E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik Analizİtalya referandumu ardından Avrupa varlıkları---

İtalya referandumu ardından Avrupa varlıkları

İtalya referandumu ardından Avrupa varlıkları
05 Aralık 2016 - 10:08 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, sabah raporunda İtalya referandumu sonrası piyasaları değerlendirdi

İtalya’daki iki kademeli yasama organı sisteminde Senato’nun ağırlığını azaltarak Meclis’e daha fazla güç veren, dolayısıyla hükümetlere daha fazla hareket alanı tanıyan Anayasa değişikliği, Meclis’ten geçmesine rağmen halkoyunda “evet” alamadı ve reddedildi. Özellikle global kriz dönemi sonrasında zayıf hükümetlerle yönetilen İtalya, bir türlü politik ve ekonomik istikrarı sağlayamadı. 2014’te bir nevi değişimin temsilcisi olarak partisi tarafından Başbakan olarak yetkilendirilen Matteo Renzi, nir Anayasa değişikliği paketi hazırlayarak daha icracı bir hükümetin başında yer almak istedi. Anayasa referandumundan “hayır” sonucunun çıkması ve ardından Renzi’nin istifa etmesi İtalya’yı bundan sonra yeni bir sürece sokacaktır.

Renzi’nin istifasından sonra top Cumhurbaşkanı’nda. Erken seçim kararı alınırsa, muhtemelen 2017’de, gerçekleşecek seçimlerde muhalif 5 Yıldız Hareketi’nin yükselişte olduğu görülmektedir. Brexit ve Trump sonrası Avrupa’da iyice ön plana çıkan popülizm, Anayasa referandumu ile beraber İtalya’da da zafer kazandı. Rüzgarı arkalarına alıp genel seçimi de kazanabilirler. Aynı Cameron gibi, siyasi geleceğini referanduma bağlayan Renzi bu nedenle merkezci politika eğilimleri tarafından çok eleştirilecektir. Çünkü muhalif 5 Yıldız Hareketi, Avrupa Birliği ve EUR Para Birliği karşıtı.

Itexit, Italyexit veya ne dersek diyelim; bundan sonra daha çok konuşulacak gibi görünüyor. Bu noktada endişe unsuru olarak iki faktör var: İtalya’da bankacılık krizinin tetiklenmesi ve popülizmin Avrupa’nın diğer ülkelerinde (Fransa, Hollanda, İspanya, düşük ihtimal olsa da Almanya) zafere ulaşması. Avrupa’da merkez politikaların iflas ettiği ve popülizm / anti-statükonun yükselişe geçtiği bir gerçek.

“Hayır büyük bir şok dalgası yaratmadı elbette, yüksek ihtimalle “hayır” geleceği biliniyordu. Ancak Renzi’nin istifasının EUR ve İtalyan varlıkları üzerinde daha set bir baskı yaratması muhtemel. İtalyan tahvil ve bonoları referandum öncesinde ciddi derecede değer kaybetmişti. İtalyan 10 yıllık tahvil faizlerinin yeniden %2 üzerine yerleşmesi beklenebilir. Bu çerçevede bundan sonra en önemli göstergelerimizden biri olacaktır. Yukarıda saydığımız riskler çerçevesinde Avrupa tahvil pazarında İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin tahvillerinden Almanya tahvillerine doğru bir eğilim söz konusu olacaktır; ki bu Avrupa’da faiz makasının daha da açılması anlamına gelir. EUR için negatif bir durum, ABD’de de reel faizlerin Fed faiz artırımı çerçevesinde yükseleceği bir dönem geldiğini düşünecek olursak ABD – Avrupa faiz makasının açılması da EURUSD paritesi için negatif olacaktır.

Enver ERKAN KapitalFX Araştırma Uzmanı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)