E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKoalisyon güçleri IŞİD'i İncirlik'ten vuruyor---

Koalisyon güçleri IŞİD'i İncirlik'ten vuruyor

Koalisyon güçleri IŞİD'i İncirlik'ten vuruyor
26 Mayıs 2016 - 05:46 borsagundem.com

Suriye'de IŞİD'in merkezi Rakka'ya yönelik operasyon sürüyor. İncirlik Üssü'nden kalkan ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları ve İHA'lar önceden belirlenmiş örgüt mevzilerini hedef alıyor

PYD'nin ağırlıkta yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka'ya düzenlediği operasyonu sürüyor. Uğur Ergan'ın operasyonla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Suriye’de IŞİD’in merkezi Rakka’ya yönelik önceki gün öğleden sonra başlatılan taarruzda, İncirlik Üssü’nün tam devrede olduğu bildirildi. Hürriyet’in elde ettiği bilgiye göre, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, operasyon kararının alınmasından sonra birbiri ardına İncirlik’ten kalkarak Rakka’nın kuzeyinde daha önceden işaretlenmiş IŞİD mevzilerine lazer güdümlü bomba yağdırdı. Savaş uçaklarının yanı sıra silahlı ve silahsız insansız hava araçları da (İHA) operasyona katıldı.

‘TANK AVCILARI’ DEVREDE

İncirlik’ten kalkan savaş uçaklarının sayısı hakkında bilgi verilmedi, ancak IŞİD hedeflerine çok sayıda sorti yapıldı. Özellikle “Tank Avcısı” olarak bilinen ABD’ye ait A-10 Thunderbolt tipi savaş uçaklarıyla IŞİD’e ait mevzilerdeki ağır silahlar ile bazı zırhlı araçların vurulduğu öğrenildi. Kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için özel olarak geliştirilmiş olan A-10’lar, 1. Körfez Savaş’ında da Saddam’ın zırhlı birliklerine karşı kullanılmıştı. Ankara’ya sahadan ulaşan bilgilere göre Türkiye sınırından, Rakka kenti merkezine 60-70 kilometre uzaklıktaki Ayn İsa bölgesine kadar olan ve “Kuzey Rakka” diye adlandırılan bölgeye yapılan operasyona Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri de katılıyor. Ancak yetkililer, YPG’nin öncü operasyonda tüm gücüyle yer almadığına dikkat çektiler. Türk askeri yetkililer, hava taarruzlarıyla “Alan temizliği” yapılıp kuzeyde tam denetim sağlandıktan sonra, Rakka merkezine yapılacak saldırıda YPG’nin tüm gücüyle devrede olacağını düşünüyor. Rakka’yı hedef alan operasyonlar başlamadan önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel önce Suriye’nin Rojava bölgesinde Kobani’ye giderek YPG yetkilileriyle görüşerek, Kürtlerin tam desteğini almıştı.

NATO KOMUTANI GELDİ

Kobani’den sonra Ankara’ya gelen General Votel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüşmüştü. PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği YPG konusunda Ankara’nın hassasiyetlerini dile getiren Orgeneral Güler, IŞİD’le mücadelede koalisyon güçlerine açık olan İncirlik Üssü’nün kullanılabileceği mesajını vermişti. Ankara dün de NATO Müttefik Harekat Komutanı Orgeneral Curtis M. Scaparrotti’yi ağırladı. Orgeneral Scaparrotti karargâhta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la görüştü.

2 KÖY VE 2 MEZRA IŞİD'DEN ALINDI

Operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyinde bulunan ve IŞİD denetiminde olan Kırtaca ve Nemrudiye köyleri ile 2 mezranın yaşanan çatışmalar sonucu geri alındığı belirtildi. Çatışmalar Ayn İsa kasabasının 5 kilometre güneydoğusunda bulunan Metmerşice köyünde yoğunlaştı. SDG yetkilileri şimdiye kadar çıkan çatışmalarda 23 IŞİD’linin öldürüldüğünü belirtti. İngiliz Reuters’a konuşan SDG Sözcüsü Talal Silo, “Mevcut çatışma sadece Rakka’nın kuzeyini kurtarmayı hedefliyor” dedi. Koalisyon ve SDG’nin Rakka’ya operasyonu kentte bir göç dalgasına da yol açtı. Yerel kaynaklar binlerce kişinin Halep’in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey’e doğru yola çıktığını bildirdi. SDG, Ekim 2015’te PYD’ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle kurulmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)