E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJaponya'da enflasyon durgunlaştı---

Japonya'da enflasyon durgunlaştı

Japonya'da enflasyon durgunlaştı
28 Kasım 2014 - 06:51 borsagundem.com

Japonya’nın enflasyonu, 3. ayda da yavaşlarken, perakende satışlar beklentilerin üzerinde geriledi

Japonya’nın enflasyonu, 3. ayda da yavaşlarken, perakende satışlar beklentilerin üzerinde geriledi. Açıklanan veriler, ülke ekonomisinin satış vergisi artırımının olumsuz etkileri ile mücadelesinin sürdüğüne işaret etti. Başbakan Shinzo Abe gelecek ay seçime gitmeye hazırlanıyor.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ana fiyat göstergesi Ekim ayında bir yıl önceye göre yüzde 2.9 yükseldi. Söz konusu yükseliş, Nisan ayında gerçekleştirilen vergi artırımının etkileri dışarıda bırakıldığında yüzde 0.9’luk bir artışa denk geliyor. Perakende satışlar, Eylül ayından yüzde 1.4 gerilerken, Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.5 düşüş görüleceği tahmininde bulunuyordu.

Üretimdeki beklenmedik yükseliş, imalat sanayi ihracatçılarındaki direnişe işaret ederken, Japonya hane halkının parasal genişleme ile zayıflayan yenden olumsuz etkilenmesi ile çelişiyor. Abe, 14 Aralık’ta seçime giderek Abenomics için yeniden yetki kazanma arayışı içine girmesi ile birlikte bir teşvik paketinin hazırlanması için talimat verdi.

Nomura Holdings Inc. ekonomistlerinden Minoru Nogimori, “Yurtiçi talebin satış vergisi artırımından toparlandığına ilişkin net bir işaret hala yok. Mali teşvik bir artı olabilir ancak Japonya’nın mali durumu göz önüne alındığında muhtemelen yeterli desteği sağlayacak kadar büyük olmayacak” dedi.

Yen dolar karşısında, yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 11:19’da 118.15 seviyesine geldi ve BOJ’un beklemedik şekilde teşviki artırmasından bir gün önce, 30 Ekim’den bu yana yüzde 7.3 gerildei. Japonya’nın 2 yıl vadeli tahvil faizi bugün ilk kez sıfırın altına düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)