E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİdlib'e hava saldırısı---

İdlib'e hava saldırısı

İdlib'e hava saldırısı
05 Nisan 2017 - 09:46 borsagundem.com

Gözlemciler, İdlib'de bu sabah beş hava saldırısının daha düzenlendiğini bildirdi

Suriye'nin batısındaki İdlib'de dünyayı ayağa kaldıran kimyasal saldırının ardından bu Sabah yeni hava saldırıları düzenlendi.

Londar merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, en az beş kez uçakların sorti yaptığını bildiriyor.

Saldırının olağan şüphelileri arasındaki Rusya ise, bu sabah resmi açıklama yaptı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye rejimine ait savaş uçaklarının İdlib kırsalında yalnızca kimyasal silah deposunu vurduklarını söyledi. Şoygu'ya göre muhaliflere ait kimyasal silah deposundan sızan gazlar ölümlere yol açtı.

İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun kasabasında yerel saatle 06.45'te gerçekleşen ilk saldırı sonrası yaralıların taşındığı Hastane de yine jetler tarafından vurulmuştu.

Sarin ya da klor gazı

En az 58 insanın feci şekilde öldüğü saldırı, dünyayı ayağa kaldırmıştı. Saldırıdan etkilenen yüzlerce kasaba sakini boğulma tehlikesi geçirdi ya da nefes almakta zorlandı. Bazı kurbanların ağızlarından köpük geldi. Saldırıda klor ya da sarin gazı kullanıldığı sanılıyor.

İdlib'den dün gün boyunca tüyler ürperten fotoğraflar arka arkaya geldi, ağır yaralılar ise tedavi için Türkiye'ye getirildi. Hatay'da yaralıları özel kıyafetler giymiş sağlık ekipleri karşıladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), Fransa'nın çağrısı üzerine saldırıyı görüşmek için bugün Türkiye saatiyle 17.00'da olağanüstü toplanıyor.

Toplantı öncesi ABD, İngiltere ve Fransa, saldırıyı kınayan ve soruşturma açılmasını isteyen BMGK karar tasarısını hazırlayarak üyelere dağıttı.

Yeni dağıtılan tasarıda başta son olarak İdlib'deki olmak üzere Suriye'deki kimyasal silah saldırıları kınanıyor.

Şam rejiminden saldırının sorumlularını ortaya çıkarmasını isteyen tasarı, 4 Nisan'daki hava operasyonları ile ilgili tüm uçuş bilgilerini, o gün görevde olan tüm komuta kademesinin listesini Beşar Esad'dan talep ediyor.

Ayrıca, BM soruşturma ekibinin istediği askeri tesiste inceleme yapması ve askeri yetkilerle görüşmesinin sağlanması isteniyor.

BMGK'ya daha önce getirilen Suriye tasarıları, Şam rejiminin müttefikleri Rusya ile Çin tarafından veto edilmişti. BMGK'da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az dokuzunun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Bugün tasarının geçip geçmemesi Rusya'nın tutumuna bağlı.

ABD, olayın kimyasal saldırı olduğunun kesinleşmesi halinde bunun 'savaş suçu' sayılacağını bildirdi.

Pazartesi duyurmuşlardı

Rejime yakın El Masdar gibi yayın organları, hafta başında rejim Ordusu ve Rus komandoların İdlib'in güneyinde büyük bir taarruza hazırlandığını duyurmuştu. haberde, katliamın gerçekleştiği Han Şeyhun özellikle vurgulanıyordu. Dünkü saldırı ise, rejime yakın herhangi bir yayın organında yer almadı.

2013'teki saldırıyı akıllara getirdi

Şam rejimi, dört yıl önce Şam’ın Doğu Guta bölgesine Sarin gazıyla saldırmış, 1400’den fazla insan ölmüştü. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Beşar Esad'ı sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova’nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.

Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler, daha önce birçok kez Şam rejimini kimyasal silah kullanmakla suçladı.

Suriye'de rejimin 2011'de başlayan barışçıl ayaklanmaları şiddet kullanarak bastırma girişimi, ülkeyi iç savaşa sürekledi. Yedinci yılına giren savaşta en az 300 bin kişi ihayatını kaybetti. 5 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde de 6 milyondan fazla kişi evinden oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tv05 Nisan 2017 10:05

    allah senin yosoyunu sopunu kurutsun esat bunun babasıda aynı b tu avrupa sizde birbirinizedüşün inşallah alın size avrupa insan hakları