E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse alımı için bekleyin, agresif olmayın---

Hisse alımı için bekleyin, agresif olmayın

Hisse alımı için bekleyin, agresif olmayın
13 Ekim 2015 - 10:36 borsagundem.com

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Özer, piyasaların 1 Kasım'a odaklandığını söyledi

Eczacıbaşı Menkul Değerler'i bünyesine katan Global Menkul Değerler, yaptığı satın alma sonrasında sektörünün ilk 10 markasından biri konumuna yükseldi. Kurumun genel müdürü Gökhan Özer, piyasaların 1 Kasım'a odaklandığım söylüyor. "Bu dönemde yeni pozisyon açmak doğru değil. Biraz bekleyin, agresif olmayın" diyen Özer, yatırımcılara TL mevduat ve bono ile döviz pozisyonu öneriyor.

Geçtiğimiz günlerde Eczacıbaşı Menkul Değerler'i satın alarak bünyesine katan Global Menkul Değerler, yeni oluşumunu tamamladı. Yapılan satın almayla iş hacmini genişleten kurum, bağımsız aracı kurumlar tarafında sektörünün en önemli markalarından biri oldu. Tüm piyasaların 1 Kasım'a kilitlendiği bir ortamda kendilerinin de hesaplarını 1 Kasım sonrasına göre yaptıklarını söyleyen Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gökhan Özer, seçim sonrasında koalisyonun kurulmasından da oldukça umutlu. Bu bağlamda 2015 yılında alınan yaraların koalisyonla birlikte, özellikle 2016 yılında sarılacağına inandıklarını aktaran Özer, sorularımızı ise şu şekilde yanıtlıyor:

Yılın geri kalanında piyasaların gözü kulağı hangi gelişmelerde olacak?

Hiç şüphesiz en önemli belirleyici 1 Kasım seçimleri. Bunun dışında ise en önemli süreç Suriye. Suriye'yi bu noktada tek başına değerlendirmemek lazım. Çünkü iç daralmalar ve piyasa küçülmesi gibi konular, Suriye meselesine direkt bağlı olan gelişmeler. Buradaki esas nokta tüm Ortadoğu'daki politik gelişimler aslında. Tabii ki terör sorununu bu noktada es geçmememiz gerekiyor. Bunların ardındansa Avrupa'daki büyüme.

Yılı yavaş yavaş arkamızda bırakmaya hazırlanıyoruz. Bundan sonra ne olur?

2015'i en kötünün yaşandığı bir yıl olarak görürken, 20l6'yı ise bazı yaraların sarılacağı ve normalleşmenin olacağı bir yıl olarak değerlendiriyoruz. 2016 yılı içerisinde, terör ve Suriye kaynaklı Ortadoğu risklerinin devam ettiği, koalisyona siyasetin ve piyasaların ayak uydurmaya çalıştığı bir Türkiye, global büyümeye yönelik belirsizliğin devam ettiği ve bu açmazda gelişmiş ülkelerin çıkış politikalarının zorlanacağı bir dünya öngörüyoruz. 

1 Kasım senaryonuz nedir? Koalisyonun kurulmasını bekliyor musunuz?

Açıkçası 2015 yılında seçime yönelik belirsizliklerin geride kalıp bir koalisyon hükümetinin kurulmasını öngörüyoruz. Beklentimiz AKP'li bir koalisyon kurulması şeklinde. Burada da AKP-CHP koalisyonunu dengeli bir hükümet, AKP-MHP koalisyonunu şahin bir hükümet olarak tanımlıyoruz. Terörle yara alan çözüm sürecinin yeniden başlaması ve bölgedeki hareketliliğin dengelenmesi için AKP-CHP büyük koalisyonu, piyasalar için en iyi senaryo olacaktır.

FED bu dönemde piyasaları baskılayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkacak mı? Bununla beraber kurulacak olası koalisyon sonrası BİST'in hangi noktalara ulaşmasını bekliyorsunuz?

FED'in faiz artırımlarına başlayacağı ama ekonomik ve enflasyonist zayıflıklar nedeniyle faiz artırımlarının beklenilen düzeyde olmayacağı dönemde, gelişen piyasalar üzerinde bu yılda olduğu kadar baskı olmayacaktır. Bu paralelde FED'in faiz artırımının da 20l6'ya sarkma olasılığı yüksek. BlST'i hükümetin kurulması durumunda 80.000 seviyelerinde izlemeye geçmesi mümkün. Sonrasında, koalisyon sonrasında sarılan yaraların boyutlarına bağlı olmak üzere 90.000 ya da 95.000 seviyeleri, 2016 ikinci yarısında izlenebilir. Yine bir yıllık dolar/TL tahminimiz de 3,10 seviyesinde.

Yatırımcı böylesi bir dönemde nasıl bir strateji oluşturmalı?

Yatırımcının tasarrufunun hangi bazda olduğu bu noktada çok önemli. Buna bağlı olarak yatırımcı, sermaye piyasasında ise çıkış yapmamalı, böylesi bir konjonktürde seçici olmak kaydıyla en az etkilenebiecek olan koruma hisselerine geçmeli. Eğer sermaye piyasalarına henüz giriş yapmamış bir yatırımcıdan bahsediyorsak da siyasi gelişmeler ve koalisyonun hangi yönde gelişeceğini takip eder perspektifte hareket etmeli ve alacağı pozisyonu en az altı aylık olarak almalı. Ağırlığın mevduat ve bono tarafında olması gerektiği bir dönemdeyiz. Buna dövizi de ekleyebiliriz. Eğer alım ya-pılmadıysa da hisse tarafında bir miktar beklenerek, agresif pozisyonların açılmaması gerektiğini söyleyebiliriz.

Eczacıbaşı Menkul Değerler, tarafınızca satın alındı. Size nasıl bir katkı sağladı? 

Şubat ayında Eczacıbaşı ile bu anlaşmayı imzalamıştık. SPK onayı sonrası devralmamız ise 1 Haziran'ı buldu. 1 Haziran oluşunun bizim açımızdan ayrı bir önemi ise Global Grubu'nun 25'inci yılına denk gelmesi. Türkiye'nin en eski bağımsız aracı kurumlarından olan Eczacıbaşı Menkul Değerler'i bünyemize 26 milyon TL'ye satın aldık. Eczacıbaşı, 40 bini geçen müşteri sayısı ve 500 milyon TL'nin üzerinde portföyüyle oldukça büyük bir yapıydı. Sektörde şu ana kadar yapılmış en büyük birleşme sonrasında müşteri sayımız 80 bin hesaba çıkarken, 30 bin de aktif hesabımız oldu. Büyüklük olarak da ilk 10'da yer alıyor olacağız.



Ekonomist Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)