E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalka arzla Peker GYO’da yeni bir dönem başlıyor---

Halka arzla Peker GYO’da yeni bir dönem başlıyor

Halka arzla Peker GYO’da yeni bir dönem başlıyor
14 Şubat 2018 - 16:49 borsagundem.com

Gelecek hafta düzenlenecek gong töreniyle borsada işlem görmeye başlayacak Peker GYO, yurt içi ve yurt dışında hedef büyüttü. Başkan Hasan Peker, şirketin yapısını anlattı.

BORSAGUNDEM.COM

Bomonti’ye yeni bir çehre kazandırarak ün kazanan ve son dönemde Almanya ve İngiltere’deki arazi geliştirme yatırımları ve projelerle adından söz ettiren Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş halka açılıyor. Talep toplama tarihlerinin 15-16 Şubat olarak belirlendiği halka arzla ilgili değerlendirmelerde bulunan Peker GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Peker, şirketin yapısı ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Four Seasons Otel’de bugün düzenlenen Peker GYO’nun halka arz basın toplantısında Hasan Peker’e eşi Yönetim Kurulu Başkanvekili Ayşegül Peker de eşlik etti.

Gayrimenkul sektöründe yaklaşık 32 yıllık bir tecrübeye sahip olduklarının altını çizen Hasan Peker, bugüne kadar Anthill Residence, Ataköy Nef 22, Sultan Makamı Çengelköy ve Bomonti Business Center gibi çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Peker GYO olarak, arsa temini ve proje geliştirme konusunda faaliyet gösterdiklerini ve bu konularda ihtisaslaştıklarını belirten Hasan Peker, “Arsayı temin ettikten sonra, burada geliştirilecek proje için yurt içi ve yurt dışında bilimin her türlüsünü kullanıyoruz. Profesyonel ekiplerimizle, projeyi bir an önce piyasaya sunmaktan çok, en doğru projeyi en doğru partnerle hayata geçirmeye öncelik veriyoruz. Arazinin bulunduğu bölgede, hedef kitle ve müşteri beklentilerini analiz ediyoruz. Projeyi geliştirme noktasında dünyanın en prestijli mimarlık ofisleriyle çalışıyoruz. Uygun projeyi bulduktan sonra da müteahhitlik firmalarıyla masaya oturuyor ve söz konusu projeyi en kısa zamanda, en doğru fiyattan tüketiciye ulaştıracak firmayı seçiyoruz” dedi.

“TÜKETİCİNİN SİGORTASIYIZ”

Arazi ve proje geliştiricisi bir firma olarak, bir anlamda “tüketicinin sigortası” rolüne soyunduklarını belirten Hasan Peker çalışma sistemlerini de şöyle anlattı: “Biz normal arazi geliştiricilerden farklı olarak; tapuları müteahhitlik şirketine teslim etmiyoruz. Ünite satışlarından gelen parayı da bankada ayrı bir inşaat hesabında tutuyor, müteahhit firmaya da her ay sonunda hak edişi oranında ödeme gerçekleştiriyoruz. Bu sayede projedeki olası gecikmelerin ya da teslim konusunda yaşanabilecek sorunların önüne geçiyoruz. Müteahhit firmanın finansal açıdan bir zorluk yaşaması durumunda, tüketicilerin parası bankadaki hesapta korunduğu için yola başka bir firmayla devam edebiliyoruz.”

“LONDRA’DA YAPAMAZSIN DEDİLER…”

Türkiye’deki tecrübelerini 6 yıl önce yurt dışına taşımaya karar verdiklerini ve ilk projelerini yerel bir ortakla İngiltere’de hayata geçirdiklerinin altını çizen Hasan Peker, “Hatta İngiltere’ye ilk girdiğimizde, “Sermayenin bu kadar yüksek olduğu bir ülkede siz ne yapabilirsiniz, Londra’da yapamazsınız dediler. Ama tüm bu söylemlere rağmen üstlendiğimiz projelerde son derece başarılı olduk. Buradaki ilk üç projemizde yerel ortaklarla çalıştıktan sonra burada kazandığımız tecrübeyle tek başımıza hareket etmeye karar verdik. Londra’nın ardından Almanya’da özellikle Düsseldorf bölgesinde arazi ve proje geliştirmeye karar verdik. Bugün de hem İngiltere hem de Almanya’da projelerimiz devam ediyor” dedi.

YURTDIŞINDAN BİR PROJE PORTFÖYDE

Bugüne kadar yurt dışında 10 proje hayata geçirdiklerini vurgulayan Hasan Peker, halka açılacak Peker GYO’nun portföyünde ise 31.12.2017 itibarıyla yurt dışından sadece bir projenin yer alacağını ifade etti. SPK’nın ortaklıklarla ilgili tebliği nedeniyle böyle bir karar aldıklarını söyleyen Hasan Peker şunları söyledi: “SPK’nın tebliğine göre; Türkiye’de halka açılan bir gayrimenkul yatırım ortaklığının yurt dışındaki projelerin doğrudan sahibi olması gerekiyor. Bizde ise İngiltere ve Almanya’daki projelerimizin bir çatı şirketi bulunuyor. Her bir gayrimenkul projesi ise bu çatı şirket altında faaliyet gösteriyor. Bunların tamamı aslında Peker Holding olsa da SPK’nın tebliği nedeniyle yurt dışındaki projeleri portföyden çıkarmak durumunda kaldık. Yani bugün halka açtığımız kısım aslında bizim toplam portföyümüzün yüzde 40’ı civarında. Bu süreçte sadece Almanya’daki bir projemizi portföye kattık. Bundan sonra da yurt dışında hayata geçireceğimiz projeleri Peker GYO portföyünde değerlendirmeyi planlıyoruz.”

