E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİslami finans hız kesmeden büyümeye devam ediyor---

İslami finans hız kesmeden büyümeye devam ediyor

İslami finans hız kesmeden büyümeye devam ediyor
21 Ekim 2014 - 12:05 borsagundem.com

SP İslami Finans Bölümü başkanı Mohamed Damak, islami finansta yaşanan yükselişi ve sektörün önündeki engelleri değerlendirdi

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ


Kredi derecelendirme kurumu SP’nin İslami Finans Bölümü başkanı Mohamed Damak, SP’nin 2015 Global İslami Finans raporuyla ilgili röportaj verdi.

Röportajda islami finansta gözlemlenen yükselişten ve endüstrinin dünyadaki dağılımından bahseden Damak, son rapordan veriler paylaştı.

Dünyadaki islami finans endüstrisinin 1,8 trilyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirten Damak, sektörün son beş yıl içerisinde yüzde 17 büyüdüğünü ve aynı büyüme rakamları sürdürülürse sektörün 5 yıl içerisinde 3 trilyon dolara kadar büyüyebileceğini söyledi.

İslami finans endüstrisinin körfez ülkeleri ve Malezya’da yoğunlaştığına dikkat çeken Damak, son bir yıl içerisinde İngiltere, Güney Afrika, Lüksemburg ve Senegal’in sektöre adım attığını söyledi.

Sektördeki finansal ürünlerin yüzdesel oranlarına değinen Damak, sektörün yüzde 80’inin İslami bankalarca domine edildiğini, geriye kalan yüzde yirmilik kısmın ise yüzde 15’inin sukuk (islami bono), yüzde 5’inin tekaful (islami sigorta) ürünlerinden oluştuğunu belirtti
İslami finansta son yıllarda yaşanan büyümenin üç nedeni olduğunu belirten Damak, büyümenin nedenlerini açıklarken ilk olarak islami finans ürünlerinin alternatif ürünler arayan insanlar için önemli bir pazar haline geldğini belirtti. 
İkinci olarak insanların islamın beş şartına gönülden bağlı olduğunu belirten Damak, finansal ürün tercihinde bunun önemli bir rol oynadığını belirtti. Damak,sektördeki büyümeyi tetikleyen son unsur olarak bazı bölgelerde islami ürünlere olan talebin çok yüksek oranlara varmasını gösterdi. Goldman Sachs verilerine atıfta bulunan Damak, orta doğuda islami finans ürünlerine talebin yüzde 87’ye vardığını belirtti.

İslami finans sektörünün önündeki engellerin üzerinde de duran Damak, sektörde global düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguladı.  Basel 3 kriterlerinin global düzenleme için önemli olduğunu ve sağlıklı likit enstürmanlar yaratmak için Basel 3’ün dikkate alınması gerektiğini söyledi. 
Konuşmasında standartlaşmanın sektörde henüz geçekleşmediğine değinen SP İslami Finans Bölümü başkanı, farklılaşan lokal eğilimlerin global bir endüstri kurulmasını engellediğinin altını çizdi.
Sektördeki büyümenin önündeki en önemli engellerden birisinin yetişmiş insan miktarındaki azlık olduğunu söyleyen Damak, finansal eğitimi olan ve islamı-islami finansı bilen insanlar yetiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)