E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail ile Rusya anlaşmaya yakın---

İsrail ile Rusya anlaşmaya yakın

İsrail ile Rusya anlaşmaya yakın
02 Haziran 2018 - 08:06 borsagundem.com

Suriye’nin güneybatısındaki İran askeri varlığından rahatsız olan İsrail’in, Rusya ile uzlaşmaya vardığı iddia edildi

İsrail, kendi sınırına yakın olan Suriye’nin güneybatısındaki İran güçlerinin ve başta Hizbullah olmak üzere İran’ın müttefiki olan çeşitli silahlı grupların uzaklaşması talebini Rusya ile görüşüyor. Önceki gün İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir telefon görüşmesi yapılırken, Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Lieberman, “Rusya’nın sınırlarımızın güvenliği konusunda beklediğimiz anlayışı göstermiş olması bizim için son derece değerli. Özellikle İsrail’in Suriye ile olan sınır bölgesiyle ilgili hassasiyetimizi paylaşıyorlar” dedi.

KADEMELİ ÇEKİLME İDDİASI

Şoygu da “Biz Rusya olarak Suriye güney sınır bölgelerindeki durumu bütün olarak ele almak istiyoruz. Suriye’nin hem Ürdün, hem İsrail ile sınırları, gerilimi azaltan çatışmasızlık bölge planı çerçevesinde ele alınmalı ve çalışmalar buna göre yapılmalı” diye konuştu. Londra’da yayımlanan Arapça gazete Asharq Al-Awsat, Rus bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail’in Suriye yönetimine ait merkezleri vurmadığı sürece Suriye’de operasyon yapmasının Moskova tarafından kabul gördüğünü yazdı. İsrail basınında Haaretz gazetesi, bunu Rusya’nın, Suriye’deki İran hedeflerini vurması için İsrail’e ‘yeşil ışık’ yaktığı şeklinde yorumladı. Habere göre, Rusya, İran’ın İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nin BM gözetimindeki çatışmasızlık alanında ilk başta 20 km uzaklaşmasını garanti etti. Daha sonra İran ve müttefiklerinin sınırdan uzaklığı 60 ila 70 km’ye çıkacak. Rusya, Suriye ordusunun ele geçirdiği bölgelere Rus güçlerin yerleştirilmesini istiyor. 
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İran askerlerinin ve Lübnan merkezli Hizbullah grubunun savaşçılarının, Suriye’nin güneyinden ayrılmaya hazırlandığını bildirdi. Ancak sahadaki İran’ın müttefiklerinden bir yetkili, bu iddianın doğru olmadığını savundu.

ABD HTŞ'Yİ LİSTEYE ALDI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) terör listesine aldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü listesinde yer alan El Nusra’nın organizasyon yapılanmasında bir düzenlemeye giderek Heyet Tahrir Şam ve diğer müttefiklerinin de listeye dahil edildiği belirtildi. Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de El Kaide bağlantılı El Nusra’nın organizasyonunu, Heyet Tahrir Şam ve diğer isimlerini de kapsayacak şekilde değiştirdi. Bu isimler, El Nusra’nın bünyesinde yer alan yabancı terörist olarak listeye eklendi” ifadeleri kullanıldı. Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales, El Kaide terör örgütünün ismini değiştirerek ABD’yi kandıramayacağını ve örgütün hangi ismi seçerse seçsin kurtulamayacağını söyledi.(Nerdun Hacıoğlu/Hürriyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)