E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHisse piyasaları 4 yıl geriye gitti!---

Hisse piyasaları 4 yıl geriye gitti!

Hisse piyasaları 4 yıl geriye gitti!
21 Kasım 2018 - 09:43 borsagundem.com

ABD merkezli başlayan borsalardaki düşüş hız kazanıyor

BIST 100 Endeksi tam anlamıyla 5 günde kazandığını 1 günde geri verirken dünü % 3.05 düşüşle 91,686 seviyesinden sonlandırdı. Faiz ve TL ise hafif değer kaybetti.

Menkul kıymetlerin fiyatı her an, her gün değişim göstermektedir. Bu değişimler genelde belli bir bantta gider. Ancak bazen fiyat değişimleri normalin dışına çıkar. İşte buna biz "oynaklık" derken jargondaki ismi "Volatilite"dir. Dün biz kapandıktan sonra petrol fiyatındaki düşüş % 6ya kadar ulaştı. ABD endeksleri % 3e varan düşüşler sergiledi. Bunlar hep oynaklık! Bu zamana çok kadar yoktu böyle hareketler. Üstelik volatilitenin daha da artma ihtimalini % 50'den fazla görüyoruz. Çünkü işi 2019'a bırakmak istemeyenler 2018 bitmeden halletmek isteyebilirler.

Dün de % 2 civarında değer kaybeden endeksleri için Amerika'ya üzülmeye değmez. Çünkü ABD borsaları sadece 2018 yılı boyunca kazandıklarını kaybetti. Ama ya dünyanın geri kalanı! Almanya 2016 sonu seviyesine geriledi - ki yükselen trend desteğinde. Kırılırsa 2014 seviyelerine inecek. İtalya borsası 2009 seviyelerinde ki zaten 10 yıldır 15-25 bin arasında seyrediyor. Doğuda Çin borsası 2014 sonu seviyelerinde. BIST 100 ise 2017 Nisan ayı seviyelerinde. Önümüzdeki günlerde global volatilite artması halinde 2017 başlarına gerilemesi gündeme gelebilir. Son 3 ayda yabancı yatırımcının ilginin TL varlıklarla beraber borsaya da yöneldiğini net olarak görüyoruz. Temmuz ayında % 61'e kadar düşen borsadaki yabancı payı ise sürekli artarak % 63.3'e yükseldi. Ancak bugüne kadar hisse alan yabancı yatırımcının dün yeni gelen yabancı yatırımcılara hisseleri satmaya başladığını gördük. Geç gelen pahalıdan alırken erken gelen kârını realize ediyor olabilir. Üstelik dolar bazında BIST100 3 ayda % 25, Bankalar % 50 civarında değer kazanmışken!

Her Kasım'da yaşanan piyasa satışları, bakalım ilerleyecek mi yoksa sıradan bir satış olarak mı kalacak. Şükran Günü sonrasında haftaya Noel baba rallisi de başlayabilir. Bu yüzden BISTde 93,500 yukarı geçilmeden hedge pozisyonla gidilmesini tavsiye ederiz. Üstü ise ralli işareti olarak alınabilir.

Bu sabah ABD futureları artıda. Türk lirası ise dün piyasa kapanışına göre % 0.6 daha güçlü. Bu yüzden borsada açılış sakin olabilir. İlerleyen saatlerde yurtdışına paralel seyir gözlenebilir.

STRATEJI

88.6 binden gelen yükseliş trendi 96 binden döndü. 93.5 bin yukarı geçmeden olumluya dönmemek faydalı olabilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100de güne yatay başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)