E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF'den Merkez Bankası açıklaması---

IMF'den Merkez Bankası açıklaması

IMF'den Merkez Bankası açıklaması
01 Mayıs 2018 - 11:31 borsagundem.com

Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, TCMB'nin gecelik borç verme faiz oranını yükseltme kararını doğru yönde atılan bir adım olarak nitelendirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son sıkılaştırma adımını olumlu bulduğunu belirterek, “TCMB'nin gecelik borç verme faizini 75 baz puan yükseltme kararı, kesinlikle doğru yönde atılan bir adım” dedi.

McGettigan, Türkiye’ye yönelik 4. Madde Konsültasyonun tamamlanmasının ardından IMF'nin Washington'daki merkezinde soruları yanıtladı.

Bu yılın başında atandığı yeni görevinde ilk röportajını veren McGettigan, Türkiye ekonomisinin geçen sene “çok etkileyici” bir büyüme performansı kaydettiğini vurgulayarak, “Geçen sene reel gayri safi yurtiçi hasıla artışı neredeyse yüzde 7,5’e ulaşmakla kalmadı, Türk ekonomisi 1 milyon kişiye istihdam sağladı. Bu gerçekten etkileyici bir performans, darbe girişimi sonrasındaki yavaşlamadan fevkalade bir toparlanma” değerlendirmesini yaptı.

McGettigan, Türkiye’yi G20’nin en hızlı büyüyen ülkesi yapan yüzde 7,4’lük genişlemede hükümetin ekonomiyi canlandırıcı politikalarının belirleyici rol oynadığına işaret ederken, geçici vergi muafiyetleri, istihdam teşvikleri ve kredi garanti fonu gibi adımların başarılı olduğunu ifade etti.

"Türkiye sosyoekonomik göstergelerini çarpıcı şekilde iyileştirdi"

Ülkede son 15 yılda hayata geçirilen yapısal reformların Türkiye’yi diğer yükselen ülkelere kıyasla daha dirençli kıldığını belirten McGettigan, şöyle konuştu.

“Türkiye, 2000’li yılların başında yaşanan krizden sonra uygulanan politikalarla, sosyoekonomik göstergeleri sadece kendi içinde değil, birçok diğer ülkeye kıyasla çarpıcı şekilde iyileştirdi. Buna örnek olarak sadece birkaç istatistik vereceğim. Bu dönemde, Türkiye’de reel gelirler ikiye katlandı ve Türkiye orta yüksek gelir grubuna yükseldi. Fakirlik oranı yarı yarıya düştü. Yaşam beklentisi uzadı. Okula gitme ve mezun olma oranları tüm eğitim seviyelerinde yükseldi. Cinsiyet farkı azaldı. Bunların hepsi önemli başarılar.”

McGettigan, ayrıca Türkiye’nin genç ve artan bir nüfusa sahip olmasının diğer ülkelere kıyasla önemli bir avantaj olduğunu kaydederken, iş gücü piyasasına yönelik reformların bu avantajı güçlendireceğini dile getirdi.

Hükümetin sabit sözleşmeleri daha esnek hala getirmeye, geçici ve yarı zamanlı iş imkanlarını desteklemeye, kadınların iş gücüne katılımını ve çocuk bakım merkezlerine erişimini artırmaya yönelik adımlarının memnuniyetle karşılandığına vurgulayan McGettigan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu reformların tamamıyla uygulanması, iş gücü piyasasının daha da iyileşmesini sağlayacaktır. Ayrıca, kıdem tazminatı reformunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de kıdem tazminatı çok yüksek ve bu iş verenler için büyük yük oluşturuyor. Ücretlerde geriye dönük endekslenme ve asgari ücret artışları da dikkatle ele alınması gereken konular.”

McGettigan, IMF’nin Türkiye’de İş yapma kolaylığını güçlendirecek son girişimleri de kuvvetle desteklediğini ifade ederken, “Bizim bakış açımız, iyi hedeflenmiş ek reformlar için mevcut güçlü konjektürel büyümeden yararlanılmasını öngörüyor. Birçok reform hayata geçirildi ancak daha fazlasına ihtiyaç var” dedi.

"Yüzde 5,5 seviyesinde büyüme aşırı ısınmaya katkı sağlar"

Öte yandan, geçen sene potansiyelin üstüne çıkan büyümenin yüksek enflasyon ve cari açık gibi aşırı ısınma işaretlerini beraberinde getirdiğini öne süren McGettigan, büyümenin yüzde 4’ün üzerinde devam etmesi halinde bu işaretlerin artacağını iddia etti.

McGettigan, hükümetin yüzde 5,5 büyüme tahminine atıfta bulunarak, “Bizim görüşümüz ekonominin bu yıl yüzde 5,5 seviyesinde büyüme devam etmesinin aşırı ısınmaya katkı sağlayacağı yönünde. Elbette, potansiyel büyüme hakkında farklı düşünceler için zemin var. Bu, 4.Madde Konsültasyon görüşmelerindeki ana konulardan biriydi ve bu görüşmeleri sürdüreceğiz“ diye konuştu.

"TCMB'nin kararı doğru yönde atılan bir adım"

Cari açık ve enflasyonun artmasında petrol fiyatları gibi Türkiye'nin kontrolünde olmayan faktörlerin önemli rol oynadığını belirten McGettigan, buna karşın TCMB ve hükümetin kontrolündeki etkenler açısından yapılabilecek çok şey olduğunu dile getirdi.

McGettigan, bu bağlamda, TCMB'nın son sıkılaştırma adımını olumlu bulduğunu vurgulayarak, “TCMB'nın gecelik borç verme faizini 75 baz puan yükseltme kararı, kesinlikle doğru yönde atılan bir adım” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Durum...02 Mayıs 2018 03:14

    Durum artık ne kadar kötü ise, rte nin aksine faiz artışı yapmaya mecbur kalmıslar. Eee boşuna erken seçime gidilmedi, yoksa çok yakında ekonominin battığı çıkacaktı ortaya.

  • mtu02 Mayıs 2018 02:55

    mecbur arttırıyorlar herkes te boyun eğiyor yoksa dolar yeni zirvelere yol alacak. Öyle düşür demeyle düşmüyor tam tersi olsaydı da doların nasıl bir tepki vereceğini beyinsizler bir görseydi

  • kenan01 Mayıs 2018 16:00

    İMF kararı doğru buluyorsa, atılan adım yanlış demektir. sn cumhur başkanının dediğinin tersini yapan , o koltukta oturmamalıdır.

  • Okie Dokie01 Mayıs 2018 17:38

    Seçim sonrası zaten tüm yönetim ve genel müdürleri reis değiştirecek diye söylenti var. hayırlısı.