E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları​İskoçya "Braveheart" diyecek mi?---

​İskoçya "Braveheart" diyecek mi?

​İskoçya Braveheart diyecek mi?
18 Eylül 2014 - 16:28 borsagundem.com

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu öncesi anketler 'Hayırcılar'ın önde olduğunu gösteriyor

İskoçya, 307 senedir Birleşik Krallıkta; İngiltere, Kuzey İrlanda ve Galler ile beraber yaşamaktadır. İngiltere’nin kuzeyinde yer alan İskoçya, yüzölçümü olarak Birleşik Krallığın yüzde 32 sini ve nüfus olarak da yüzde 15ini içermektedir.

Bugün Birleşik Krallıkta özel bir gün olacak. Özgür İskoçya’nın; İskoç halkı için ne kadar değerli olduğunu bugün yapılacak bağımsızlık referandumuyla belirleyecektir. 20.Yüzyılın başında dağılmaya başlayan Birleşik Krallık bölünmeye devam mı edecek bu gece belli olacak. 16 yaş üstü 4 milyondan fazla İskoç’un bugün 32 bölgede saat 24:00’e kadar oy verme işlemi gerçekleştirilecek. TSİ gece 12’de sonlanacak referandum sonrasında oluşacak tablo bağımsız İskoçya mı, yoksa Birleşik Krallığın bir parçası olarak devam mı olacak bunu göreceğiz.

Üç haftadır açıklanan anketlerde genel olarak kafa kafaya çıkan referandum da “Bağımsızlığa Hayır” diyenlerin bir adım önde olduğu görünüyor. YouGov anketinde hayırcıların %52 - %48 oranıyla, Survation anketinde ise hayırcıların %53 - %47 oranıyla önde olduğunu görüyoruz. Ancak anketlerde gözükmeyen farklı bir detay ise kararsızların yaklaşık olarak yüzde 5 ile yüzde 8 arasında olduğudur. Kısaca bağımsızlık sürecini kararsızlar belirleyecektir.

İskoçya, Birleşik Krallık ekonomisinin yüzde 25ine tekamül etmektedir. İngiltere’de çalışan işçilerin büyük kısmının İskoç olduğunu da biliyoruz. Ayrıca İskoçya’nın özellikle kuzey ve batısındaki Kuzey Denizi’nde bulunan gaz ve petrol rezervleri, bölgenin en değerli zenginlikleridir. Genel olarak baktığımız zaman İskoçya’nın Birleşik Krallık’ta ekonomik açıdan önemi büyüktür. İngiltere dünyanın 6. Büyük ekonomisi olarak devam ediyor. Ancak İskoçya’nın birleşik krallıktan ayrılması hem ekonomik gücünü hem de G7’deki yerini sarsacaktır. Bir diğer husus ise bağımsız İskoçya gerçekleşmesi durumunda İngiltere’nin borcunun İskoçya’ya nasıl yansıyacağı bilinmiyor. İskoçya’nın burada borcun bir kısmını üstlenip üstlenmeyeceği soru işaretidir. Ancak bu borcun nasıl dağıtılacağı da şu anda bilinmemektedir.

İngiltere’de ayrıca 2017 yılınca çok daha önemli bir konu gündeme gelecektir. İngiltere’de 2017 yılında Avrupa Birliği’nde kalınıp kalınmayacağına dair referandum gerçekleşecektir. Bağımsız İskoçya’nın gerçekleşmesi durumunda, AB’de kalmayı sert şekilde destekleyen İskoçların bu seçimde İngiltere’de oy kullanmayacağı biliniyor. Bu durumda İngiltere’nin AB ile bağları koparabileceğine bir sinyal olabilir. Şu anda Avrupa Bölgesi’ni tedirgin eden en önemli husus da budur.

Bir diğer önemli husus ise Birleşik Krallığın para birimi olan sterline ne olacağı. İngiltere Başbakan’ı Cameron’un net şekilde belirttiği bağımsız İskoçya’nın sterlini kullanamayacağı bir diğer belirsiz başlık olarak gündemimizde yer almaktadır. Ayrıca ülke GSYİH’nın yüzde 25ini oluşturan İskoçya’nın sterlinden ayrılması sterlin üzerinde büyük kayıplara neden olacaktır. Tahmini değer kaybının yüzde 10 olması beklenirken, İngiltere’de oluşacak istikrar kaybı, Avrupa Birliği’nden vazgeçilmesi ve işgücü kaybı sterlin üzerinde daha sert hareketlere neden olabilir.

Eninde sonunda bağımsız İskoçya’nın oluşacağı gözükmektedir. Bu referandumda “Hayır” diyenlerin az farkla kazanması durumunda, milliyetçilerin bağımsızlık yolunu daha da kamçılaması beklenmektedir. Er yada geç sonunda bu bağın kopması gerçekleşecektir.

İNFO YATIRIM
http://www.infoyatirimfx.com/

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)