E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİtalya için referandum günü---

İtalya için referandum günü

İtalya için referandum günü
04 Aralık 2016 - 08:02 borsagundem.com

Bugünkü Anayasa referandumu öncesinde İtalya’ya tedirginlik hakim

Anayasa referandumu öncesinde İtalya’ya tedirginlik hakim. Bugünkü referandumda Başbakan Renzi’nin anayasası kabul edilmezse; İtalya, AB'nin de içine çekilebileceği bir krize sürüklenebilir.

Renzi hükümeti reformun İtalya'yı yönetilebilir hale getireceği gerekçesiyle anayasanın 139 maddesinden 46'sını değiştirmek istiyor. Yeni anayasa kabul edilirse Senato'nun yetkisi azalacak, Senatör sayısı 315'ten 100'e inecek ve senatörler seçilmeyip idari bölgeler tarafından tayin edilecek. Ayrıca genel seçimde birinci olan parti parlamentoya daha fazla milletvekili sokarak gücünü arttıracak.

Anayasa reformu İtalya'yı cephelere ayırdı. Siyasi yelpazenin merkezindeki liberal politikacılar reformu destekliyor. 70 yılda 63 hükümet eskiten İtalya'nın istikrarlı hükümete kavuşturulmasını amaçlayan düzenlemeden yana çıkanlar arasında iş dünyası ile sanat ve kültür hayatının önde gelen isimleri de bulunuyor.

Ret cephesindekiler ise son on yılda hayat standardı düşen, hayal kırıklığı içindeki İtalyanlar. Renzi hükümetinin istihdam piyasası reformlarına rağmen gençler arasındaki işsizlerin oranı yüzde 40'ı buluyor. Büyük bir kesim anayasa değişikliğinin kuvvetler ayrılığını sona erdirip İtalyan demokrasisinin altını oymasından ve ülkeyi otoriter yönetime sürüklemesinden endişe ediyor.

İtalya'da anayasa reformuna ilişkin halk oylaması öncesinde Başbakan Matteo Renzi'nin reform önerilerine karşı yoğun bir kampanya yürütüldü. İtalyan faşistleri, muhafazakâr Katolikler, yerleşik düzen karşıtı Beş Yıldız hareketi, sağ popülist Kuzey Birliği (Lega Nord), Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia ve hatta Renzi'nin Demokrat Partisi'nin üyeleri de reforma karşı çıkıyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)