E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKipa’nın % 10’una sahip 8 yatırımcı öfke dolu ---

Kipa’nın % 10’una sahip 8 yatırımcı öfke dolu

Kipa’nın % 10’una sahip 8 yatırımcı öfke dolu
15 Haziran 2016 - 10:45 borsagundem.com

Migros’a satış sonrası hisseleri % 40 oranında değer kaybeden Kipa’ya yönelik isyan çığ gibi büyüyor. Yatırımcılar şirketi SPK’ya şikayet etti, SPYD’nin kapısını çaldı…

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

İngiltere kökenli uluslararası perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’deki mağaza zinciri Kipa hisselerinin Migros’a devri için anlaşmaya varıldığının açıklanmasıyla başlayan yatırımcı isyanı çığ gibi büyüyor. Hisselerdeki yüzde 40’a varan sert düşüş ise tepkiyi katlıyor. Borsagundem.com’un manşetten duyurduğu yatırımcı mağduriyetinin ardından bu kez “Halka açık kısmın yüzde 10’u bizim elimizde” diyen 8 Kipa hissedarı Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’ni (SPYD) ziyaret ederek çarpıcı açıklamalar ve şok suçlamalar yaptı. SPYD Başkanı Arif Ünver’le konuşan Yılmaz Aydın, Kadir Varan, Talip Vardar, Uğur Yıldırım, Mehmet Okumuş, Lütfi Çelebi, Bülent Toygartepe ve Ali Balkan Kipa paylarının satışında insider trading iddiasıyla SPK’ya başvurduklarını söyledi. SPK’ya ayrıca manipülasyon iddiası ve çağrı konusunda da dilekçe verdiklerini belirten grup bu devirle Türkiye’den yurt dışına kar transferi yapıldığını ileri sürdü.  Yatırımcılar, bu konuyla ilgili olarak İngiliz Tesko’ya uluslararası dava açacaklarını da ifade etti.  Şirketin gerçek değeri çıktıktan sonra çağrı yapılmasını talep eden yatırımcılar, olası bir son 3-6 ayın çağrısını da karşı çıktı. 

İLK BORSA GÜNDEM MANŞETTEN DUYURDU

Kipa’nın fiili dolaşımdaki payı yüzde 4.5 olmasına rağmen çok sayıda yatırımcı satıştan dolayı mağdur olurken, Borsagündem.com, hissede yaşanan gelişmelere isyan eden yatırımcıların feryadını  manşetten duyurdu. 13 Haziran’da yayınlanan haberde hissedeki sert düşüşten büyük zarar gören yatırımcıların tepkisi paylaşıldı.

Yatırımcılar, İngiltere’den gelen haberlerde geçen satış fiyatıyla, kendilerinin hesapladığı satış fiyatı arasındaki fark hesaba katılırsa, Kipa’nın azınlık hissedarlarına ayrılma hakkı tanınması gerektiğini belirtirken, SPK’nın da çağrı muafiyeti talebini kabul etmemesini istedi.

Bir yatırımcı ise “Satışın detaylarıyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Kipa piyasa değerinin 10’da birine satıldı. Bir de çağrı muafiyeti söz konusu. Bu da elimizdekilerin pul olması demek” dedi.

8 YATIRIMCI SPYD’YE GİTTİ, DERTLERİNİ DİLE GETİRDİ

Çeşitli platformlarda hak arama mücadelesi başlatan KİPA yatırımcısı 8 kişi de sermaye piyasalarının önemli bir kurumu olan SPYD’ye gitti. Yatırımcılar, sektörün önemli ismi Dernek Başkanı Arif Ünver’e şikayetlerini anlattı.

“Halka açık kısmın yüzde 10’u elimizde” sözleriyle sahip oldukları gücü vurgulayan hissedarlar, “Bir haberde şirketin paylarının satışıyla ilgili bir rakam veriliyor. O yazının altında da bilanço değerlemesine göre satış yapılacaktır yazıyor. Dolayısıyla o cümle kendi içinde çelişki arz ediyor. Bu ciddi bir manipülasyondur. Çünkü insanların yanlış bir şekilde yatırım yapmasını etkileyecektir” diye konuştu.

Yatırımcılar sözlerine şöyle devam etti:

“Bu haber çıkmadan bir hafta önce başlayan ödünç piyasasında olağanüstü hareketler oldu.  Ödünç piyasasında bugüne kadar Kipa tahtasında ayda bir işlem olur, o da adam bir günlük yanlışlıkla açığa satış yapmıştır, pozisyonunu kapatamamıştır. Ama burada son 1 hafta 30 günlük, 20 günlük uzun vadeli ödünç taleplerinde bulunuldu. Ve büyük miktarlarda bulunuldu. Bunu yapan kişi önce ödünç alıp sonra açığa satış yaparak ki bununla ilgili insider trading suçlamasıyla SPK’ya başvurduk.”

