E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJorda'da, SPK müşteri kılığına girdi---

Jorda'da, SPK müşteri kılığına girdi

Jorda'da, SPK müşteri kılığına girdi
27 Mayıs 2014 - 08:45 borsagundem.com

SPK, uluslararası türev piyasalarda işlem yaptırdıkları Türk yatırımcıları mağdur ettiği öne sürülen şirkete inceleme başlattı

MURAT DEMİRBAĞ-BORSAGUNDEM.COM/ÖZEL

Meksikalı bir işadamının Türkiye'de kurduğu finansal danışmanlık şirketi 'Jorda Information kabusu' çığ gibi büyüyor. Borsagundem.com'un ortaya çıkardığı skandalda, uluslararası türev piyasalarda 'garanti veriyoruz' iddiasıyla işlem yaptırılıp mağdur olan Türk yatırımcı sayısının hızla arttığı öne sürüldü. Tek işlemde 32 bin dolar kaybettirilen bir yatırımcının ardından, bu kez de H.G. adlı yatırımcının feryadı duyuldu. H.G., bir aracı kurumda hisse senedi yatırımcısıyken Jorda Information elemanların ağına takıldığını ve parasını Hong Kong’a gönderdikten sonra kısa sürede tek işlemle hesabının sıfırlandığını iddia etti.

SPK, 'Para kazandıracağız' vadiyle uluslararası türev piyasalarda işlem yaptırdıkları Türk yatırımcıları mağdur ettiği öne sürülen şirkete inceleme başlattı.

H.G.’nin konuyla ilgili iddiaları şöyle: ‘’ Jorda’dan beni aradılar 2 ay boyunca, en son ikna ettiler. Daha sonra 10.000 usd gönderdim. İşlemler ilk başlarda başarılı gitti ve 3.000 usd kazandım. Daha sonra yüzde yüz garanti işlem olduğunu, buna mutlaka girmem gerektiğini söylediler ve 15.000 usd daha ekleyip girdim. Ve toplamda içeride 28.000 usd para oldu ve işleme girdiler ve gerçekten de 6000 usd kazandılar, bu işlemden sonra hesap 34.000 usd oldu. Yine dün yani 20.05.2014 tarihinde yüzde yüz risksiz işlem olduğunu arayarak piyasaya girdik ve hepsi gitti.  ‘’Hemen kredi hattımızdan 30.000 usd kredi çekerseniz geri kurtarırız’’ dediler, mecburen kabul ettim ve 6.000 usd kazandılar sadece. Yani ben net olarak yüzde 80 zarar etmiş oldum.’’
Bundan sonra ise kazanıldığı iddia edilen 6.000 doları çekebilmesi için  H.G.'den 30 bin dolar para yatırması isteniyor.

Ancak, tatlı kazanç vaadiyle kandırıldığını iddia eden mağdur yatırımcı olayın peşini bırakmadı. Yaşadıklarını, feryadını sermaye piyasası otoritelerine taşıdı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan H.G.’nin ardından, bir dilekçeyle Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuran İ.P’de olayı aktararak Jordan Information'ı ihbar etti. Şirkete yönelik savcılığa yapılan suç duyurularının arttığı öğrenilirken, İ.P.'nin SPK'ya şikayetiyle olay değişik bir boyut kazandı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsagundem.com'da çıkan haber ve gelen şikayetler üzerine 'garantili işlem' vaadiyle Türk yatırımcılarının on binlerce dolar kaybetmesine neden olduğu öne sürülen şirketi 'gözaltı'na aldı. SPK denetçilerinin Jorda Information'a kendilerini yatırımcı gibi tanıtarak gittiği,  ardından Kurum'un şirketle ilgili resmi inceleme başlattığı ifade edildi.

PARAYI SIFIRLAMA SİSTEMİ TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Türkiye’deki foreks şirketlerinde ve aracı kurumlarda çalışmış elemanları bünyesine alıp, yatırımcıların adres ve telefon bilgilerine ulaşan Jorda, ısrarlı aramalar ve garantili işlem vaadiyle yatırımcıları Hong Kong ve Dominik Cumhuriyeti’nde bulunan A. Şirketi hesabına para göndermeye ikna ediyor. Kendilerini finansal danışman olarak tanıtan ancak, yetkili otoritelerden alınmış izin belgesi bulunmayan Jorda Information hakkında yapılan şikayetlerdeki iddialar ise konunun önemini artırıyor.

