Ana SayfaPiyasaİstanbul finansal ürünlerin satıldığı kapalı çarşı---

İstanbul finansal ürünlerin satıldığı kapalı çarşı

1 / 4
İstanbul finansal ürünlerin satıldığı kapalı çarşı
23 Nisan 2014 - 03:07 www.borsagundem.com

ABD'nin New York şehrinde düzenlenen "İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör" isimli forum dizisinin ikinci etkinliğinde konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, İstanbul'un bölgesinde önemli bir merkez konumunda olduğunu, küresel boyutta bir merkez haline gelmek için de çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Turhan, NASDAQ OMX'le gerçekleştirilen işbirliğinin bir son değil, sonun başlangıcı bile değil, olsa olsa başlangıcın sonu olduğunu dile getirerek, "Bu ortaklık sadece teknoloji ortaklığı gibi düşünülse de aslında öyle değil. NASDAQ Borsa İstanbul'un yüzde 5'ini satın aldı. Dolayısıyla bu uzun dönemli bir yatırım" diye konuştu.

Borsa İstanbul'da her türlü finansal ürünün bir arada bulunabileceğine işaret eden Turhan, "Borsa İstanbul adeta finansal ürünlerin satıldığı bir kapalı çarşı" benzetmesini yaptı.

Turhan, 2002'den 2012'ye kadar Türkiye'de milli gelirin 3,5 katına çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu gayet hızlı bir büyüme. Bu kadar hızlı bir büyüme olduğunda normalde gelir dağılımının bozulmasını bekleriz ancak Türkiye'de gelir dağılımı iyiye gitti. Bildiğimiz kadarıyla dünyadaki tek örnek. Bu, hükümetin izlediği sosyal politikalar sayesinde gerçekleşti. Türkiye'de özellikle kızların eğitimine verilen önem arttı. Yaşlılara ve engellilere, psikolojik destek isteyenlere yapılan yardımlar, sağlık ve sosyal güvenlik konularında da önemli bir ilerleme kaydediliyor."

"TÜRKİYE'DE ÖZEL SEKTÖR KENDİSİ İÇİN ÇOK İYİ BİR GELECEK GÖRDÜ" 

Turhan, yatırım noktasında hükümetler para harcamadıkça özel sektörün harcadığını, özel sektör para harcamadığında ise hükümetlerin harcadığını vurgulayarak, "Türkiye'de özel sektör kendisi için çok iyi bir gelecek gördü. Türk ihracatçıları dünyaya yaptıkları ihracatı artırdı. İhracattaki bu artışın da üretimdeki artışla meydana geldiği görülüyor" ifadelerini kullandı.

Orta sınıf geliştikçe daha iyi bir demokrasinin ortaya çıktığını aktaran Turhan, "Gittikçe büyüyen bir orta sınıf, dünyanın geri kalanıyla bir arada bulunma şansı... Türkiye her zaman Birleşmiş Milletler'in uluslararası kurallarına uyan bir ülke. Tüm bunlar ileriye yönelik pozitif noktalar. Negatif taraflarımızı da biliyoruz. Ben işe başladığımda ilk yaptığım şey Küresel Finans Merkezleri Endeksi'ne bakmak oldu. O zaman sıramız 74'tü, geçen sene 44'e yükseldik ve şimdi 47. sıradayız" bilgisini paylaştı.

Turhan, diğer rakiplerinden farklı olarak Türk ekonomisinin çok çeşitlendirilmiş durumda olduğunu aktararak, "Şu anda Avrupa'da satılan 3 buzdolabının 1 tanesi Türkiye'de yapılıyor. Örneğin Peru'ya küçük kamyonlar satıyoruz. Bu, çok esnek ve çok rekabete müsait bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Türk ekonomisinde özel sektörün önemli bir payı vardır" şeklinde konuştu.

İstanbul'un her anlamda oldukça kuvvetli bağlantılara sahip bir konumda bulunduğunu vurgulayan Turhan, amaçlarının Borsa İstanbul'un sadece bölgedeki değil dünya çapındaki rolünü kuvvetlendirmek olduğunun altını çizdi.

Borsa İstanbul'un son 2 sene içerisinde finansal performansının çok başarılı olduğuna değinen Turhan, "Net operasyon karımızı neredeyse 2 katına çıkardık. Çok kısa bir süre öncesine kadar kar amacı gütmeyen bir kamu kuruluşuyduk ancak şimdi herşey değişti, biz de değiştik" dedi.

KOBİ'lere oldukça önem verdiklerini, sermaye piyasalarına katılımları ve halka açılmalarını desteklediklerini dile getiren Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiçbir ülke yok ki, Türkiye oraya bir şey satıyor olmasın. Batı en büyük pazarımız. Buradaki iş dünyası ABD'ye ihraç edilen ürünlerin kesintisiz ve devamlı aynı kalitede olmasını istiyor. Finansman tutarları o kadar büyük ki, zaman zaman bu tutarlar şirketlerin kendi imkanlarının üzerine çıkabiliyor. KOBİ ölçeğindeki firmalar, büyük ölçekli firmalar gibi yurtdışı finansman kaynaklarına kolaylıkla ulaşamamakta. Bu yüzden KOBİ'ler için tek çözüm sermaye piyasaları. Biz, Borsa İstanbul olarak KOBİ'ler için bir sistem kurduk. Herhangi bir şirket kolaylıkla bu sisteme dahil olabilir."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)