E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte Katar krizinin perde arkası---

İşte Katar krizinin perde arkası

İşte Katar krizinin perde arkası
05 Haziran 2017 - 14:36 borsagundem.com

Arap ülkeleri ve dünya, 7 ülkenin Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesiyle çalkalanıyor. Peki bu ne anlama geliyor, yeni bir savaş mı kapıda?İşte Körfez'deki krizin perde arkası

7 Arap ülkesinin Katar ile tüm siyasi ilişkilerini kesmesi, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik krize yol açtı.

Katar'ın Arap ülkelerinin diplomasi ve ulaşım tecridiyle karşılaşmasında, Katar resmi ajansının hacklenerek ABD karşıtı ve İran'ı destekleyici açıklamalar yayınlanması etkili oldu.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve son olarak da Yemen, Müslüman Kardeşler, IŞİD, El Kaide gibi örgütlere destek olduğu, bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı gerekçesiyle Katar'la her tür diplomatik ilişkiyi kestiğini duyurmuş, Katarlı diplomatlardan iki hafta içinde ülkelerini terk etmelerini istemişti.

Görünür neden siber saldırı

Son yıllarda Körfez ülkeleri arasındaki en derin krizin görünür nedeni, Katar haber ajansının siber saldırıya uğramasıyla başlayan gerginlik.
Katar'ın resmi haber ajansı QNA, 23 Mayıs gecesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'ye ait olduğu ileri sürülen ABD karşıtı açıklamalar yayınlamış, haber kısa süre içinde hükümet ve dışişleri bakanlığı tarafından yalanlanmıştı. Açıklamalarda QNA'nın siber saldırıya uğradığı belirtiliyordu.
Açıklamalar başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleri tarafından protesto edilmişti.

İlişkiler daha önce de gerilmişti

Ancak neden bu gibi görünse de Katar, uzun süredir Arap komşuları tarafından İslamcı ‘terörist' gruplara destek vermekle suçlanıyor.
Suudi Arabistan ve BAE, kendi ülkelerinde de sempatizanları bulunan Müslüman Kardeşler'i ‘terörist' olarak tanımlıyor ve hareketi hanedanlık yönetimlerine tehlike olarak görüyor.
Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e destek veren Katar, 2014 yılında da Körfez ülkelerinin yaptırımlarıyla karşılaşmıştı.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi'ye arka çıkan Katar'dan elçilerini çekmiş, ancak sekiz ay sonra Müslüman Kardeşler üyelerinin ülkeyi terk etmesinin ardından diplomatik ilişkilere yeniden başlamıştı.

Suriye'de Nusra etkisi

Katar'a yöneltilen suçlamalar sadece Müslüman Kardeşler'e destek çıkması değil. Katar, Suriye'de süren iç savaş boyunca El Kaide kökenli Nusra Cephesi ve İslamcı gruplara verdiği finansal destekle de sık sık gündeme gelmişti.
Ancak Suriye iç savaşında sahadaki grupları, Suriye'deki hükümete karşı desteklemekte diğer Arap ülkeleri de geri kalmadı. Uluslararası kamuoyunda Katar kadar Suudi Arabistan da radikal İslamcı gruplara destek vermekle suçlanıyor.

Trump'ın ziyareti etkili mi oldu?

Diplomatik gerilimde dikkat çeken diğer ayrıntı da ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'ı ziyaretinden kısa süre sonra patlak vermesi.
Trump'ın ziyaretinde ABD ile Suudiler arasında 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzalanmıştı. Ziyaret, Trump'ın İran karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Bölgesel istikrarsızlıktan İran'ı sorumlu tutan Trump, Körfez ülkelerinden de İran'a karşı yaptırım uygulamalarını istemişti.
Trump, aşırılıkçı gruplara karşı mücadelede Suudi Arabistan'la işbirliği mesajları vermişti. Körfez ülkeleri arasında bilhassa Suudi Arabistan'ın Trump'ın ‘yeşil ışığı'nı alarak Katar'a karşı atağa geçmesi hayli olası.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ziya06 Haziran 2017 08:29

    Ulan iblis oğlu iblis hiç mi anan babandan bir şey öğrenmedin! bari biraz insanlıktan nasibini alsaydın. İngiliz özentisi kompleksli soytarı sen ve sinin gibilerden bu ülkeye hayır gelmez. Bir savaş çıksa böyle dürzüler ilk fırsatta vatan ı satar adı üzeri iblis iti.

  • ahmet06 Haziran 2017 05:15

    arkadaşlar ırkçı söylemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim, ne o arapları aşağılayıcı açıklamalar, koskoca bir imparatorluk bu ırkçı siyaset yüzünden bölüne bölüne bu hale geldi.

  • İblisler05 Haziran 2017 20:51

    Bizdede arapligi benimseyen araplara özenen onlar gibi giyinen onlar gibi yaşayan iblisler var

  • vatansever,05 Haziran 2017 19:32

    araplar kim gucluyse onun pasine takilmayi pak severler

  • vatansever,05 Haziran 2017 19:29

    Araplar aptal olmaya devem ettigi surece ve birbirlerine tutmadigi muttetce birbirlerine kirdirilmaya mahkumlar.........

  • türk05 Haziran 2017 18:32

    Millet olamamış toplumların durumu.araplık arapların olsun bana TÜRKLÜK yeter

  • YKE05 Haziran 2017 16:31

    Asıl teröristleri destekleyen ülkeler Suudi Arabistan ve ABD siber saldırıyı da bu ülkeler yapmıştır. Bu konuda Katar'a iftira atılmış. Tabi Katar'ın terör örgütlerini destekleyip desteklemediğini tam olarak bilemeyiz.

  • Bika05 Haziran 2017 16:13

    Terör destekçisi Katar'ın Türkiye'deki varlıklarına müdahale edilmeli.

  • Hırbo05 Haziran 2017 15:36

    Bana ne lan...Nerden çıktı ise çıktı.......GETİR ULEN PARALARI KATAR.....CONİ YİYENE KADAR BİZ YİYELİM....hEMİDE BESMELE İLE...