Yatırımcıları ‘’garantili işlem’’ vaadiyle ikna eden Jorda’nın sistemi şöyle işliyor: Türkiye’de faaliyet gösteren aracı kurumlarda çalışan tecrübesiz personel, yüksek ücret ve prim vaadiyle işe alınıyor. Çalıştığı aracı kurumdaki müşteri bilgilerini alan personel bu bilgileri Jorda’ya getiriyor. Şirketin kurduğu call center’dan bu müşteriler ısrarla aranarak ikna ediliyor. Para kazanacağını zanneden yatırımcı yüzde 6 komisyonu Jorda’ya ödedikten sonra, Hong Kong’da gösterilen hesaba para yatırıyor. Yatırımcıya, İngiltere’de bulunan ve broker olduğu  iddia edilen kişiler tarafından işlemler yaptırılıyor. İlk işlemde ise para kazandığı söyleniyor. Aramalarda emir teyidi için yatırımcıya bir metin okutuluyor. Para kazandığını zanneden yatırımcıdan daha büyük kazanç için ekstra para yatırması isteniyor. İddialara göre, eğer para gelişi sürüyorsa kağıt üzerinde kazanılmış gibi gösterilmeye de devam ediliyor. Aksi durumda ise son bir işlemle tüm paranın riske edildiği ve kaybedildiğinin söylendiği öne sürülüyor. Ancak işler burada bitmiyor. Bu kez de parasını kaybeden yatırımcıya acilen kredi hesabı açılarak ters pozisyonla parayı geri kazanacağını belirtiliyor. Onay alındıktan sonra ise para kazanıldığını, ancak yatırımcının parayı çekebilmesi için kredi hesabını kapatmak üzere yeni para göndermesi isteniyor. Para göndermeyen yatırımcılar ise bir daha kendilerini arayan danışmanına ya da şirket temsilcisine ulaşamıyor... 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • batan adam27 Mayıs 2014 20:25

    hiçbir lisansı yok ama milyon dalarları yurt dışına aşırdılar...birçok insanı mağdur ettiler...herkes korkusundan şikayetçi bile olamıyor ben oldum ama ne yapacaz bilmiyorum...

  • nabi27 Mayıs 2014 20:15

    bu foreks işlemi yapan kurumlarda açıktan müşteriler dolandırılıyor.resmen kumar derhal foreks piyasası kapatılmalı..

  • garibaldi27 Mayıs 2014 17:27

    herkes kafasına göre para toplayabiliyor mu ? camide bile makbuz veriliyor. bu şirketin lisansı var mı varsa kim vermiş ?

  • Borsacı27 Mayıs 2014 12:07

    Hay bin yaşa sen Serkan Ç. Millet komisyon indiriminin peşinde, para kazanıp da küçük bir kısmını aracı kuruma versen fakir mi olacan be adam. Sen de kazan, kurum da. Sonra işte bu hallere düşersin.

  • batan adam27 Mayıs 2014 12:07

    umarım kurtarırız bende kaybeden ler arasındayım ....ailet düzenimiz bozuldu hayatımız tamamen değişti yılların birikimi bir günde uçup gitti....

  • TV27 Mayıs 2014 09:32

    SPK NEYAPABİLİRKİ KENDİ BORSAMIZIN İÇİNDEKİ DOLANDIRICI ŞİRKETSAHİPLERİNE BİRŞEY YAPAMIYORKİ KALDIKİ ADAMLAR YABANCI

  • SERKAN Ç27 Mayıs 2014 09:20

    Kimse kusura bakmasın ama müstehak. İnsanların tamamı komisyon üzerine işlem yapıyor.Kimsenin derdi para kazanmak değil. varsa yoksa düşük komisyon!!! Sanki düşük komisyon verince para kazanılıyor!!