E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIŞİD ile savaşta Suriyeli kürtlerin rolü artıyor---

IŞİD ile savaşta Suriyeli kürtlerin rolü artıyor

IŞİD ile savaşta Suriyeli kürtlerin rolü artıyor
23 Ekim 2014 - 11:15 borsagundem.com

Wall Street Journal’da yayınlanan yazıda Suriyeli kürtlerin uluslararası camia için bölgedeki en güvenilir partner olduğu iddia edildi

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street Journal yazarı Joe Parikinson, dün yazdığı yazıda Irak ve Suriye kürtlerinin IŞİD ile savaşmak üzere bu hafta bir araya gelmeye başladıklarını ama bu durumun Türkiye’de tedirginlik yarattığını yazdı.

Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel yönetimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada 150 tane ağır silahlı askerlerini Kobani’de konuşlandırdığını söylemişti. Kürt askerlerin Türk topraklarından transit geçiş yaparak Suriye’ye geçmesi hem Türkiye hem de Irak’ta tartışmalara sebep oldu. Parkinson, yazısında yıllardır PKK ile savaşan Türk devletinin geçiş izni vermesinin iç politikada sıkıntı yarattığını ve Irak’ta bağımsızlık talebinde bulunacak bir Kürt nüfusunun Irak yönetimini korkuttuğunun altını çizdi.

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barham Salih IŞİD ile savaşta Kürtlerin uluslararası camiaya en çok yardımcı partner olduğunu belirtmişti.

Parkinson, yazısında Kürt peşmergeleri Kobani’ye yerleştirmek üzere bir hafta süren görüşmeler yapıldığını ve Kürt askerleri bölgeye yerleştirmek için Irak Kürt Bölgesi devlet başkanı Mesut Barzani ile Suriyeli kürtler arasında enerji paylaşımı anlaşmasının imzalandığını belirtti. 

Barzani’yi Türkiye’nin müttefiki olarak tanımlayan Parkinson, Barzani’nin peşmergelerin transferini desteklediğini yazdı. Ancak Ankara’nın Suriye’li kürtlere düşman gözüyle baktığını belirten Parkinson, Suriyeli kürtler ile PKK’nın ilişkili olduğunu ve PKK’nın Amerika ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak tanımlandığının altını çizdi.

Bölgedeki kürt nüfusunun uluslararası camia tarafından IŞİD ile savaşta partner olarak kullanılmasının Türkiye’de tartışmalara sebep olduğunu belirten Parkinson, Türkiye’nin geçmişte PKK ile savaşta  40 bin kayıp verdiğini ve geçmiş acıların sert tartışmalara sebep olduğunu belirtti.

Kobani’de IŞİD’in Kürtleri öldürmesine Türk hükümetinin sessiz kalmasına tepki gösteren 40 kürt gösteriler esnasında hayatını kaybetmişti.

Kobani’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye’deki 15 milyon kürdün hükümete karşı taraf aldığını belirten Parkinson, hükümetin hem kürtlerin hem de PKK karşıtı türklerin taleplerini aynı anda yerine getirmesinin mümkün olmadığını yazdı.

Suriyeli kürtlere bölgede önemli görevler verilmesi konusunda ABD ve Türkiye hükümetinin görüş ayrılığı içerisinde olduğunu belirten Parkinson, Washington’un bölgesel istikrarı sağlamak için Suriyeli kürtlerle birliktelik yaptığını  belirtti.

Jamestown Foundation üyesi Wladimir Van Wilgenburg geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kürtlerin herkesin beklediğinden daha çok görevi üstlendiğini ve Türkiye’nin reaksiyonu ne olursa olsun kürtlerin sınır ötesi uzlaşmalarını artabileceğini belirtmişti.

Yazısında Washington Enstitüsü Irak-Suriye direktörü Michael Knights’ın görüşlerine de yer veren Parkinson, bölgedeki silahlı kürt askerlerin sayısında artışlar olabileceğini belirtti. Knights, Kobani ile ilgili yaptığı değerlendirmede bölgeye yerleştirilen 150 peşmergenin politik bir sembol olarak önem teşkil edeceğini ama 150 peşmergenin IŞİD ile savaşmak için yeterli olmayacağını vurgulamıştı.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)