üzerinde 10 daireli bir apartman yapılması gerektiğinde ön tarafın tamamına 12 pay, arka tarafa 8 pay vererek yapılaşma yapmanız gerekir. İlk etapta bu mantıklı gelse de bu durum kurumsal firmalar için doğru olmayabiliyor. Çünkü 100 üniteli büyük bir konut projesinde bu mantıkla bakıldığında bir üniteye 1/100 oranında arsa payı vermeniz gerekebiliyor. Bu uygulama ise fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Eğer 1/100 arsa payı vermek yerine, bir üniteye 99/100 gibi bir arsa payı verildiğinde geriye kalan 99 üniteye de binde bir gibi bir arsa payı verildiğinde 99 daireye arsa payı maliyetini yansıtmamış olursunuz. Bu da 700 ila 800 bin liraya sattığınız bir yeri 300-350 bin TL’ye ev satma imkanı sunuyor. Dolaylı bir finansman modeliyle alıcı sayısının artmasına neden olacaktır” dedi.

Özel sektörle devlet arasındaki haksız rekabeti de çözüyor

Özel sektör ile kamu arasında arsa maliyeti açısından haksız bir rekabet olduğunu kaydeden Güneş, bu modelin bu konuya da çözüm getirdiğini söyledi. Bu sistemde proje finansmanı kullandığınız da o arsanın yüzde 99’nu teminat gösterip projeyi yapacak kadar fon alındığını ifade eden Güneş, “Böylece inşaatınızı da teslim ediyorsunuz ve nihai müşterileriniz olan konut alıcıları da arsa maliyetine katlanmamış oluyor. Burada barınma ihtiyacını çözmek isteyenlerin sorunlarını da çözmüş oluyorsunuz” diye konuştu.

Avukat Mustafa Güneş, büyük site projelerinde problemler oluşmasına neden olan yönetim problemine de değiniyor. Bu konuda çözümün ise altın arsa payı yöntemiyle çözülebileceğine vurgu yapan Güneş şöyle konuştu:“Örneğin site yönetimi ulaşımı olmayan yerlerde kendi servislerini koyarak mülkün değerini artırırlar.

Çok sayıda insanın yaşadığı sitelerde emekli çiftlerin, bekarların ve çocuklu ailelerin çıkarları farklı. Bu da sitelerde karar almayı zorlaştırıyor. Ancak yönetimde altın arsa payına öncelik verildiğinde mülkün değeri de düşmeyecektir. Çünkü profesyonel bir şirketin aldığı karar mülkün değeri açısından tek tek bireylerin aldığı karardan daha isabetli olur.”

Yönetmelikle bakanlığın yetkileri genişletildi

Temmuz ayında yayınlanan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni değerlendiren Mustafa Güneş, bu yönetmelikle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilerinin artırıldığını savundu. Eski yönetmelikte belediyelerin yönetmeliğe atıfta bulunarak kendi yönetmeliklerini hazırlayabildiğini aktaran Güneş, Yeni İmar Yönetmeliği’nin ise bu uygulamayı kaldırdığını belirtti.

“Yapı ruhsatından yapı kullanma izin belgesine kadar, iş yeri açma ruhsatına kadar her şeyi bakanlığa verdiler” diyen Güneş, “Bakanlık dilerse bir yerde gayrimenkul projesi geliştirebilir ve geliştirdiği yerde kuaförden tutup, hipermarket ve hatta okula kadar açılacak iş yerlerinin ruhsatını verir hale geldi. Ancak Bakanlığın belediyeler kadar yaygın teşkilat ağı yok. Sadece İl Müdürlükleri var. Onlarda kentsel dönüşümle kilitlenmiş durumda. Çünkü kentsel dönüşüm nedeniyle oluşan ihtilaflı durumlara il müdürlükleri baktığı için açıkçası teşkilat ne kadar yeterli olur tereddütlerim var” dedi.

Karma projede konutu olan AVM’ye müdahale edebiliyor

Türkiye’de giderek yaygınlaşan karma projelerde şu anki kanuni düzenlemelerden dolayı, bazı yönetimsel sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Bu sorunlar daha çok karma projedeki konut sahiplerinin AVM’de yapılacak değişiklilere müdahil olmasından kaynaklanıyor. “Örneğin AVM’ye bir rüzgar engeli yapılması gerekebiliyor. Bu mimari değişiklik gerektirdiğinden ve tek bir adada olduğunda oradaki 1200 malikin onayını almanız gerekebiliyor. Ya da boş alan ve kullanacağı emsal olduğunda AVM’yi büyütme kararı gerektiğinde o adada ana gayrimenkulün bir parçası olduğu için eklenti yapamıyorlar.

