E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİki ‘kuzey’ piyasaları yeni haftada nasıl etkiler? İşte yanıtlar…---

İki ‘kuzey’ piyasaları yeni haftada nasıl etkiler? İşte yanıtlar…

İki ‘kuzey’ piyasaları yeni haftada nasıl etkiler? İşte yanıtlar…
24 Eylül 2017 - 11:12 borsagundem.com

Kuzey Kore’nin ‘füze’yle, Kuzey Irak’ın ‘referandum’la yarattığı gerginlik bombaları, yeni haftaya nasıl düşer? Uzmanlar Borsagundem.com’a konuştu.

BORSAGUNDEM.COM- ÖZEL HABER

Bir yanda Kuzey Kore, diğer yanda Kuzey Irak…

Bir yanda iki liderin ‘füze’ atışması, diğer yanda Türkiye’nin Barzani’ye tarihi uyarıları…

Yani özetle, küresel piyasalar da diken üstünde iç piyasalarda.

Herkes beklemede…

Geride bırakmaya hazırlandığımız hafta yaşananlar ortada. Doların değer kazanışı, altının çok sürmeyen geri adamı, Almanya’nın Türkiye’ye yönelik çirkin tavrı, S&P’nin Çin’e vurduğu darbe, Moody’s’in İngiltere’yi ‘indirmesi’, ABD Başkanı Trump’un BM’de dünyanın huzurunda “Türkiye’ye teşekkür” etmesi, Erdoğan-Trump zirvesinden ‘teröre karşı ortak mücadele’ kararlılığının çıkması  ve MGK’nın Barzani’ye “Aklını başına al” uyarısı. Beştepe’den gelen sert açıklama, Başbakan Yıldırım’ın, “Anladığı dilden konuşuruz” sözleri, ve TBMM’nin olağanüstü toplantısında ‘tezkerenin kabul edilmesi’ de hafta sonuna damgasını vurdu.

En çok konuşulanlar oldu.

Bundan sonrasına gelince…

Riskler BİST 100 Endeksi’nde yükselişe takoz koyabilir, deniyor.

Peki, düşüş çok devam eder mi?

100 binin altında kalıcı olabilir mi?

Dolar ne yapar?

Yanıtlar geliyor…

Piyasaların usta isimleri iki ‘kuzey’ gerginliğinin gölgesinde yeni haftayı Borsagundem.com’a değerlendiriyor...

KÜRESEL PİYASALARDA K.KORE, İÇ GÜNDEMDE KUZEY IRAK

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR 

Küresl Piyasalarda K.Kore korkusu artarken iç gündemde Irak ana gündem maddemiz..

Geçen hafta neler yaşadık?

* Fed beklendiği gibi faizi artırmadı ancak Ekim ayında aylık 10 bin dolar ile bilanço küçültmeye başlayacağını açıkladı..

* Fed’in bu kararı öncesi yükselmeye başlayan ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş karar sonrası çok sert yükselişlere dönüştü ve borsalarda satış baskısı arttı..

* Dolar tüm para birimleri karşısında değer kazandı.

* Altın yükselen dolar karşısında 1300 dolar ons altına geriledi ancak K.Kore’nin ABD yaptırımları ve sert açıklamalarıyla bu kez hidrojen bombası denemesi yapacağını açıkladı. İşte bu açıklamalar altında gerilemeyi durdurdu..

* Petrol, OPEC toplantısının arz kısıntısını artırma ya da süresini uzatma yönünde bir karar çıkmayarak sonuçlanması ardından hafif yükseldi.

* Alman hükümeti, Türkiye'ye yönelik ekonomik baskıyı artırma amacıyla Alman şirketlerine yönelik Hermes kredi ve yatırım garantilerine üst sınır getirdi.

* S&P Çin’in notunu indirdi

* Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investor Service, İngiltere'nin kredi notunu indirdi. Kurum tarafından Cuma günü yapılan açıklamaya göre İngiltere'nin ülke notu Aa1'den Aa2'ye indirildi ve görünüm negatiften durağana çekildi.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump görüştüler.50 dakika süren görüşme de Suriye ve Irak *nularının ele alındığı açıklandı..

* 27 Eylül’de yapılacak olan MGK 22 Eylül’e alındı..

* Türk Silahlı Kuvvetleri, Silopi-Habur bölgesindeki tatbikatın seviyesini yükseltti. Tatbikatın ikinci safhası ilave birliklerin de katılımıyla devam ediyor.

* Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Silopi-Habur bölgesinde icra edilen tatbikatın ikinci safhasına, ilave birliklerin de katılımıyla devam edildiği belirtildi.

* Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları kapsamında Kuzey Kore'den tekstil ithalatını yasakladığı ve bu ülkeye petrol  ürünleri ihracatını sınırlandırdığı bildirildi.

* Kuzey Irak'taki referandum kararı hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, yaptığı yeni açıklamada 25 Eylül referandumunun ertelenmesi için vaktin kalmadığını belirterek, artık bunun için çok geç olduğunu söyledi.

* IKBY yönetimini bu girişimden vazgeçmeye çağıran MGK bildirisinin son cümlesi ise belki de bildirinin en kritik cümlelerinden birini oluşturuyordu: "Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar."

* Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın IKBY'nin referandum kararına ilişkin,  "Referandum iptal edilmezse ciddi sonuçları olur. Erbil yönetimi bu vahim hatadan bir an önce dönmelidir." açıklamasında bulundu.

Bist 100 Endeksinde yaşananlar ve bu hafta için teknik seviyeler..

Geçen haftayı satış ağırlık geçiren endekste destek noktaların bir bir kırılmasında;

-Fed kararı

-Irak Referandumu

-K.Kore gerginliği

-ABD Tahvil Faizlerindeki yükseliş

-Doların 3.39’dan 3.52 seviyesine yükselişi

-S&P’nin Çin’in notunu indirmesi ve

Tüm bu gerekçeler bahane edilerek beklenen  satışların bir bölümünün  gerçekleşmesiydi..

110.500 seviyesinin 6 kez deneyen ve geçemeyen endekste 110.000 den başlayan satışlar Cuma günü 104.000 seviyesine kadar geri çekilmeyi beraberinde getirdi.. Yaklaşık 6000 puanlık satış esnasında endekste 103.000 seviyeleri de test edildi.. MGK toplantısı ve sonrasında olası tezkere güncellemesi gün boyu fiyatlanmaya devam etti.. Hemen hatırlatalım Irak Tezkeresi daha önce alınmış ve ekim sonunda sona erecek tezkereydi. Referandum kararında Barzani’nin geri adım atmaması süre uzatım kararını öne aldırmış oldu. MHP Genel Başkanı Bahçeli tezkere kararına olumlu cevap vereceklerini açıkladı..

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet'e verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere Cumartesi günü olağanüstü toplandı. Tezkere kabul edildi.

Önümüzdeki hafta Bist 100 Endeksine yön verecek önemli gelişme..

VOLATİLİTE BAZLI TEDBİR SİSTEMİ (VBTS) açıklamasının metni şu şekilde:

Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili kararları uyarınca, Borsamız Pay Piyasasında işlem gören pay senetlerinde, işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla bir tedbir sistemi geliştirilmiştir.

25/09/2017 tarihinden itibaren uygulanacak tedbir sistemi kapsamında; gerekli koşulların oluşması halinde ilgili pay senedinde 15 gün süreyle birinci tedbir olan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri, birinci tedbir uygulanan pay senetlerinde volatilitenin devam etmesi durumunda ise 15 gün süreyle ikinci tedbir olan "Brüt Takas" tedbiri uygulanacaktır.

"Brüt Takas" tedbirinin getirilmesi durumunda, birinci tedbir olan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri de "Brüt Takas" tedbirinin geçerli olduğu süre zarfında uygulanmaya devam edilecektir.

Bist100 Endeksinde Teknik Seviyeler

104.123 seviyesinde geçen haftayı tamamlayan endekste 103.500-101.300-100.500 destekler olarak öne çıkarken yukarı yönlü hareketlenmelerde 105.300-106.500 ve 107.500 öne çıkan hedef değerler olacaktır. Açığa Satış ve Brüt Takas uygulamasının 15 gün süre ile uygulamaya konması yakın takibimizde..

Yeni Haftaya yön verecek önemli olaylar

25 Eylül

AMB Başkanı Draghi’nin Avrupa Parlementosu’nda yapacağı konuşma

-Irak Referandumu

-Tezkere kararı ve Türkiye’nin bu konuda adımları

-Almanya seçim sonuçları

26 Eylül

-Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Euro Bölgesi için reform önerileri açıklaması

