E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİtalyanlardan 2 dev yatırım---

İtalyanlardan 2 dev yatırım

İtalyanlardan 2 dev yatırım
27 Şubat 2014 - 02:30 borsagundem.com

İtalyan ilaç devi Recordati Çerkezköy'de 50 milyon dolarlık tesis kuracak İtalyan beyaz eşya devi Indesit ise Türkiye'de ikinci fabrikayı kuruyor

Seçimlere yaklaşırken yoğunlaşan siyasi tartışmalara rağmen Türkiye yabancı yatırımları çekmeye devam ediyor. İki banka için görüşmeler Uzakdoğu ve Batı’dan yatırımcılarla devam ederken, İtalyan ilaç devi Recordati de 50 milyon dolar yatırım kararı aldı.

Jale Özgentürk'ün Hürriyet'teki haberine göre Recordati, Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak üretim tesisinde 130 kişiye istihdam sağlayacak. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı, 2013 yılı sonu itibariyle yabancı sermaye yatırımlarındaki gelişmelerle 2014’e ilişkin beklentilerini anlattı. 2014 yılının ilk sıfırdan (greenfield) yatırımının Tekirdağ’a geleceğini açıklayan Aycı, şu bilgileri verdi:



SIFIRDAN YATIRIM BAŞARISI

“Recordati, Türkiye ilaç pazarına 2008’de yerli Türk ilaç firması Yeni İlaç’ı satın alarak girdi. 2011’de bir diğer Türk ilaç firması Dr. Feridun Frik’i satın alarak toplam 657 çalışan ulaştı. Firma yeni yatırımının temelini 2014 yılının ilk çeyreğinde atacak. 2017’de faaliyete geçmesi planlanan tesisin, üretim kapasitesinin bir bölümü Orta Asya, Kafkas ülkeleri ve diğer komşu ülkelere ihraç edilecek.” Geçen yıl Türkiye’ye gelen 12.7 milyar dolarlık yatırımın 9 milyar dolarlık kısmının sıfırdan yatırım olarak gerçekleştiğini de belirten Aycı, sıfırdan yatırım oranının bir önceki yıla oranla yüzde 8 artış gösterdiğini belirtti.

ÇİNLİLER YOLDA

Türkiye markasının yeniden parlak hale gelmesi için çeşitli stratejik atılımları olacağını da anlatan İlker Aycı, marttan itibaren Türkiye’deki yabancı firmaların CEO’larıyla toplantılar düzenleyeceklerini dile getirdi. Amaçlarının pazarı çeşitlendirmek olduğunu da anlatan Aycı,  “Asyadan gelecek yatırımlar artacak. Japon dedim, Hintli dedim geldiler. Şimdi Çinliler gelecek diyorum. Seçimler sonrası Türkiye rahatlayacak” diye konuştu.

GEZİ SONRASINDA 8 MİLYAR DOLAR YATIRIM GELDİ

İlker Aycı, HSYK ve İnternet Yasaları ile ilgili gelişmelerin yurtdışında oluşturduğu olumsuz algının yabancıları etkileyip etkilemediği konusundaki sorulara ise şunları söyledi: “Gezi olayları döneminde de yatırımcıların kaçacağı söylendi ancak öyle olmadı. Gezi olaylarına kadar Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım gelmişken, Gezi olayları sonrasında 8 milyar dolar daha yatırım çektik. Doğrudan yatırımcılar portföy yatırımcıları gibi değiller. 1-2 aylık gelişmelere bakarak, yatırım yapma ve ya yatırımı çekme gibi kararlar vermiyorlar. Türkiye’ye güveniyorlar. Mevcut yatırımcılarda endişe yok. Gelecek olanları da en doğru şekilde bilgilendiriyoruz. Yolsuzluk endekslerine bakın Türkiye İtalya’dan daha iyi. BRIC’ten daha iyi ama onlar daha çok yatırım çekiyor. Türkiye onlardan da iyi durumda şeffaflık ve yolsuzluk endeksinde. Biz bunu kafi görüyor muyuz görmüyoruz.” Aycı 2014 yılı hedefleri konusunda ise ilk çeyrek sonuçlarını beklediğini belirtti. Konjonktürün de önemli olduğunu anlatan Aycı “Dünyada dolaşacak 1.3 trilyon dolarlık sermayenin 350 milyar dolarlık bölümü gelişmekte olan ülkelere kalacak” diye konuştu.



MANİSA'DA ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Barış Balcı'nın haberine göre ise İtalyan Indesit Company Türkiye’deki 20’nci yılında ikinci fabrika yatırımını gerçekleştirdi. Toplam 35 milyon Euro yatırım maliyeti ile yılda 1 milyon 400 bin adet çamaşır makinesi üretim kapasitesi olacak fabrika 750 kişiye istihdam sağlayacak. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 32 bin metrekare alana kurulan ve Indesit’in 1994’te üretime geçen soğutucu fabrikasına komşu inşa edilen fabrika 1 Ekim 2014’te üretime geçecek ve yıllık üretiminin yüzde 75’i Türkiye dışına ihraç edilecek.

TOPLAM 150 MİLYON EURO

Indesit Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Marco Milani, son fabrika ile birlikte 20 yılda Türkiye’deki toplam yatırımlarının 150 milyon Euro’ya ulaştığını açıkladı. Indesit Company’nin  İtalya, Portekiz, Rusya, İngiltere ve Ukrayna’da üretim ve satış rakamları ile liderliği kovaladığını anlatan Milani şu yorumu yaptı: “Türkiye, bir çok global marka için olduğu gibi bizim için de önemli bir başarı hikayesinin adresi oldu. Türkiye, stratejik konumu, istikrarlı ekonomisi, genç nüfusu ve dinamik iş gücü gibi avantajlarının yanı sıra son dönem imza attığı ekonomik başarılarla da Indesit Company için faaliyet gösterdiği coğrafyada en önemli ülkelerden biri haline geldi. Türkiye’deki pazar payımız yüzde 9’a ulaştı.”

YÜZDE 80 İHRAÇ

3 milyonluk üretim ile bin 750 kişilik istihdam hedeflediklerini anlatan Milani, “Türkiye’de inanılmaz başarılar yakaladık ve Türkiye Indesit için öncelikli bir konumda. Önümüzdeki 10 yıl içinde yatırımların devam edeceğini  söyledi. Milani,  “Bizim Türkiye’de yaptığımız yatırımlar Türkiye ile ilgili değil. Bunun yüzde 80’i ihraç edilecek. Hiçbir şekilde büyümede bir değişiklik beklemiyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)