E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKabine hesapları sil baştan---

Kabine hesapları sil baştan

Kabine hesapları sil baştan
30 Mayıs 2017 - 06:02 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkanı seçildikten sonra ilk kez MKYK'ya başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Takımı'nı belirledi. MYK'daki değişikliklerin ardından kabine ile ilgili yapılan hesaplar da değişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, genel başkan seçilmesinin ardından partisinde ilk işbaşını dün Merkez Karar ve Yürütme Kurulu’nu (MKYK) toplayıp, “A Takımı” olarak da nitelenen Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) belirleyerek yaptı. Erdoğan, son kongredeki tüzük değişikliğiyle oluşturulan Genel Başkanvekilliği görevine Başbakan Binali Yıldırım’ı getirdi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın parti sözcüsü olduğu MYK’nın diğer iki yeni üyesi de İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan ile İzmir Milletvekili Hamza Dağ oldu. AK Parti grup toplantısında konuşmak üzere bugün de Meclis’e gelecek olan Erdoğan’ın “A Takımı”nda, kulislerde adları bakan olarak geçen isimlere de yer vermesi beklenen kapsamlı kabinede hemen kapsamlı değişiklik olmayacağı yorumlarına yol açtı.

PARTİYE “FORS”UYLA GELDİ

Saati 14.00 olarak duyurulan MKYK toplantısı için AK Parti Genel Merkezi’ne saat 12.30’da Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan aracıyla gelen Erdoğan, 8. kattaki makam odasında kurmaylarıyla çalıştı. Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun ardından genel merkeze gelen Yıldırım ile birlikte saat 14.15’de MYK toplantısına geçti.

ERDOĞAN’IN “A TAKIM”

Erdoğan, toplantıda MKYK’nın da eğilimini alarak yeni “A Takımı”nı belirledi. Kapsamlı değişiklik olabileceği yönünde kulislerdeki beklentinin aksine MYK’da sadece boşalan 3 genel başkan yardımcılığına atama yapıldı. Eski bakan Ünal, Parti Sözcülüğü göreviyle birlikte Cevdet Yılmaz’ın yürüttüğü Tanıtım Medya’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Yılmaz da kardeşi general Mehmet Dişli’nin 15 Temmuz darbe girişiminin lider kadrosunda yer alması nedeniyle tepkilerin hedefi olan Şaban Dişli’den boşalan Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na kaydırıldı. Eski RP’li Merve Kavakçı’nın kardeşi İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, son kongrede MKYK’ya alınmayan Yasin Aktay’dan boşalan İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. Yine MKYK’ya giremeyen Nükhet Hotar’ın yerine Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na da kendisi gibi İzmir Milletvekili olan Hamza Dağ getirildi.

TEŞKİLATA DA PERFORMANS

Ünal düzenlediği basın toplantısında, “Halkoylaması sonuçları; 2019 seçimlerine dönük ne tür hazırlık yapılacağına dönük değerlendirme yapıldı. Teşkilatların yıl sonuna kadar performans başarı oranlarının değerlendirilmesine karar verildi. Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi hem yerel yönetimlerle hem teşkilatlarımızla hem hükümetle ilgili performans ve başarı oranlarının değerlendirilmesi çok önemli. Çünkü 2019, yüzde 40-45’le seçim kazanılacak bir sistem değil. Yüzde 50 artı 1’i gerektiren sistemle karşı karşıyayız” dedi. 15 Temmuz’un toplumsal etkileri ile FETÖ ile Doğu ve Güneydoğu’da süren terörle mücadelenin değerlendirildiğini belirten Ünal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bilgilendirme yaptığını söyledi.

‘CUMHURBAŞKANIMIZIN SİYASAL ETKİNLİĞİ ARTACAK’

BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, geçiş sürecine ilişkin olarak, “Her ne kadar bu sistemle ilgili seçim 2019’da yapılacak olsa da bu süre bir geçiş dönemi olarak telakki ediliyor. Bu çerçevede de AK Parti Genel Başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu dönem içerisinde siyasal etkinliği artacaktır” dedi. Yaklaşık 3 saat süren bakanlar kurulunun ardından açıklama yapan Kurtulmuş, soruları özetle şöyle yanıtladı:

TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM

“(Erdoğan’ın 6 aylık yol haritası) Türkiye, 16 Nisandan sonra yeni bir döneme girdi. Her ne kadar bu sistemle ilgili seçim 2019’da yapılacak olsa da bu süre bir geçiş dönemi olarak telakki ediliyor. Süratle yeni anayasal sistemin gerektirdiği adımlar atılıyor. Bu çerçevede de AK Parti Genel Başkanı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın, bu dönem içerisinde siyasal etkinliği artacaktır. Bakan arkadaşlar, yeni dönemin gerektirdiği hız içerisinde yapacaklarını gözden geçirerek daha önce de olduğu gibi önümüzdeki altı ay için planlı bir çalışma dönemine geçecek. Daha hızlı, daha etkin, daha verimli çalışmanın gereği yapılacaktır.

(AB’nin Türkiye’ye verdiği 12 aylık takvim) Esas mesele fasılların açılmasıdır. Türkiye bu konuda bir çifte standartla karşı karşıya kalmayı asla arzu etmez. Dışişleri Bakanlığımız ve AB bakanlığımız çalışacak Türkiye’nin AB ile önümüzdeki günlerde geliştireceği ilişkilerde öncelikli konuların çalışmasını yapacaktır. Bu konular, AB tarafı ile müzakere edilecektir.”

KABİNE HESAPLARI SİL BAŞTAN

CUMHURBAŞKANI ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın, MYK’da kapsamlı değişikliğe gidebileceği yönündeki kulis beklentilerinin aksine dar kapsamlı bir değişikliğe gitmesi, kabine revizyonuna ilişkin hesapların da yeniden yapılmasına yol açtı. Mehdi Eker, Cevdet Yılmaz, Fatih Şahin, Çiğdem Karaaslan, Abdülhamit Gül gibi kulislerde adları bakanlık için geçen isimlerin Erdoğan tarafından MYK’da tutulmaları, kabinedeki kapsamlı değişiklik için acele etmeyeceği yorumlarına yol açtı. AK Parti kurmayları ise bürokraside bir süredir oluşan bekleyişin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ, Fatma Betül Sayan Kaya, Süleyman Soylu, Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu, Ahmet Arslan, Faruk Özlü ve Bülent Tüfenkci’nin yerlerini koruyacağı konuşulan kulislerde, kabinede ikinci bir kadın bakan için dışarıdan bakan seçenekleri de konuşuluyor. (Hürriyet / Rıza Özel)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)