-Fed Başkanı Yellen’in Büyüme Beklentileri Değerleme konuşması

-İngiltere Başbakanı May’in ve AB Konseyi Başkanı’nın Breixt görüşmesi

27 Eylül

-Fed Başkanı Brainard'ın konuşması

28 Eylül

-Fed Başkanı Esther'in konuşması

29 Eylül

-TR Hazine 3 Aylık İç Borçlanma Strateji açıklanacak

BORSA İSTANBUL VE TL VARLIKLARINA İLGİ ARTACAK 

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

BIST 100

Gelecek birkaç aylık dönemde yeni bir hikaye bulunana kadar endeksin bir süre zayıf, dalgalı bir görünüm sergileme ihtimalini oldukça kuvvetli görüyoruz.  Yılın son bölümünde ise gelecek yıla yönelik özellikle enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisinin yeniden risk iştahını destekleyeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte yılın geri kalanında 100 bin altındaki rakamlar görülse dahi bunun kalıcı bir trende dönüşmeyeceğini, gelecek yıla yönelik beklentilerin yılsonuna doğru yeniden Borsa İstanbul ve TL varlıklara ilgiyi artıracağını düşünüyoruz. Teknik açıdan baktığımızda ise BIST 100’de izlediğimiz ilk güçlü trend desteği olan Ocak ayından ağustos sonuna kadar devam eden yükseliş trendi geçtiğimiz hafta itibariyle kırıldı. Bu kırılma geçtiğimiz yıl kasım sonunda başlayan ve yine Ağustos sonuna kadar devam eden endeksteki ana yükseliş trendinin de ihlal edilmesine neden oldu. Bu haftanın genelinde bu trendin referans noktası olacağını düşünüyoruz. Bu seviyenin altında kalınması satışların ilk etapta 100-101 bin aralığına kadar devam etmesine neden olabilir. Bu nedenle bu trendin içine dönülmediği sürece endekse temkinli yaklaşmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. 

DOLAR/TL

Yurtiçi ve yurtdışı jeopolitik riskler ve Fed’in bilanço küçültme ile normalleşme sürecine yeni bir soluk daha getirecek olması, yılsonunda bir faiz artışı ihtimalinin yeniden kuvvetlenmesi gelişmekte olan ülkelere olan ilginin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle yılın son bölümünde Dolar/TL’de 3,40-3,65 gibi geniş bir aralıkta dalgalanma görebiliriz. Kısa vadede ise Fed’in aldığı son kararlara rağmen uluslararası piyasada değer kazanmakta zorlanan bir dolar gördük ancak biz kısa vadede bu hareketin yanıltıcı olabileceğini düşünüyoruz. Teknik açıdan da 3,45’teki 22 günlük kısa vadeli ortalamanın altına sarkılmadığı sürece geri çekilmelere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Dolar/TL’de yükseliş hareketinin hızlanması içinse 3,5350 üzerinde kapanışlar görmek gerektiğini düşünüyoruz.  

BANKACILIK HİSSELERİNE YÖNELİK BASKI VE BİST 100 ENDEKSİ   

UĞUR BOZKURT – ALAN YATIRIM ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI

Geçtiğimiz hafta BIST 100 Endeksi, 108,000 seviyesinden 104,000 seviyesine kadar geriledi. %4’e yakın düşüşte, Türkiye hakkında pozitif beklentilerin daha önceden satın alınması paralelinde 110,000 seviyesi sonrasında yükseliş momentumunun azalması, FED’in 10 milyar USD’lik bilanço küçültmesi beklense de 2017 Aralık ayındaki faiz artırımını daha çok üyenin desteklemesi ve 2018 yılında 3 faiz artırım beklentisinin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Ek olarak, FED’in bu toplantısında alınan kararlar gelişen ülke para birimlerinde de değer kayıplarına neden oldu. BIST 100 Endeksi, riskten kaçış eğilimine eşlik etti fakat Kuzey Irak referandumu ile ilgili gelişmeler ve Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye yaptırım açıklamaları da negatif ayrışmasına neden oldu.

Gelecek hafta ise gündem Kuzey Irak’taki referandumun yapılıp yapılmayacağı konusundaki gelişmeler olacak. Yurtdışı piyasalarda FED’in sıkılaşma politikası, yurt içinde ise yüksek enflasyon nedeniyle yüksek faiz ortamının özellikle bankacılık hisselerini baskı altında tutmasının BIST 100 Endeksi’nde yükselişe engel olmasını beklemekteyiz. Bu olumsuzluklara karşın mevcut durumda BIST 100 Endeksi, gelişen ülke piyasalarına göre %31, kendi tarihsel iskontosuna göre ise %18 iskontolu işlem görmekte. Söz konusu belirsizliklerin ortadan kalkması durumunda, BIST 100 Endeksi’nin yeniden yükselişe geçebilir.         

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)