E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİstanbul’da kim önde---

İstanbul’da kim önde

İstanbul’da kim önde
19 Ekim 2013 - 13:41 borsagundem.com

Yerel seçimlere 5 ay kala durum ne? İktidar ve muhalefet kiminle yarışa girecek? İşte yanıtları…

Yerel seçimler yaklaşırken, tansiyon da yükseliyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de heyecan büyük. Kim aday olacak, partililer kimi istiyor henüz kesinleşmiş değil. Ancak kulisler de boş değil. Fatih Altaylı da Habertürk’teki köşesinde 5 ay kala İstanbul’u yazdı…
**
Önümüzdeki yerel seçimin en büyük meydan muharebesi İstanbul'da yaşanacak gibi görünüyor.
Ankara'da AK Parti ayaklarını yere sağlam basıyor. Ciddi bir üstünlüğü var. CHP çok "değişik" bir hamle yapmazsa Ankara'yı AK Parti'nin alması kesin gibi.
Bunu değiştirebilecek tek hareket, CHP'nin Mansur Yavaş'ı aday göstermesi ve AK Parti'nin de Melih Gökçek'i aday göstermemesi olabilir.
Aksi takdirde Ankara, AK Partili bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile yola devam edecek gibi görünüyor.
İzmir'de ise durum tam tersi.
CHP seçimi kesin alacak. Aziz Kocaoğlu'nu aday gösterirse çok rahat alacak.
AK Parti ise yüzde 99.9 olasılıkla Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı aday gösterecek. Çünkü AK Parti'nin İzmir'de en fazla oy alabilecek adayı Yıldırım ama o bile kazanacak gibi durmuyor.
Bazı AK Partililerin, CHP'nin aday göstermemesi halinde Kocaoğlu'na teklif götürmek gibi bir niyetleri olduğunu duyuyorum ama Kocaoğlu'nun bu teklife "evet" demeyeceğini de duyuyorum.
İstanbul'da ise işler biraz daha karışık.
İstanbul'un bu düğümünü çözmek üzere, bayram öncesi "özel" bir araştırma istedim.
ADAYSIZ AK PARTİ ÖNDE
İstanbul'da genel seçimlerde AK Parti'ye oy vereceklerin oranını sorduk önce.
Bu oran yüzde 49.3 çıktı.
Ardından hiçbir aday adı olmaksızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vereceklerini sorduk ankete katılanlara.
Burada AK Parti biraz daha yükseldi ve oy oranını yüzde 51.9'a çıkardı.
Ardından AK Partili seçmenlere, "AK Parti'nin adayının kim olmasını istersiniz?" diye sorduk.
Yüzde 65'i "Kadir Topbaş" yanıtını verdi.
Onu yüzde 7.5'le Binali Yıldırım ve 6.2'lik oranlarla Ali Babacan ile Numan Kurtulmuş takip etti.
AK Parti seçmeni olmayanlara, "AK Parti kimi aday gösterirse oyunuzu AK Parti'ye verirsiniz"dediğimiz zaman Kadir Topbaş yüzde 20.4'lük bir oranla "AK Partili olmayanların oy vereceği AK Partili" olarak öne çıktı. Onu yüzde 4.7 ile Ali Babacan takip etti.
CHP'Lİ SEÇMEN 'SARIGÜL' DİYOR
Genel seçimler söz konusu olduğu zaman sorduğumuz deneklerin yüzde 32.7'si oyunu CHP'ye vereceğini söylüyor.
Aday ismi belirtilmeden sorduğumuz zaman CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıseçiminde CHP oylarını 2 puan artırarak yüzde 34.3'e çıkartıyor.
Ardından CHP seçmenine "Büyükşehir adayı kim olmalı?" sorusunu yönelttik.
Orada da yüzde 71.5 ile Mustafa Sarıgül'ün ismi öne çıkıyor.
Onu yüzde 12 ile Gürsel Tekin takip ediyor. Can Ataklı diyenlerin oranı ise yüzde 5.6.
Yine CHP seçmenine, "Sarıgül mü, Gürsel Tekin mi aday olmalı?" sorusu yöneltilince alınan yanıtlar şöyle: Yüzde 85 Mustafa Sarıgül, yüzde 15 Gürsel Tekin.
Bu soru genel seçmene sorulduğu zaman "CHP'nin İstanbul adayı Sarıgül olmalı" diyenlerin oranı yüzde 50.2.
Kısacası, İstanbullu seçmen İstanbul yarışının Kadir Topbaş ile Mustafa Sarıgül arasında geçmesini istiyor.
DÜELLOLARDA SONUÇ NE OLUR?
AK Parti adayının Kadir Topbaş olması kesinleşirse, Topbaş'ın CHP adaylarıyla gireceği düellolar adaya göre çok farklı sonuçlar veriyor.
Eğer CHP'nin adayı Gürsel Tekin olursa Kadir Topbaş, AK Parti oylarını hayli yükseltiyor ve 54.1 oy oranına ulaşıyor. CHP'nin oyları ise düşüyor ve 31.2'ye geriliyor.
CHP aday olarak Can Ataklı'yı tercih ederse Kadir Topbaş'ın oyları daha da yükseliyor ve 54.8'e çıkıyor, CHP oyları ise 31.1'e geriliyor.
Kadir Topbaş'ın karşısına Sarıgül'ün çıkması halinde ise tam anlamıyla kafa kafaya bir sonuç görülüyor.
CHP'nin Sarıgül'le alacağı oy oranı yüzde 46'yı aşıyor, AK Parti ise yüzde 45'e geriliyor.
Ancak aradaki fark o kadar az ki, bunu anketlerin standart sapması içinde görmek mümkün.
Yani kimin kazanacağı hiç ama hiç belli değil.
Fotofinişle bitecek bir yarış ortaya çıkıyor.
Tabii burada ilçe belediyeleri için partilerin göstereceği adaylar belirleyici olacak.
Yani AK Parti'nin Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy gibi bölgelerde, CHP'nin de Esenler, Bağcılar, Sultanbeyli gibi yerlerde göstereceği adaylar önem kazanacak.
Bu arada yaptırdığım ankete katılanların yüzde 35'lik bir oranı Sarıgül'ün aday olmayacağına inanıyor.
Bunlara göre Sarıgül, İstanbul'a aday olmayacak ve Kılıçdaroğlu'nun yerel seçimlerdeki başarısızlığının ardından CHP'nin başına geçme hamlesi yapacak.
Fakat bence tüm bunları konuşmak için daha çok erken.
Seçimlere yaklaşık 5 ay var ve bunca yılın tecrübesiyle biliyorum ki, siyasette 1 gün bile uzun bir süre.  (FATİH ALTAYLI – HABERTÜRK)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÇEKBİR KÜREK.20 Ekim 2013 21:25