Kipa’nın daha önce 30’a yakın AVM, 200’e yakın marketi olduğunu, gayrimenkullerin önemli bir kısmının da şirkete ait olduğunu hatırlatan yatırımcılar, şirkette bir değerleme zafiyeti yaşandığını öne sürdü. Şirketin söz konusu taşınmazlara ne yaptığının belli olmadığını ileri süren yatırımcıların ifadesine göre şu an en az 400 milyon TL eden Çiğili Kipa’ya  1999 yılından beri değerleme yapılmamış. 

“Şirketin gerçek değeri çıktıktan sonra çağrı yapılsın. Bizler ortalama son 3-6 ayın çağrısını istemiyoruz” diyen, “Bu satış onaylandığında Kipa tahta da duracak mı? Bizim hisselerimiz tahtada Kipa olarak mı Migros olarak mı devam edecek?”  sorusuna da yanıt arayan yatırımcılar, 6102 sayılı yeni Ticaret Kanunu çerçevesinde yönetim kurulu üyelerinin hakkında da suç duyurusunda bulunmayı düşündüklerini de vurguladı.

Şimdi tüm gözler 30 Haziran’da İzmir’de yapılacak Genel Kurul’a çevrilmiş durumda.

 

 ARİF ÜNVER: GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ YAPILMADAN BU SATIŞA İZİN VERİLMEMELİ

Kipa’nın halka açık hisselerinin yüzde 10’unu elinde bulunduran Yılmaz Aydın, Kadir Varan, Talip Vardar, Uğur Yıldırım, Mehmet Okumuş, Lütfi Çelebi, Bülent Toygartepe ve Ali Balkan’ı dinleyen SPYD Başkanı Arif Ünver yatırımcıların dile getirdiği gayrimenkul olayına vurgu yaparak, “Şimdi bu değerleme yapılmadan Kipa ve Migros hadisesine start verilmesi yani izin verilmesi kesinlikle doğru değildir” dedi.  Ünver, çağrı muafiyeti konusuna da değinerek Borsagundem.com’a şöyle konuştu:

“Tasarruf sahipleri Kipa ve Migros satın alması hadisesinden dolayı muzdaripler. Kipa’nın dolaşımdaki halka açık kısmının yüzde 10’nun üstünde bir paya sahip olan bu kitle diyor ki; iddia şudur, şirket aslında adı konmamış şekilde gayrimenkul varlıklarından dolayı bir gayrimenkul yatırım ortaklığı havası da taşıyan, özü itibariyle bir firmadır. Ve buradaki gayrimenkullerin değerlemeleri tarihleri ortalama olarak ele alındığı zaman 8-10 yıllık eski tarihli olup güncel değildir. Yani buradaki değerlemeler 8-10 yıl eskidir. Bunlara bakıldığında ki gerçeği yansıtsa bilançonun duran varlık  kaleminde gerçek değerleri ile durur bunlar. Şimdi değerleme yapılırsa ne olacak? Aktif toplamı artacak şirketin. Aktif toplamı artınca ne olacak? Pasif de bundan etkilenecek, özkaynaklar da etkilenecek. Hisse başına değer yüksek çıkacak. Mevcut defter değerinin neredeyse 10 kat fazlası değerden bahsediyoruz. Tabi yine de değerleme yapılması lazım. Şimdi bu değerleme yapılmadan Kipa ve Migros hadisesine start verilmesi yani izin verilmesi kesinlikle doğru değildir. Biz dernek olarak böyle düşünüyoruz. Bu noktada yatırımcıların yanındayız. Diğer taraftan bu değerleme yapıldıktan sonra çağrı muafiyeti olamaz. Yani yatırımcıyı çırak çıkartacaksınız, sonra piyasaya yatırımcı çağıracaksınız. Bu amiyane bir şey. Yatırımcının çırak çıkmasına engel olunmazsa buraya yatırımcı gelmez. Önce değerleme yapılacak sonra yatırımcıya çağrı yapılacak. Şimdi bu noktada  tasarruf sahipleri ne kadar bilinçlenirse, bu işler karşı tarafın da kendisini yola sokmasına  sebebiyet verir. Kimse yatırımcının bilgisiyle ve akıl düzeyini ölçmeye kalkmasın. SPK’da tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyarak bu hadiseyi çözmeli. SPK’nın bunu çözeceğinden de şüphemiz yok.

Eğer burada hiç ihtimal vermiyoruz ama, tasarruf sahipleri mağdur olursa kimse de bu piyasalara yatırımcı beklemesin.”

Yatırımcıların Kipa isyanı!