LONDRA BELEDİYESİ’NDEN REKOR ONAY!

İngiltere’de özellikle Londra’nın 30-40 kilometre dışındaki arazilerle ilgilendiklerini ifade eden Hasan Peker, “Londra’nın merkezinde fiyatlar ciddi oranda şişmiş durumda. Biz de bu yüzden pazara ilk girdiğimiz günden bu yana Londra’ya trenle ulaşımın mümkün olduğu bölgelere odaklanıyoruz. Hatta bizden sonra, Londra’nın en büyük firmaları da merkezden çıkıp bizim yaptığımız gibi Londra’nın taşra bölgelerine yoğunlaşmaya başladı” dedi. Yurt içi ve yurt dışında geliştirdikleri projelerde, sadece kar amacı gütmediklerini aynı zamanda projelerin topluma ve ekonomiye katkılarını de gözettiklerini söyleyen Hasan Peker, İngiltere’de hayata geçirdikleri bir projeyi de örnek olarak gösterdi: “Geçmiş yıllarda, yine Londra civarında üstlendiğimiz bir projede ilk etapta daire sayısı 112 adet olarak belirlenmişti. Fakat belediyeden devraldığımız bir proje bir türlü içimize sinmedi. Oturup bütün projeyi baştan geliştirdik. Yaklaşık 1,5 yıl çalıştık. Süreç boyunca, projenin yaratacağı gölgeleri bile hesapladık. Bölge vatandaşlarının güneş ışınına daha fazla erişmesini istedik. Bölgede yarasalarıyla ünlüydü. Onların geçiş yollarına göre projeyi revize ettik. Ve sonunda 162 dairelik bir proje hazırladık. Tabii belediye çok şaşırdı ama yaptıklarımızı görünce bizi çok takdir etti. Ve sonunda 15 kişilik Belediye Meclisi’nde bir gayrimenkul projesi için rekor sayılabilecek bir oyla; 14 kişinin onayıyla proje kabul edildi.” 

GÜNDE 10 TEKLİF ALIYORUZ

Halka arzla birlikte, Peker GYO için de yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Hasan Peker, “Bundan sonraki dönemde, ortaklarımızın gücüyle, Türkiye’de ve Avrupa’daki tecrübemizi dünyanın farklı noktalarına taşıyacağız. Dünyanın farklı coğrafyalarından her gün 10’a yakın proje teklifli alıyoruz. Bunların arasından, küresel büyüme vizyonumuza katkı sağlayacak projeleri değerlendirip, portföyümüz geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

TALEP TOPLAMA BAŞLIYOR

Konsorsiyum lideri Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş tarafından Borsa İstanbul’da (BİST) gerçekleştirilecek halka arz için 15-16 Şubat tarihlerinde sabit fiyatla talep toplama yöntemi kullanılacak. Peker GYO’nun halka arz fiyatı 5,50 TL olarak belirlendi. Halka arz edilecek payların 9 milyon 600 bin liralık nominal tutarı, şirketin mevcut sermayesinin yüzde 32’sini oluşturuyor.  5.50 TL fiyattan satışa çıkan hisseleri 45 gün içerisinde 5,61’den almayı taahhüt eden Peker GYO, en az 1 yıl süre boyunca bedelli sermaye artırımı yapmayacak. Yüzde 55,7 iskonto bedeliyle satışa çıkacak hisseler 21 Şubat tarihinde BİST’de işlem görmesi bekleniyor.

AKTİF TOPLAMI 803 MİLYON TL

Halihazırda şirketin gayrimenkul portföyünü, Ataköy Nef 22 ve Sultan makamı Çengelköy projeleri, Almanya’nın Heinsberg şehrindeki 48 dairelik 4 bin 38 metrekarelik kiralama alanına sahip yatırım ve 10 bin 300 metrekare büyüklüğe sahip Çamlıca arazisi oluşturuyor. Peker GYO’nun yüzde 96,65’ine sahip olduğu Çamlıca arazisine dair Ar-Ge çalışmaların devam ederken, projenin bu yıl içerisinde başlaması planlanıyor. Peker GYO’nun 2017 Eylül sonu itibariyle aktif toplamı 803 milyon lira. Net aktif değeri ise 372 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

YÜZDE 25’İ YURT DIŞINDAN GELECEK

Peker GYO, halka arzın ardından yurtdışı projelerini yatırımcılarıyla buluşturarak hissedarlarına risk profili global ölçekte dengeli bir portföy sunmayı öngörüyor. Şirket, 2022 yılına kadar tüm portföyünün minimum yüzde 25’inin yurtdışı projelerden oluşmasını hedefliyor.

HALKA ARZIN KÜNYESİ 

Konsorsiyum Lideri: Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş  
Talep Toplama Yöntemi: Sabit Fiyat
Talep Toplama Tarihleri: 15-16 Şubat
Halka Arz Fiyatı: 5,50 TL
Halka arz edilecek paylar : 9.600.000 TL
Halka Arz Oranı: %32
Halka Arz Büyüklüğü: 52.800.000 TL
Halka Arz Yöntemi: Ortak Satışı
Yurtiçi Kurumsal Yatırımcılar: %45
Yurtiçi Bireysel Yatırımcılar: %35
Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılar: %20
Geri Alım Taahhüdü: 37 gün
Geri Alım Fiyatı: 5,61 TL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)