E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeopolitik belirsizlik arttı, yatırımcı savunmada---

Jeopolitik belirsizlik arttı, yatırımcı savunmada

Jeopolitik belirsizlik arttı, yatırımcı savunmada
12 Nisan 2017 - 03:50 borsagundem.com

ABD ve Rusya’yı karşı karşıya getiren Suriye gerginliği ve Kore yarımadasında yaşananlar nedeniyle yatırımcı riskli varlıklardan kaçıyor. Yatırımcı artan belirsizlikte güvenli liman olarak altın, Japon Yeni ve Hazine tahvillerine yöneldi

Ortadoğu’da ABD ile Rusya arasında soğuk rüzgarlar estiren Suriye geriliminin tırmanması ve Kore yarımadasında artan karışıklık yatırımcıyı güvenli hamleler yapmayı zorluyor. Jeopolitik belirsizliğin artması piyasaları sarsıyor. Yatırımcı riskli varlıklardan hızla çıkarken; gelişmiş ülke tahvilleri, Japon Yeni ve altın gibi güvenli limanlanlara yöneliyorlar. Yaklaşan Fransa seçimleri de belirsizliği tırmandırıyor.

ABD'nin Suriye’de yeniden kimyasal silah kullanılması durumunda Trump’ın yeni saldırı emri vermeye hazır olduğunu bildirdi. ABD’nin kimyasal silah kullandığı düşünülen Suriye’ye yeniden saldırı düzenlemesi ve Kuzey Kore’ye müdahele etmesi olasılığı artınca dün küresel hisse senedi piyasalarında düşüşler yaşandı.

■ Borsalar dün satış baskısı altında kaldı. Japonya ve Asya Pasifik borsalarında yaşanan kayıpları gün içinde Avrupa da takip etti. Avrupa’da hisse senedi piyasaları bankalar ve teknoloji hisselerinin öncülüğünde art arda iki gün kırmızıya boyandı. Birinci çeyrekte en çok getiri sağlayan varlık sınıfl arından gelişmekte olan ülke borsalarında da kayıplar sürüyor. Gelişen ülke hisse senedi piyasaları son 3 haftanın en düşük seviyesine indi ve 2017’nin en uzun süreli düşüşüne yöneldi. Risk almaktan kaçınan yatırımcılar sığınacak liman olarak yen ve gelişmiş ülke tahvilleri ve altına yönelmeyi tercih ettiler.

■ Japon Yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükseldi ve dolar 110.54 yen düzeyine indi. Fransız seçimlerinin baskısı altında kalan euro da yen karşısında gerileme gösterdi. Analistler, piyasalarda Amerika’nın politikaları konusunda temkinli hareket edildiğini ve böyle durumlarda alınması kolay bir varlık olan yene talebin arttığını söylüyor.

■ Altın da kazanan tarafta yer aldı. Büyüyen siyasi riskler ve güvenlik endişesi nedeniyle spot altın 1.256 dolar/ons seviyesine yükselirken, vadeli altın 1.259,50 dolara çıktı. Emtia analistlerine göre altını destekleyen birçok faktör var. Uzmanlara göre jeopolitik riskler altının, 200 günlük hareket ortalamasını aşmasını ve orada kalıcı olmasını sağlayabilir. Altının yanı sıra diğer değerli metaller gümüş, platin ve paladyum fiyatları da yükselişte.

■ Hazine tahvillerinin getirileri güvenli limanlara olan talebin artırmasıyla beraber geriledi. ABD’de 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri bir baz puan gerileyerek yüzde 2.362’den işlem gördü. Diğer yandan analistler, Hazine tahvilleri için bu hafta yapılacak 56 milyar dolarlık ihalede dini tatiller dolayısıyla talebin düşük olabileceğini söylüyorlar. Almanya tahvili de yatırımcının talebiyle karşılaştı ve 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi beş haftadan uzun süredir ilk kez yüzde 0.20’nin altına indi. İtalya, Fransa, Portekiz gibi riskli varlık olarak değerlindirilen Avrupa ülkelerinin tahvil getirisi ise dün yükseldi.

ABD DENİZ KUVVETLERİ KORE ADASINA YAKLAŞIYOR

Güney Kore’nin geçici Cumhurbaşkanı, Kuzey Kore’nin “artan provokasyonları” hakkında uyarıda bulunurken, Kore yarımadasında Kuzey Kore’nin önümüzdeki günlerde silahlarını test etme ihtimaliyle birlikte gerilim yükseliyor. ABD donanmasına ait vurucu bir birlik, Pasifik’in batısına doğru ilerlerken, geçtiğimiz hafta Suriye’ye yapılan ABD füze saldırısının ardından bu ülkeden yeni bir askeri müdahale söylentileri de artıyor. Güney Kore’nin geçici Cumhurbaşkanı Hwang Kyo-ahn orduya Kuzey Kore’yi daha yakından izleme talimatı verirken, müttefikleri ABD ile de yakın iletişim içinde kalmalarını istedi. Eski Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin rüşvet skandalı sonrası görevden ayrılmasının ardından başkanlığa vekalet eden Hwang, “Kuzey Kore’nin, Yüksek Halk Meclisi’ninki gibi bazı yıldönümlerine denk gelecek biçimde, daha büyük provokasyonlar yapma ihtimali bulunuyor” dedi. Cumartesi günü ülkenin kurucusu ve şimdiki devlet başkanının dedesi Kim Il Sung’un 105. doğum günü. Başkent Pyongyang’da bu ulusal günün askeri geçiş töreni ile kutlanması bekleniyor. Kuzey Kore bu gibi önemli yıldönümlerinde, çok kez nükleer veya füze denemeleri yapıyor. (Dünya / Evrim Küçük)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)