E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKatar ile 2 milyar m3'lük LNG anlaşması---

Katar ile 2 milyar m3'lük LNG anlaşması

Katar ile 2 milyar m3'lük LNG anlaşması
17 Kasım 2017 - 06:33 borsagundem.com

BOTAŞ ile Qatargas arasında 2 milyar m3’lük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. İlk sevkiyat kısa süre içerisinde gerçekleşecek

Dünyanın doğalgaz alanında en büyük rezervlerine sahip ülkelerinden Katar ile Türkiye arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı. Katar’dan ilk kez uzun vadeli anlaşma ile LNG alımına olanak sağlayan anlaşmayla, Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik ettiği Katar gezisinde BOTAŞ ile Qatargas arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi de ele alındı. Anlaşma kapsamında Qatargas, BOTAŞ’a 2 milyar m3 doğalgaz eşdeğeri LNG sevkiyatı gerçekleştirecek. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk sevkiyat kısa süre içerisinde gerçekleşecek.

BOTAŞ ile Katar doğalgaz şirketi, Türkiye’nin Katar’dan uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı yapmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalamış, eylülde anlaşmada son aşamaya gelinmişti. Yapılan anlaşma iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin göstergesi olurken, Türkiye’nin arz güvenliği sağlaması ve doğalgaz maliyetlerini düşürmesi açısından önemli bir anlaşma olarak değerlendirildi.

Arz güvenliğini sağlayacak

Albayrak da Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, hem arz güvenliğini sağlamak hem de dünyada düşen maliyetler ile kaynak çeşitliliğinde maliyetleri düşürmek için LNG’ye yönelik altyapı yatırımlarını hızlandıracaklarını açıklamıştı.

2016’da başlayan LNG terminali kapasite artırımı yatırımları ve Türkiye’nin ilk Yüzer LNG Terminali (FSRU) ile önemli adım atılmıştı. Ayrıca eylülde de BOTAŞ’ın alımını gerçekleştirdiği 2. FSRU’nun müjdesi verilmişti.

Rekor seviyede bile sorun yok

LNG terminali ve FSRU yatırımlarının en büyük avantajı, Türkiye’nin arz güvenliğini dönemsel risklerden arındırmak olacak. Kış aylarında tüketimin aşırı yükselmesi, boru hatlarındaki arızalar yada kaynak ülkelerdeki geçici sorunlardan dolayı, sistemin ihtiyaç duyduğu doğalgazın sağlanmasında zorluk çıkabiliyordu. Son dönemde devreye giren yatırımlarla, Türkiye artık ihtiyaç duyduğu gazdan daha fazlasını sisteme sağlayabilecek kapasiteye ulaştı. 2016 başında 190 milyon m3 günlük ulusal şebekeye gaz sağlama kapasitesinde olan Türkiye, LNG ve depolama alanlarındaki yatırımlar ile 2017 sonunda 288 milyon m3 günlük kapasiteye ulaşmış olacak. Böylece, azami günlük tüketimin rekor olarak kabul edilen 260 milyon m3 seviyelerine ulaşması sistemde soruna neden olmayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)