E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalkbank'ın hisse operasyonu---

Halkbank'ın hisse operasyonu

Halkbank'ın hisse operasyonu
22 Eylül 2014 - 15:41 borsagundem.com

Halkbank Halk Emeklilik ve Halk Sigorta’daki hisselerini geri aldı

Halkbank, satışa çıkardığı iki sigorta kuruluşu Halk Sigorta ve Halk Emeklilik için hisse operasyonu yaptı. Hisse satışı için yetki verilen Özelleştirme İdaresi'nin satışa ilişkin ihale dokümanı hazırlanırken, Halk Bankası iki şirketteki hisseleri geri aldı.

Halk Sigorta'nın Kamu Aydınlatma Platformu'na bildirimine göre, banka, Halk Emeklilik şirketindeki hisselerini 36 milyon 945 bin TL bedelle satın aldı. Bankanın kuruluşlarından Halk Gayrimenkul Yatınm Ortaklığı da geçen ay iki şirkete ait hisselerini Halkbank'a devretmişti. Böylece Halk Emeklilik hisselerinin satışında hisse yapısıyla ilgili talipli kuruluşlardan gelebilecek tereddütler de kaldırılmış oldu.

Ekonomist Dergisi’nin piyasa oyuncuları ve yatırım bankacılarından edindiği bilgilere göre, satış sürecine ilişkin gelişmeler şöyle: 

Birincisi, danışman kuruluş vasıtasıyla yürütülen nabız yoklama turları bitti. Şimdi, şirketler satış sürecini yürütecek olan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖÎB) ihaleye ilişkin ayrıntıları içeren belgesini bekliyor. Bir sigorta şirketinin genel müdürü, "ÖÎB'in hazırlayacağı dokümanı merak ediyoruz. İçeriğini görmeden kimse bir şey söyleyemez" diyor.

İkincisi, ÖİB'nın hazırlayacağı dokümanda ne bekleniyor? Öncelikle, Halkbank ile kaç yıllık münhasırlık sözleşmesi yapılacağı en büyük merak konusu. Genel beklenti bu sürenin 10 veya 15 yıl olması. Bir yatırım bankacısı, "Süre arttıkça fiyatın yükselmesini beklemelisiniz" diyor. İhaleye ilişkin beklenen ikinci bir ayrıntı da münhasırlık sözleşmesinin hangi ürünleri  kapsayacağı.

Üçüncü önemli nokta da satılacak ürünler üzerinden gelir paylaşımının nasıl olacağı. Komisyon mu, kâr payı mı olacağı gibi ayrıntıların belli olması bekleniyor.

Dördüncü ve önemli bir diğer etken de Halk Sigorta ve Halk Emeklilik markalarının ne olacağı. Bu konunun da açıklığa kavuşturulması bekleniyor. Üçüncü bir gelişme de potansiyel taliplilerin kim olabileceği. Bilindiği gibi Halk Sigorta için Japonya sermayeli Sompo ile İsviçre kökenli Zürich Sigorta'nın rakiplerine göre bir miktar daha istekli olacağı söyleniyor. Halk Emeklilik için en hevesli alıcının ise Japon Diachi olacağı iddia ediliyor. Bir yatınm bankacısı, "Bir kere yurt dışında Türkiye riskinin yükselmesi yüzünden fiyatların bir miktar düşmesi nedeniyle yabancılann daha istekli olacağını söyleyebiliriz. Ama şirket bazında konuşmak için erken" diyor.

Dördüncüsü de ÖİB'nin ihaleye katılacak şirketlerden tekliflerini yazılı aldıktan sonra açık artırmaya hangi şirketleri alacağı. Sigorta şirketlerinde açık artırma yöntemi, son olarak 2005'te Ziraat Bankası'nın Başak Sigorta ve Başak Emeklilik şirketlerinde uygulanmıştı. Dokuz yıl sonra bu yöntem tekrarlanmış olacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 13,48
En Yüksek: 13,67
En Düşük: 13,41
Değişim 0,22 %
FK: 6,62
PD / DD: 0,52
İşlem Hacmi 342.792.426
Toplam Adet: 25.343.020
Ağırlıklı Ort.: 13,57
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)