E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKaramehmet ile Ülker Turkcell için el sıkıştı---

Karamehmet ile Ülker Turkcell için el sıkıştı

Karamehmet ile Ülker Turkcell için el sıkıştı
13 Temmuz 2014 - 11:47 borsagundem.com

Karamehmet, Rus Alfa Grubu’nun elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini alabilmek için gerekli finansmanın temini için Ülker ile anlaşmaya vardı

Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet, Rus Alfa’nın elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini geri almak için gerekli 1.6 milyar dolarlık finansman konusunda haftalardır süren görüşmelerin ardından Ülker ile anlaşmaya vardı.
 
Vatan'ın haberine göre, Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, Rus Alfa Grubu’nun elindeki yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerini alabilmek için gerekli finansmanın temini için Ülker ile anlaşmaya vardı. Ülker’in sahibi olan Yıldız Holding’in iştiraki Gözde Girişim aracılığıyla sağlanacak 1.6 milyar dolarlık kaynak ile Mehmet Emin Karamehmet, Alfa Grubu’na olan borcunu ödeyecek ve Turkcell’in yüzde 13.8’lik hissesini geri alacak.
 
İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council, Turkcell’in sahibi Mehmet Emin Karamehmet’e 1.6 milyar dolarlık borcunu ödemesi için 1 ay ek süre vermiş ve son ödeme tarihini 30 Temmuz olarak belirlemişti.
 
Privy Council, Nisan ayı sonundaki kararında Çukurova Grubu’nun Turkcell’in Altimo tarafından rehnedilen yüzde 13.8 hissesini geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 24 Haziran’a kadar Altimo’ya 1.6 milyar dolar ödemesine hükmetmişti.
 
İlk 3 aylık rakamlara göre toplam 1 milyar TL’lik aktif büyüklüğü olan ve kasasında 135 bin TL nakiti bulunan Gözde Girişim, yaklaşık 3.4 milyar TL’lik kaynağı “finansal mühendislik” yaparak sağlayacak. Söz konusu tutarın bir kısmının nakit olarak grubun diğer şirketlerinden alınabileceği geri kalan kısım için ise Turkcell hisselerini rehin göstererek kredi bulunabileceği söyleniyor.
 
Temettünün önü açılabilir
 
Gözde Girişim’in rehin alacağı yüzde 13.8’lik Turkcell hisselerinden temettü geliri de alacağı konuşulanlar arasında.
 
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker geçtiğimiz günlerde, Çukurova Grubu’ndan kendilerine Alfa’nın elindeki Turkcell hisselerinin alınması konusunda finans desteği talebi geldiğini teyit etmişti. Talebe olumlu yaklaşan Ülker, “Biz de bu sorunu çözmek için bir şey yapabilir miyiz diye bakıyoruz” açıklamasını yapmıştı.
Karamehmet’in Turkcell’deki yüzde 13.8’lik hisseyi geri almasının ardından biriken 7.4 milyar TL’yi bulan 4 yıllık temettünün de önü açılabilir. Hisse devriyle birlikte yeni bir genel kurul toplantı çağrısı yapılabilecek. Turkcell’in Genel Kurul toplantısının yapılabilmesi için yüzde 51 payla ana hissedar olan Turkcell Holding temsilcisinin toplantıya katılması gerekiyor. Ancak, hissedarlar Çukurova Grubu ve Altimo arasında henüz sonuçlanmayan dava süreci nedeniyle temsilci belirlenemiyordu.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 75,60
En Yüksek: 76,00
En Düşük: 74,95
Değişim 0,33 %
FK: 13,25
PD / DD: 1,36
İşlem Hacmi 617.679.071
Toplam Adet: 8.183.079
Ağırlıklı Ort.: 75,47
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)