    Bizler yalakacı değiliz akpye oyumuzu verdik ama şimdi sarı güldiyoruz bakalım seçimlerde o yüzde 50 yigöreceğiz çünki benvede irçok arkadaşım SARIGÜLE oylarımızı vereceğiz.nerden baksanız İSTANBULDAN 1,000,000, oy gelecek.ozaman göreceğiz AK,MI yaman GÜL,mü yaman sizler bizlerihiçe sayıyorsunuz insan birkere düşünür bu AKP ye oyları kimler verdide bizde bunlarlan DALGA geçiyoruz geçin,geçin bakalım iş sandıkta bitecektir.ozamandaböyle konuşupta yazılar yazamıyacaksınız yağcılar sınıfı.

  • Sarıgül Tek Geçer20 Ekim 2013 12:44

    Sarıgül İstanbul için yapacağı icraatlarla Akp'nin tüm adaylarına açık ara fark atar.Akp belediyesi çiçek, lale dikmekten, yandaşlarını zengin etmekten başka birşey yapmamıştır.İnşallah Sarıgül olur, İstanbul bu kötü yönetimden kurtulur.

  • ?20 Ekim 2013 12:41

    Sarıgül tulum götürür, diğerleri nal toplar.İstanbul trafiğini bu hale getiren Akp zihniyetidir.Yıllardır Metro'ya hiç bir yatırım yapmayan Akp belediyesi, trafiğin içinden çıkılamaz bir hal aldığını görünce Metro'dan başka çözüm olmayacağı dar kafalarına Dank etti.Metro için çok geç kalındı. İstanbul'a göçün durması şart. Bu şehir bu nüfusu ve trafiği kaldıramaz.Her gün trafik çilesi artarak büyüyor. Akp belediyesi tek bir çözüm üretemiyor.

  • ..20 Ekim 2013 09:04

    parti ileişim yok. ben gerçeken çalışıp, dunya medeniyetler seviyesine getirene oy vermek isterim. şuan dunya medenıyetler seviyesinin çok altındayız. yaptık ettık yapıyoruz densede, afrikalı gibi bulgura, pilava aç insanlarla dunya sevıyesıne gelmez bir ulke... tv lerde bir bunlar var, diğe ryanda dev proje dıye yabancıya ihale ile verilen dunya için bait, bizler için zor projeler var. tezat çok. şow programına dondu meslis.

  • SÖZLERİNİZİ TUTUN.19 Ekim 2013 20:14

    Evet hücran bende bir akp,li olarak bu belediye seçimlerinde kendi oturduğum ilçemde geçen seçimleri akp 180 oylan kazandı bende bir akp li olarak oylarımızı onlara verdik ama şimdi ise seçimlerde yani belediye seçimlerinde CHP tisine oylarımızı atacağız hiç değilse aradaki farklar kapanırdabu sefer ilçemizi chp tisi kazanır.ben sağgörüşlüyüm ama hayatımda ilk defa bir sol partiolan sayın kılıçtaroğluna vereceğiz.bu nefretimiz sayın başbakandan kaynaklanıyor ben yüzde 50 nin başbakanıyım dediğinde bende onların içindeydim ama yaptıklarını hiçte hoş karşılamadım.ve benim gibi düşünen birçok arkadaşım bu belediye seçimlerinde CHP tisine oylarını vereceklerdir ama genel seçimlerde bizler MHP tisi diyoruz. tabi onuda zaman gösterecektir.eğer CHP tisi belediye seçimlerini kazanıpta iyi işler yaparsa ozaman işler tamamen değişir.bizler bu ülkenin başına gelenlerden DÜRÜST olmalarını vede verdikleri sözleri tutmalarını istiyoruz.erdoğan gibi olmasın.

  • hürcan19 Ekim 2013 13:56

    herkes kendi partisini adayına oy veriyor bu bir gerçek. chp'nin adayı kim olursa olsun aynı oyu alır yani akp'ye vermek istemeyenlerin mecburiyeti chp.