E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKDV sisteminde büyük reform---

KDV sisteminde büyük reform

KDV sisteminde büyük reform
22 Temmuz 2017 - 07:57 borsagundem.com

Yatırımın önünde engel haline dönüşen KDV sisteminde değişiklik için harekete geçildi. “Önce öde, sonra devletten al” dönemi kapanacak

Hükümet, Türkiye'de 1985 yılından bu yana uygulanan fakat, bürokrasi için karmaşık bir sisteme dönüşürken, ihracatçı ve yatırımcıyı ise adeta bezdiren KDV sisteminde önemli değişiklikler için düğmeye bastı.

Yatırımcı, üretici, ihracatçı için büyük maliyete dönüşen KDV yükünü azaltmak için çalışmalar hızlandı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı çalışma 6 önemli değişikliği kapsıyor. "Önce KDV'yi öde gel, sonra devletten al" dönemi kapanacak.

Dâhili işleme rejimi kapsamında yurtdışından KDV'siz getirilen malların yurt içinde üretimini teşvik edecek düzenleme yapılacak. Böylece mevcut KDV sisteminin yerli üreticiyi cezalandırması önlenecek. KDV sistemindeki oran sayısı ile istisna farklılıkları azalacak. Bir malın yüzde 18'den alınıp yüzde 8 farkla satılmasının önüne geçilecek. Böylece üreticinin aradaki 10 puanlık yükü ortadan kalkacak. Devlet bugün 100 liralık KDV'nin yarıdan fazlasını ödeyen 2 bin firmanın yükünü hafifletecek.

140 MİLYARLIK ALACAK

KDV, tüketimi vergilendirmesi gerekirken, üretimi, yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştü. Reel sektörün devletten 140 milyar lira KDV alacağı bulunuyor.

ÜRETİMİ CEZALANDIRIYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut KDV sisteminin yurtiçinde üretimi cezalandırdığını belirterek, "KDV normalde tüketicinin ödemesi gereken bir vergi ama uygulamada üreticinin ödediği vergiye dönüştü. Üretimi, yatırımı, ihracatı olumsuz etkileyen bu uygulamaları kaldıracağız. Yurtdışından mal ithal edenin üzerinde KDV yükü yok. İşletmelerimizin de olmasın" dedi. Bakan Ağbal, işletmelerin fabrika yaparken yatırımda ödediği KDV'nin yük olarak kaldığını anımsatarak, düzenlemeyle üretimi, yatırımı etkileyen uygulamaları kaldırmak istediklerini söyledi. Ağbal, "Yurtdışından mal ithal edenin üzerinde nasıl KDV yükü yoksa işletmelerimizin üzerinde de olmasın. Haksız rekabet sona ersin" diye konuştu.

6 KRİTİK DEĞİŞİKLİK YOLDA

* Önce KDV'yi öde gel dönemi bitiyor.
* KDV sistemindeki oran, istisna farkları azaltılıyor.
* KDV'yi yanlış beyan edene cezalar ağırlaştırılıyor.
* Eğitim, yiyecek harcamalarında vergiler yeniden gözden geçirilecek.
* Yüzde 18 KDV ile alıp yüzde 8'le satma dönemi kapanıyor.
* 2 bin firmanın KDV yükü hafifletilecek, üreticinin ithalattaki KDV yükü bitecek. (Sabah)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eren23 Temmuz 2017 07:09

    ÖTV KDV fite çeşit çeşit vergi ürettiler. Sadecleşe yapılmalı otv KDV tek bir vergi türüne dönüştürülüp her ürün için oran belirlenmeli. Ve daha makul oranlarda olmalı

  • Düzelmez.3mr322 Temmuz 2017 23:01

    Bence dahada karışır.

  • Emekci22 Temmuz 2017 17:49

    2000 kalantor firmayi zengin edecekler

  • vatandaş peki?22 Temmuz 2017 13:11

    firmalar elektrık kullanıyor % 18 ödesede faturasını sonradan ödeyeceği vergiden indiriyor cebine kalıyor... kar zarar duruma göre ödediğinin yüzde 20-35 arası yine cepde kalıyor... Atıyorum 100,00 tl nin 18 + 35 =53 cepde kalıyo...47 tl cepten çıkan... vatandaş yuzde yuz ödüyo..

  • Hasan 22 Temmuz 2017 08:32

    Bütçe açığını kapamak lazım. Hekezin yararina algısı. Katılıyorum 18 den alınıp yuzde 8 le satılırsa yuzde 10 satıcı firmada kalır. 18-18 olsun ki arafaki farkida devlet cebe koysun. Tuketici, ticaretle uğraşan vs vs hep daha az gelire mahkum olsun.

  • ali22 Temmuz 2017 08:12

    Ötv yi artirirlar.