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • caner03 Eylül 2016 20:15

    adamlar gerçekleri belgelemişler madem spk rekabet kurulu var geregini yapar yapmazsa zaten yazmışlar kimse bu piyasalara yatırımcı beklemesin

  • hakan28 Haziran 2016 01:17

    resimdeki 2 yatırımcıyı tanıyorum spekule ile işleri olmaz 2 sene once mıgrosla brlesecek dıye almıslardı(ki ilk defa bu arkadaslar dıle getırmıstı mıgros olacagını puzzelrı bırlestrdıler sadece) turk borsasısın gercek yatırımcılarıdır

  • haydar16 Haziran 2016 12:10

    6M lota yakın maları var demek ki bu arkadaşların.. Yaaa sağlamından kandırılmışlar yada tahta sahipleri bu arkadaşlar ve çalıştıkları aracı kurum daki dealer lar.. ötesi yok..

  • Cem15 Haziran 2016 23:39

    hiç acımıyorum böyle yatırımcıya..bile bile lades...kısa sürede temel verileri sağlam olmayan hisselere yatırım yapıp sonra ağlayanlar acınacak durumda...

  • Cem15 Haziran 2016 23:39

    hiç acımıyorum böyle yatırımcıya..bile bile lades...kısa sürede temel verileri sağlam olmayan hisselere yatırım yapıp sonra ağlayanlar acınacak durumda...

  • varol15 Haziran 2016 21:47

    spk durdu durdu satıştan bir gün önce sermaye kaybı nedeniyle şirketi uyardı ertesi gün hisse satıldı ve çağrı muafiyeti yapacaklarını söylediler. bunun içinde tek madde şirketin mali durumun kötü olması durumunda muafiyet olabilir maddesi ki tesadüfe bak bir gün önce spk mali durumun kötü diye uyarı yapıyor. yani kimi kime şikayet edeceksin her şey ayarlanmış. hisse de bugün yapı kredi yatırım 30 milyon lot almış 30 milyon lot satmış hisse tavan oldu. manipülasyonun ağa babası yapılıyor. gazetelerde satıldı satılacak şöyle olacak böyle olacak diye millete pazarladılar. hop taban taban. kimseye güvenmeyeceksin bu borsada. burası borsa kim kime...

  • can15 Haziran 2016 17:19

    KİPAYI SATTILLAR TUNCAY ÖZİLHAN GÜÇLÜ ALAN MENMUN SATAN MENMUN HİÇ BİR SEY CIKMAZ KİPA GAYRI DÜŞÜK FİATTAN GİTTİ 300 TRİLYON BORCU VAR MAHKEMEDE BİŞEY YAPMAZ MAL BENİM BEDAVADA VERRİM DER İNGİLİZLER KİM KARIŞIR

  • Anonim US15 Haziran 2016 14:46

    lütfen destek olalım. https://www.change.org/p/kipa-daki-k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk-yat%C4%B1r%C4%B1mc%C4%B1-ky-i%C4%9Ffaline-dur-denilsin

  • Birilerinin Elinde Patlamış15 Haziran 2016 12:55

    Hemde fena patlamış.Ama olan yine gerçek kucuk yatirimciya olur.Maniplasyon varsa yapanin elinde patlar insallah.

  • Kadire İnanmayın15 Haziran 2016 12:01

    Mehmet ve Kadir İnanır, KY olarak hakkınızı aramak için mücadele verin o zaman topu hep başkalarına atmayın! Elinde mal olan manipulatör olmayan küçük yatırımcı, sizin mantığınız yatırım yapmaya uygun değil, gidin casinolarda şansınızı deneyin.

  • ali tutar15 Haziran 2016 11:36

    tebrikler. borsada 3 katı işlem gören nthol hissesi neredeyse aynı fiyattan birleşecek. borsada işlem gördüğü fiyatın önemi yokmudur?

  • Mehmet15 Haziran 2016 11:18

    Bunlar nasıl KY oluyor? 8 hissedar halka açık kısmın %10 u demek bunlar tahtayı yöneten kişiler demek. Bu fiyata bunlar getirdi demek!

  • Kadir İnanır15 Haziran 2016 11:10

    Manipulasyonu yapabilseler kendileri yapacaklardı. Defter değeri 0,49 TL olan kağıdı hangi akla hizmet 2,40'lardan aldı millet? Fiyatı yükselttiler akıllarınca satıştan köşeyi döneceklerdi ama kazın ayağı öyle değilmiş.

  • ali cengiz oyunu15 Haziran 2016 11:00

    sömürgeci ingilizlere spk bi kapak yapsın ınsallahhhh 3 kurusa neyı nerden al sat yapıyorsun ulkemdeeee gorunmeyen yuzler artık kahrolsun ky degil