E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIKBY'den Bağdat'ın 'müzakere için referandum sonuçlarının iptali' şartına ret---

IKBY'den Bağdat'ın 'müzakere için referandum sonuçlarının iptali' şartına ret

IKBY'den Bağdat'ın 'müzakere için referandum sonuçlarının iptali' şartına ret
15 Ekim 2017 - 20:43 borsagundem.com

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat merkezi yönetiminin müzakere koltuğuna oturmak için şart koştuğu 25 Eylül'de gerçekleşen referandumun sonuçlarının iptal edilmesi talebini reddetti

IKBY Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) partileriyle birlikte Süleymaniye'nin Dukan ilçesinde üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi.
Iraklı Kürtler bağımsızlığa yüzde 92 destek vermiş, Irak Başbakanı Haydar İbadi ise "meşru olmadığını" söylediği referandumun sonuçlarının iptalini istemişti.
Kürt liderler bu talebi reddederken, Irak merkezi hükümetine yönelik diyalog çağrılarını ise yineledi.
Barzani'nin danışmanı Hemin Hawrami, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Bağdat ile yaşanan krize "barışçıl bir çözüm" aradıklarını ancak Irak ordusunun "askeri tehdit" oluşturması durumunda Kürt peşmerge güçlerini de savunacaklarını belirtti.

Irak Peşmerge'yi yalanladı: Kerkük için süre vermedik

Irak'ta merkezi hükümetin Kürt peşmerge güçlerine tartışmalı bölge Kerkük vilayetinden geri çekilmeleri için tanıdığı iddia edilen süre ise aşıldı.
Peşmerge güçleri, Bağdat yönetiminin yerel saatle Pazar sabaha karşı 02.00'a kadar süre verdiğini söylerken, Irak ise bu iddiayı yalanladı.
Pazar günü Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Sky News televizyonuna konuşan Irak Başbakanlık Ofisi yetkilisi Saad El Haditi, "Süre tanıdığımıza dair hiçbir kanıt yok, ayrıca bu Peşmerge'den bazı komutanların iddiasından ibaret" dedi.

Kerkük'te son durum

Bağımsızlık referandumu sonrası tüm gün gözler tartışmalı Kerkük vilayetinin üzerindeydi.
Hem Irak ordusu hem de Başbakan İbadi, Kerkük'te bir askeri operasyon planlamadıklarını yineleseler de, ordu birimleri buraya konuşlandırıldı. Peşmerge güçleri de, Irak ordusundan gelecek olası bir askeri hamleye karşı hazır bekledi.
Hürriyet gazetesine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı bölgenin "adeta bir saatli bombaya döndüğünü" söyledi.
2014'te Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) tehdit ettiği Kerkük'ün kontrolünü ele geçiren peşmerge güçleri, Irak'tan gelecek "tehditlere" karşı Kerkük'teki pozisyonlarını "bedeli ne olursa olsun" savunacaklarını söylüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı: Kuzey Irak'a 'sınır kapısını kapamadık'

IKBY'deki referanduma tepki gösteren bölge ülkelerinden biri de İran.
Reuters'ın haberine göre, Pazar günü İran'ın Kuzey Irak ile sınır kapısını kapadığı yönünde haberler çıktı ancak İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasimi "iddiaların asılsız olduğunu" açıkladı.
İran, bağımsızlık referandumu öncesi IKBY'ye hava sahasını kapatmış, Bağdat yönetimi ise, IKBY sınırlarını İran ve Türkiye ile koordineli olarak kontrol altına alacaklarını duyurmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)