E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaIrak'ın durumu petrolü yükseltiyor---

Irak'ın durumu petrolü yükseltiyor

Irak'ın durumu petrolü yükseltiyor
17 Ekim 2017 - 08:49 borsagundem.com

Kuzey Irak'ta Irak Ordusu'nun ilerleyişini sürdürmesi petrol fiyatlarını yukarı çekiyor

Asya borsaları yaklaşan bilanço sonuçlarına ilişkin iyimserlikle güçlü seyrederken; petrol fiyatları, Irak merkezi hükümet güçlerinin petrol kenti Kerkük'ü Kürt Bölgesel Yönetimi güçlerinden almasının ardından bu ayın zirvesine ulaştı. Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin, 25 Eylül'deki Kürt Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumuna karşılık bölgesel Kürt yönetiminin elindeki Kerkük'ü ele geçirmesinin ardından petrol arzına ilişkin endişelerin artmasıyla petrol fiyatları üç haftanın zirvesine yaklaştı. Petrol bakanlığı kaynaklarına göre, Irak kuvvetleri ilerledikçe, Kürt işletmeciler Kerkük'teki iki büyük petrol sahasındaki üretimi günlük yaklaşık 350,000 varil düşürdü. Üretimin kısa süre sonra yeniden başlamasına rağmen, arz aksamaları ve Irak hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki çatışmanın artmasına ilişkin endişeler yatırımcıları tedirgin etti. ABD hafif ham petrolü dün 52.37 dolar seviyesini gördükten sonra 51.78 dolarda işlem görürken; dün 58.47 dolara kadar yükselen Brent petrolü bugün 57.84 dolar ile yatay seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi düne kadar 10 günlük kazanım dizisinin ardından yatay seyrederken, Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi son 12 günde yüzde 10 yükseldikten sonra yüzde 0.1 artıda seyrediyor

DÖVİZ

Dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın sonraki Fed başkanı olarak para politikasını sıkılaştırma yanlısı birine sıcak baktığını gösteren bir haberin ardından hazine getirilerindeki artışın desteğiyle yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Janet Yellen'a göre para politikasında daha fazla sıkılaştırma yanlısı olarak görülen Stanford ekonomisti John Taylor'ın Fed başkanı olmasına sıcak baktığını gösteren bir haberin ardından, ABD tahvil getirileri iki haftanın dip seviyesinden yükseldi. Görüşme planları hakkında bilgi sahibi olan bir kaynağın verdiği bilgiye göre,Trump Fed Başkanlığı için yeni bir aday araştırması kapsamında Perşembe günü Fed Başkanı Janet Yellen ile biraraya gelecek. Dolar endeksi dün yüzde 0.25 arttıktan sonra bugün yüzde 0.05 artışla 93.365'e yükseldi.

PETROL

ABD ve Irak arasında siyasi gerilim varlığını korurken; Irak'ta artan çatışmaların arzı tehdit etmesiyle risk priminin yeniden belirdiği petrol piyasasındaki fiyatları da tırmandırdı. Brent ham petrol vadeli fiyatı dün bir miktar kar satışına rağmen bugün hala 57.82 Dolar ile Cuma günkü kapanışının yüzde 2.5 üzerinde seyrediyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı hafif düşüşle varil başına 51.78 dolarda işlem görürken, Cuma gördüğü değerin yüzde 2 üzerinde bulunuyor.

ALTIN

Altın fiyatları, Ortadoğu ve Kore yarımadasındaki jeopolitik gerilim endişelerinden destek bulmasına karşın, yüksek seyir izleyen doların baskısıyla yatay seyrediyor. Spot altının ons fiyatı hafif değişimle 1,293.24 dolarda bulunurken, ABD altının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.6 düşüşle 1,295.2 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)