Çünkü oradakilerin onayını almak gerekiyor” diyen Avukat Mustafa Güneş, “Bunun bir diğerinin hakkına tecavüz edilmeyen konular olarak tanımlanıp düzenlenmesi lazım” diye konuştu. (Dünya / Leyla İlhan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAŞ.16 Eylül 2017 02:21

    Müteahitlerin yaptıkları yüzde yüzün üstündeki karşarı kaldırırsanız emlak fiyatları tabiki düşer .devlet adamlardan vergi bile elmıyor.yazıklar olsun sadece çalışana vede emeklilere vurun yeter.

  • misafir15 Eylül 2017 21:36

    inşallah sayın avukatta anlatmaya çalıştığı şeyi anlamıştır.

  • misafir15 Eylül 2017 21:33

    hüseyin kula. bu uygulama olan bir ülke ismini zikrette öğrenip cahil kalk

  • Mehmet polat15 Eylül 2017 21:27

    Doğru olanda o zaten Mustafa Bey devleti uyarmak sizi gibi Duyarlı akıl sahibi insanlara düşer bu görevi layıkıyla yerine ulaştırır sizi kutluyorum Duyarlı örnek bir yurttaş olduğunuzdan dolayı Hoşça kalın

  • Vatandaş15 Eylül 2017 15:18

    Eminim çok sayın mütevazi müteahhitlerimiz de böyle düşünüyordur. Keşke bu değişiklik yapılsa da fiyatları yarı yarıya düşürsek diye dua ediyordur. La bırakın Allah aşkına, burası Türkiye, artık bu ülkede kimse kimseyi düşünmez acımaz! Kriz, pahalılık vb bildiğiniz ülke gerçeği artık bunlar. Gücü olmayan, kaldıramayan ya ölür ya gider, beklenen bu. Kat mülkiyeti değişsinmiş fiyatlar yarı yarıya düşermiş. Tabi tabi rüyamda görsem hayra yormam. Bu ülkede hiçbir ürünün fiyatı düşmez. o ürünün hammaddesi bedavaya düşse fiyatı yine de düşmez. Aradaki fark satıcı ya da üreticiye daha fazla kar olarak yansır, tüketiciye asla yansımaz. Geç kardeşim geç, bırak sen hikayeyi, altta yatan asıl amaç ne onu söyle. Bak ne güzel yazmış diğer arkadaşlar. Ev fiyatları düşecekmişmiş, kavgada bile söylenecek laf değil.

  • hüseyin kula15 Eylül 2017 14:53

    koyarsın avrupadaki gibi 1 evden fazla eve sahip olanlara evin ederinin yarısı kadar yıllık vergi bak sen ozaman evleri satan satana o zaman ev fiyatları taban

  • Eren15 Eylül 2017 12:28

    Öncelikle imara açılan arsalarda mülkiyet kaldırılmalı.

  • dsd15 Eylül 2017 11:12

    Önce şunu demek lazım ne diyo laaa bu…Milletin elinden arsasını zorla yasal kılıf uydurarak bedavaya alacağız mı diyor…..Sonrada asıl konuya gelmek lazım…..Emlak fiatlarının yüksek olmasının sebebi DEVLET DESTEKLİ RANTtır.Kimse sağlağı oynamasın.Tokinin amacı gecekonduyu önlemek iken bu gün siyasilere rant sağlayan bir kuruma akp hükümetleri döneminde dönüşmüştür.Halk bu duruma isyan etmedikçe ve ödeme yapabildiği sürece bu oyun devam eder.Gerisi yalan..

  • Ekremeren 15 Eylül 2017 11:11

    Alan razı satan razı

  • amanin amanin15 Eylül 2017 10:40

    heee yaaa, arkadaş doğru demiş. ev krediye uygun olunca 500 bin, krediye uygun olmayınca 200-250bin.

  • Ali15 Eylül 2017 09:37

    Krediye uygun olmayan aynı ev 250 bin. Krediye uygun olunca 500 bin oluyor olay bu. Krediye uygun olmayan ev al

  • Erol Göy15 Eylül 2017 08:50

    KİRALAR DA YARI YARIYA DÜŞÜRÜLMELİ KİRA FİYATLARI O KADAR ÇOK YÜKSELDİ Kİ BİLHASSA DÜŞÜK GELİRLİLERİN KONUT KİRALAMASI İMKANSIZ HALE GELMEK ÜZERE

  • Ferat15 Eylül 2017 08:24

    Emlak konutu al yarı yarıya düşer