E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte Türkiye-İsrail anlaşmasının şartları---

İşte Türkiye-İsrail anlaşmasının şartları

İşte Türkiye-İsrail anlaşmasının şartları
27 Haziran 2016 - 13:10 borsagundem.com

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmanın detaylarını açıkladı

Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik, 6 yıl sonra uzlaşmayla sona erdi.

Başbakan Binali Yıldırım, anlaşmayla ilgili açıklama yapmak için kameraların karşısına geçti.

Binali Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

Müzakerelerle dün itibarıyla mutabakat metni üzerinde uzlaşıldı. Metin iki ülke tarafından parafe edildi. İlişkilerin normale dönmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. En kısa sürede büyükelçilikler karşılıklı faal hale getirilecek.

Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. 2013 yılında Netanyahu, Sayın Cumhurbaşkanımızı, o dönemki Başbakanımızı arayarak özür dilemişti. Anlaşmaya yönelik ilk adım atılmıştı.

Mavi Marmara baskınında yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu da 20 milyon dolardır.

Cuma günü ilk gemimiz İsrail Aşdod Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecektir. Elektrik ve su ihtiyacının kaldırılması için çalışmalara başlanacak.

Gazze'de inaşaatı tamamalanan 200 yataklı dostluk hastanesinin bir an önce hizmete alınması mutabakatı yer alıyor.

Cenin'deki Eraz sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi mutabakatla mümkün hale geliyor. Mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı ve uğurlu olmasını istiyoruz.

Bu mutabakatla İsrail'le ilişkiler normalleşmiş oluyor. Ambargo Türkiye'nin ölçülüğünde büyük ölçüde kalkımış oluyor. Tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor.

Gazze'ye yardım AFAD koordinasyonunda olacak. Meclis süreci, yarın imzalanacak. Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek.

Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik ekonomi ve bölgesel işbirliğinde olacak.

Büyükelçiler en kısa sürede atanacak. Bu süre haftalar anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

(İsrailli gazetecinin sorusu üzerine) Sen mutabakattan tam emin değilsin. Bunu almak için yıllar aldı. Bu önemli bir adımdır. İsrail ve Türk hükümetine görevler düşmektedir. Hem Türk hem İsrail halkının yararınadır. Münferit olayları şu anda değerlendirmek pek sağlıklı olmaz.

Tazminat konusu şöyle işleyecek. Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatıracak. Bu tazminatın hak sahiplerine iletilmesini Türkiye sağlayacak. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşmeler çok önceden yapılmıştır, gerekirse yeniden yapılacaktır.
Böyle bir normalleşme Rusya ile neden olmasın? İrade sahiplerine düşen milletimizin beklentilerini karşılamaktır. Güzel gelişmeler oluyor.

Türkiye, Alman Savunma Bakanı'na izin verecek. Rahatlıkla ziyaret edebilir.

Gazze'de fiili bir durum var. Orada ölüm kalım savaşı veriliyor. Türkiye mazlum, mağdur, ezilen hakların yanındadır.

Her şey Türkiye'nin kontorlü ve gözetimindedir. Amaç orada yaşayanların nefes almasını sağlamaktır.
Biz diplomatik ilişkilerin normale dönmesini konuşuyoruz. Mutabakatın içeriği bellidir.

Biz bir ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sonucu mutabakata vardık.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa28 Haziran 2016 04:47

    sırada sisi varmış hayırlı olsun ulan memleketin şerefini de 2 paralık ettiniz. Okadar süriyeli memlekete doldurup baş belası ettiniz bunun ardından esda la da görüşmelere başlarsanız şaşırmam

  • Bekir IRMAK28 Haziran 2016 00:01

    Gazze halkı ile görüşülerek kararlar alınmış. Haftanın son günlerinde Gazzelileri görürsünüz mutlulurmı değiller mi. Böylesine diplomatik ve ekonomik birbaşarıyı küçümsemek saçmalık. Anti-erdoğancılıktan saçmaladığını göremiyor insanlar...

  • imanları para27 Haziran 2016 19:49

    bizimkilere güvenmiyorum ayak yapıyorlar, israil gazını satacaktır, kendisine su lazımdır. bizimkiler komisyonunu almıştır da anlaşma da işin bahanesidir

  • Musa kardeş diyen27 Haziran 2016 17:00

    Bu gün gördük ki AKP de filistin için mücadele etmiyor. para için rant için mücadele ediyor. şu anlaşmanın filistine zerre kadar faydası yok bilakis uzun vadede zararı vardır. Ambargonun da kalktığı falan yok. İsrail bize en başından beri AŞdod limanından benim kontrolüm altında yardım yapabilirsin diyordu zaten. mavi Marmara bunu yıkmak için yola çıkmıştı. ama hükümet satmış oldu onları bu anlaşma ile.

  • EGE27 Haziran 2016 16:06

    Türkiye tarihinin en derin ve keskin kutuplaşmalarını yaşıyor, yapacağınız hiçbir otoyol, köprü veya anlaşma bundan daha önemli olamaz, bunları zafer olarak lanse ettiğiniz toplum ayrışmış durumda sayenizde, dolayısı ile huzurun olmadığı bir toplumda hiçbirşeyin de önemi kalmıyor....

  • Musa kardeş27 Haziran 2016 14:32

    Ambargo abluka delindi resmi olarak. İsrail gazını rahat satmak için bize muhtaç olduğu sürece filistin konusunda artık öyle pata küte girmeye cesaret etmeyecektir. Evet bunlar yahudidir her şey beklenir müslüman uyanık olacak, bizim dışımızda filistin için mücadele eden bir ülke var mı? Yok.

  • Musa27 Haziran 2016 13:50

    Kısaca ambargo-abluka kalkmadı. Bu konuda Mavi Marmara'dan bu yana (mavi Marmara dahil) İsrail'in istediği noktaya geldik. üstelik İsrail artık doğu akdenizde bulduğu doğalgazı bizim üzerimizden avrupaya satabilecek.