E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİşte doların en çok etkilediği üç ülke---

İşte doların en çok etkilediği üç ülke

İşte doların en çok etkilediği üç ülke
17 Mayıs 2018 - 13:00 borsagundem.com

Uluslararası kredi derecelendirmen kuruluşu Fitch, dolardaki yükselişe karşı en hassas olan üç ülkeyi Ukrayna, Türkiye ve Arjantin olarak açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2017 yılında gelişmekte olan piyasalardaki güçlü büyümeyi destekleyen, zayıf dolar ve yükselen emtia fiyatlarının şimdi etkilerini yitirmeye başladığını bildirdi. Fitch, bugün yayınladığı raporda, bu etkinin azalmasının faiz oranları yükseldikçe ve merkez bankası para politikası daha az genişlemeci hale geldikçe gelişmekte olan piyasa ihraççılarının daha zorlu ekonomik ve finansal şartlarla karşı karşıya bırakacağını vurguladı.

Gelişmekte olan piyasa borçlanma kağıtları stoğu son 10 yılda 5 trilyon dolardan 19,3 trilyon dolara yükseldi. Bu borcun yarısından fazlası 11 trilyon dolar Çin'e ait. 2007'de Çin'in borcu 1,5 trilyon dolar seviyesindeydi.

"Eğer gevşek finansal şartlar beklenenden daha keskin şekilde sıkılaşır ise, gelişmekte olan piyasa borçlanmaları baskı altına girer"değerlendirmesini yapan Fitch'in Kredi Piyasası Araştırma Ekibi Başkanı Monica Insoll, "Yabancı yatırımları giderek daha fazla yerel para cinsinden tahvil aldılar, hem faiz hem de kur kazancı amaçladılar. Eğer yatırımcıların gelişmekte olan piyasa risk iştahları tersine döner ise, bir taraftan sermaye çıkışları kurlar veya döviz rezervleri üzerinde baskı yaratırken, diğer taraftan ihraççılar bir kendi yurt içi piyasalarında bile refinansman zorlukları ile karşı karşıya kalabilirler" dedi.

Borç hacimleri ve yatırımcı ilgisi baz alınarak seçilen 20 gelişmekte olan piyasanın incelendiği raporda, para politikasında sıkılaşmanın kamu, bankacılık ve şirketler üzerindeki kırılganlıkları değerlendirildi. En kırılgan ülkelerin Ukrayna, Türkiye ve Arjantin olduğu belirtilirken, analizlerin daha yüksek kredi notuna sahip ülkeler için riskler olduğunu ortaya çıkardığı da vurgulandı. BAE, Katar, Peru ve Kazakistan'ın dış borçlanma menkul kıymetlerine bağımlılıklarının yüksek olduğu belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KOMŞİ BULGAR17 Mayıs 2018 15:48

    SAMAN SATACAKSAN VAR BİZDE TORKİŞ LİRA. YOK DOLAR YOK EURO. VER SAMANI AL TORKİŞ LİRA.

  • Acı ama gerçek17 Mayıs 2018 15:44

    Ekranlara çıkıp şöyle yaptık böyle yaptık bunu yapacağız deyip duran Erdoğan bu devletin başında oldukça daha çok krizler yaşar ve fakirleşiriz. Tek adam politikası işte Türkiye'yi batık Arjantin ile anılır hale getirdi. yakında IMF'nin kapısını çalarız. 1 yıl içinde 220 milyar dolar dış borç nasıl ödenecek bu yöneyimle?

  • Ekonomik Krizle gelen krizle gider17 Mayıs 2018 14:33

    Bu duruma düşmemizin tek nedeni 16 yıldır ülkemizi tek başına ayöneten akp iktidarı ve Erdoğan'dır.

  • Yatırımcı17 Mayıs 2018 14:07

    Erdoğan bu seçimi hayatta kazanamaz. Türk halkı için doların seviyesi çok önemlidir.

  • wers17 Mayıs 2018 13:28

    herkesde para bitti muhabbeti yapıyor devleti yediler bitirdiler diyor fakat tüm partiler ekonomi yerine size bunu şunu verecez diyor .....madem para yok nereden vereceksiniz

  • Okie Dokie17 Mayıs 2018 13:21

    Eserinle gurur duy TCMB başkanı Çetinkafa. Türkiye batık Arjantin ve Ukrayna ile aynı kategoriye düştü.

  • Mg17 Mayıs 2018 13:10

    Türkiye etkilenmez, seçime kadar...Seçimden sonra benzin biriken ÖTV'nin ilavesiyle en az 7 TL'ye, enflasyon TÜİK makyajına rağmen % 15'e faizler emirle % 8'e dolar 6'ya fırlar...Bankalardaki mevduat ve dövize sınırlama getirilir! Sonrası tufan...