E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket Haberleriİran'a ambargo kalktı, Gübretaş'a iş açıldı---

İran'a ambargo kalktı, Gübretaş'a iş açıldı

İran'a ambargo kalktı, Gübretaş'a iş açıldı
19 Ocak 2016 - 16:16 borsagundem.com

Gübretaş İran'daki ambargonun kalkmasıyla ciro ve kâr artışı bekliyor

İran'da iştiraki Razi Petrochemical ile faaliyet gösteren Gübretaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, İran'a yönelik ambargonun kalkmasının ardından, önümüzdeki dönemde İran’da ve bölgede uygun yatırım fırsatları oluştuğunda bunu değerlendirebileceklerini söyledi.

Ambargoların kaldırılmasıyla ayrıca, lojistik ve navlun başta olmak üzere operasyonel maliyetlerde azalma, pazar alanlarında genişleme, piyasa fiyatlarıyla satış imkanı ile buna bağlı ciro ve kârlılık artışı beklediklerini kaydeden Güvendi, fosfat kaynaklarıyla ilgili yurtdışı yatırımı arayışlarını da kısa vadede sonuçlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Gübretaş, İran'da yüzde 48.88 bağlı ortaklığı Razi Petrochemical ile faaliyet gösteriyor. Gübretaş'ın konsolide cirosu dokuz aylık dönemde 2.27 milyar lira olurken, cironun yaklaşık yarısı İran operasyonundan elde edildi.

İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının şirkete etkileri ile ilgili Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Güvendi, "Razi Petrokimya açısından operasyonel maliyetlerin azalması, pazar alanlarının genişlemesi ve piyasa fiyatlarıyla satış imkanı, üretimde kapasite kullanım artışı ile satış karlılığının yükselmesi, buna bağlı olarak ciro ve kârlılık artışı bekliyoruz" dedi ve ekledi: "İran’la ilgili risk algısının değişecek olması ve risk primlerinin düşmesi de dolaylı olarak Razi Petrokimya’nın değerini yükseltecek ve durum Gübretaş finansallarına da pozitif olarak yansıyacak."

Razi'nin pazar seçenekleri artacak

Yeni dönemde Razi'nin pazar seçeneklerinin de artacağını belirten Güvendi, "İran’daki bağlı ortaklığımız ürünlerini uluslararası piyasalarda daha rahat ve piyasa fiyatlarında satabilecek. Yeni pazarlara ulaşmanın yanı sıra ihracattaki taşıma maliyetlerinin düşecek olması ve para transferlerindeki kolaylıkların pozitif katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi. Güvendi, kapasite kullanım oranının da artmasını beklediklerini ifade etti.

Gübretaş'ın dokuz aylık faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Razi'nin kapasite kullanım oranı yüzde 47.9 seviyesinde bulunuyor.

Tesis yatırımlarını hızlandıracak 

İran'da devam eden tesis yatırımları olduğunu hatırlatan Güvendi, ambargo sonrası dönemde yedek parça temininin kolaylaşmasının bu tesis yatırımlarını hızlandırıp daha etkin hale getireceğini söyledi.

Güvendi, "Önümüzdeki dönemde, İran’da ve bölgede uygun yatırım fırsatları oluştuğunda bunu değerlendirebiliriz. Bu çerçevede zaten Razi Petrokimya’da kazandığımız uluslararası tecrübe ve özgüvenle özellikle fosfat hammadde kaynağına sahip bir yerde yatırım arayışımız uzun süredir devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Kuzey Afrika ve Ortadoğu kuşağı, fosfat rezervleri açısından oldukça zengin yataklara sahip ülkeler. Uzun zamandır arayışında olduğumuz fosfat kaynaklarıyla ilgili yurtdışı yatırımı kısa vadede sonuçlandırarak artık finalize edebilmeyi hedefliyoruz. 2016 yılındaki en önemli gündem başlıklarımızdan biri fosfatlı ürünlerle ilgili yurtdışı yatırım olmaya devam edecek."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 163,00
En Yüksek: 177,90
En Düşük: 160,50
Değişim -1,87 %
FK: 119,20
PD / DD: 7,68
İşlem Hacmi 3.139.092.642
Toplam Adet: 18.581.653
Ağırlıklı Ort.: 169,11
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)