E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİTO Başkanı: Kur stresi bitiyor---

İTO Başkanı: Kur stresi bitiyor

İTO Başkanı: Kur stresi bitiyor
25 Ocak 2018 - 14:10 borsagundem.com

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, döviz borçlanmasına getirilen yeni düzenlemeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, döviz geliri olmayanın dövizle borçlanmasını engelleyecek yeni düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Oran, yeni düzenlemeyle birlikte orta ölçekli firmaların kur endişesinin ortadan kalktığını söyledi:

"Döviz geliri olmayanın dövizle borçlanması birtakım sıkıntılar ortaya çıkarıyor. Bu düzenleme 'Döviz gelirin yoksa dövizle borçlanamayacaksın'ı getirdi. Eğer üç yıllık döviz gelirin 15 milyon doların altında kalırsa kredi geri sarılacak ya da Türk Lirası'na dönüştürülecek. 15 milyon doların üzerinde gelirler ve savunma sanayi ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok. Bu düzenlemeyle herkes harcamasını Türk Lirası'na göre belirleyecek. Tabiri caizse ayağını yorganına göre uzatacak." 

Öztürk Oran, "Şirketler TL borçlandıklarında daha yüksek bir faiz maliyeti borçlanacak. Dövizle borçlanılırsa üstlenilen risk de dövizin yükselme ihtimali. Uzun vadeye yayılmış kredilerden bahsediyorsak eğer, çoğunlukla faiz yükü, kurun yukarı gitme ihtimalinden daha fazla oluyor. Döviz tarafında bir hedge mekanizması çalışabiliyor. Dolayısıyla şirketler için maliyetler artmıyor mu?" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

"Bizim ülkemizde hedge etme işlemi çok yaygın değil. İlk bakışta baktığınızda TL kredileri yüksek görünebilir, döviz kredileri düşük olabilir ya da bunun tam tersi olabilir. Ama her gün bu stresi yaşamak, bu maliyeti vermekten daha ağır. Türk Lirası'na güvenip Türk Lirası ile borçlanmak gerekli."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)